Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló: Búcsú Tóanyánktól

Írta: Nagy Éva

Szerző: Jang Ercsö Namu. Budapest: Geopen Kiadó, 2003.


A fenti könyvre háziorvosom hívta fel figyelmemet, amikor megkérdezte, hogy nem selejteztük-e le, ugyanis szerette volna megvásárolni. Még hozzátette, hogy Kínának egy olyan területén játszódik a történet, ahol a nők „uralkodnak”. Na ez felkeltette érdeklődésemet (nem mintha uralkodásra vágynék), mert úgy gondoltam, ez aztán igazi kuriózum.

És nem is csalódtam. Tibet határán, 3000 méter magasan él Kína legkisebb lélekszámú közössége, a moszók. A „Lányok országa” különös vidék: a nők adják a családfőket és szabják meg a háztartás munkarendjét is. Ebben a társadalomban a nők kezében van az irányítás, a házasság intézményét nem ismerik, de a szerelmet annál inkább. A lányok születése igazi boldogság, a fiúk az anyai házban maradnak, az apák nem élnek együtt a gyerekeikkel. Az élet nagyon kemény ebben a világban, ahol nincs vezetékes víz, fűtés, télen is mezítláb járnak, mert a cipő nagy kincs és a gyerekek is dolgoznak. Itt nem kiabálnak egymással, nem avatkoznak mások dolgába. A közösség ereje, egymás segítése mindennél előrébb való.

A könyv egy olyan valóságba repít minket, melyet a 21. századi civilizációban, a fűtött szobában el sem tudunk képzelni. A szerző ebből az elzárt világból jut el Amerikába, tehát nem szakkönyvet, hanem egy valós, megélt életutat ismerhetünk meg.

Ajánlom mindazoknak, akik érdeklődnek a távoli kultúrák, a más normák szerint élők iránt, akik rohanó világunkban egy különleges, erőt adó élményre és egy kis nyugalomra vágynak.

A könyv a Központi Könyvtárban és az Újvárosi Fiókkönyvtárban található meg.

Címkék:

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések