Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló: Sapiens – Az emberiség rövid története

Írta: Tarjánné Tihanyi Tímea.

Szerző: Yuval Noah Harari. Budapest: Animus Könyvkiadó, 2015.


Az emberiség múltját iskolai tanulmányaink alatt megismertük a kezdetektől napjainkig, a történelem iránt érdeklődők pedig rengeteg hasznos információt szerezhettek a tudományos ismeretterjesztő könyvek és az internetre felrakott szakirányú információk által. Yuval Noah Harari izraeli művelődéstörténész könyve több ennél. Nemcsak egyetemes tudásanyagot oszt meg az olvasóval, hanem ok-okozati összefüggésében mutatja be számunkra, hogy az adott történelmi időszakban mi volt a fejlődés rugója, illetve a fejlődés folyamata hogyan változtatta meg magát az embert, az adott társadalmat. Szinte képletet ír fel arra, miért is kellett annak történnie, hogy a jelentéktelen majmokból értelmes emberekké válhattunk. Számomra nagyon érdekes aspektusból közelítette meg a folyamatot a szerző, mert a könyv végén már teljesen más szemszögből láttam a dolgokat, majd jött a felismerés, hogy minden esemény a „helyére került”.

Dr. Harari az óriási tudásanyagot rendkívül olvasmányos formában tálalja felénk, színvonalas munkája egyszerre szemléletes és szórakoztató, az átlagember számára is könnyen érthető. Közvetlen stílusa az olvasók szemszögéből nézve nem utolsó szempont. Könyve saját szakterületén kívül más tudományágak ismeretanyagát is felhasználja, megmutatva a szerző széles spektrumú tájékozottságát.

A műnek jól követhető, egymásra épülő logikai szerkezete van: az első egység a megismerési képesség és a tudat fejlődési ívén halad végig, a második a mezőgazdaság kialakulásának fázisait, s ennek társadalomra, történelemre gyakorolt hatásait járja körül, a harmadik fejezetben az emberiséget egységes irányba terelő jelenségekről (pénz, hatalmi struktúrák, vallás stb.) ír. A negyedik – és egyben utolsó – rész témája pedig a tudományos forradalom. A fontos és érdekes információk valóságos özönét tartalmazó kötetet hivatkozások és jegyzetek zárják.

Lehet, hogy egyes olvasók számára zavarónak tűnik, hogy a jól felépített kötet ellenére az író gondolatmenete néha más témára ugrik. Úgy vélem, hogy a szerző ezáltal éri el közönségénél az önálló, gondolatait tovább építő elmélkedést.

Mindenkinek széleskörűen ajánlom ezt a tudományos ismeretterjesztő könyvet, mivel az emberré válás, az emberi civilizáció és a kultúra történetét, jellemzőit olyan olvasmányos formában tekinti át, hogy az emberiség jövőjét, haladását is láthassuk. A szerző két további könyve a Homo deus – A holnap története, mely az élet hosszú távú jövőjét tárja fel, valamint a 21 lecke a 21. századra, mely méltó folytatásként a jelenre és az emberi társadalmak közvetlen jövőjére koncentrál, megvizsgálva a világ társadalmait leginkább formáló, és a bolygónk jövőjét legnagyobb valószínűséggel befolyásoló erőket. Az érdekes témákat felvető, elgondolkodtató köteteket olvasva feltehetjük saját magunknak is a kérdést, hogy a múltbéli tetteink, illetve jelenlegi értékrendünk fényében – mik lesznek a jövőbeni céljaink?

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések