Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Pollák Rita kiállítása

Írta: Tari-Székely Karola

2019. április 16-án a József Attila Megyei és Városi Könyvtár Népház Úti Fiókjában Sárai Lajos grafikus nyitotta meg Pollák Rita első önálló kiállítását. Sárai Lajos – Pollák Rita párjaként – a leghitelesebben tudta bemutatni a kiállító grafikus művészi fejlődésének körülményeit. Sárai Lajos bemutatón elhangzott gondolataiból idézünk:

„Az első önálló kiállítás mindig különleges a művész és a néző számára egyaránt. A művész először érezheti közvetlenül műveinek hatását, ahol egy térben és időben, egy új kontextusba kerülnek át az alkotások. A kiállított művek ugyanis különböző helyszíneken, külön-külön már bemutatásra kerültek.

Szimbolikus jelentőségű a kiállítás helyszínéül választott Népház Úti Fiókkönyvtár. Egyfajta hazatérés ez, ugyanis itt döntötte el az alkotó tizenévesen, hogy a művészettel szeretne foglalkozni. Itt, a Jászai Mari Színház – Népházban működő rajzszakköri alkotói munka során.

A képek sokszínűsége nagyon jól kiegészíti a klasszikus könyvtár hangulatát, egyben görbe tükröt tart elénk felgyorsult életünk és a régi, lassú lépték bemutatásával. Így válik jól érzékelhetővé, hogy a digitalizálás és az állandó pörgés között jó megállni egy pillanatra, és elengedni a XXI. századot, kézbe fogni egy könyvet. Elgondolkodni egy illusztráción, egy képen, ami nem mozog. Rita képei nem mondják el az egész történetet, hanem egyszerűen hagyják, hogy a nézők fejezzék be azt. Ezáltal a befogadó részévé válik, leképező csatornájává lesz a művésznek, mellyel összekapcsolja az alkotó mondanivalóját a kép matériájával.

A kiállításon megtekinthető alkotások nemcsak tematikában/témában sokszínűek, hanem technikailag is. Bemutatásra kerültek plakátok, printek és nyomatok. A printek azért érdekesek, mert a rajtuk látható tartalom 3D-s programmal készült, digitális szobrok. A mintázás után kiválasztott legjobb, legkifejezőbb kompozíciók kerültek át kétdimenzióba. Ezen felül láthatunk ceruzarajzokat, digitális festményeket. A digitális festmények első ránézésre akvarellnek hatnak, azokon semmi görcsösség nem érezhető. Anyaghatásuk, frissességük megmaradt, még ha digitális rajztáblán készültek is. Olyanok, mintha ecsetvonásokkal alkották volna őket.”

Pollák Rita és Sárai Lajos. Fotók: Tari-Székely Karola

A megnyitó alatt a háttérben vetített, A kis herceg című mű szimfonikus koncertjére készült háttéranimáció szórakoztatta a látogatókat.

 

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések