Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló: Boleyn Anna – Egy király rögeszméje (Alison Weir)

Írta: Tarjánné Tihanyi Tímea.

Szerző: Alison Weir; fordította: Sillár Emőke. Budapest: Művelt Nép Könyvkiadó, 2019.


Boleyn Anna történelmi alakja mindig is magával ragadott. Megismertem őt Robin Maxwell és Philippa Gregory írásaiból, mindegyik felejthetetlen olvasmány volt számomra. Allison Weir történész könyve számomra személyiségének, motiváltságának egy újabb szeletét adta – egy fiatal hölgy kivételes személyiségét, aki képes volt céltudatosságával megváltoztatni Anglia történelmét. Házassága és későbbi kivégzése miatt kulcsfigura volt a korabeli politikai és vallási játszmákban, valamint az anglikán egyház megalakulásában. A francia udvarból visszaérkező Boleyn Anna szépségét, szerelmi játékait, intelligenciáját felhasználva VIII. Henrik második felesége lesz. Minden adottságot birtokol ahhoz, hogy célját elérje, megszerezze a király szívét és a koronát, tudja miképp lehet a hatalmat elérni, az udvar és ország életét irányítani.

Mint asszony, tudta, hogy pozícióját csak egy fiú utód által biztosíthatja. Sajnos rövid és hosszú távon egyaránt csalódást okozott Henriknek, mivel leánygyermeket hozott a világra, aki a 16. század második felében – I. Erzsébet néven – Anglia királynéja lett. Későbbiekben Anna ismét teherbe esett, de halva született fiú gyermekével, a király bizalmát elveszítve megpecsételte sorsát. Az izgalmas mű egészen a vesztőhelyig kíséri főszereplőnk életútját.

Ajánlom mindenkinek, aki kedveli a történelmet, szeretné megismerni Boleyn Anna felemelkedését és bukását – felfedezve alakjában a nőt, a királynőt és az anyát. Alison Weir történész tollából megelevenedik a Tudor-kori Anglia, így az olvasót számos történelmi információval is gazdagítja a mű.

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések