Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló: Tindertojás

Írta: Tarjánné Tihanyi Tímea

Szerző: Pfliegel Dóra. Budapest: Athenaeum Könyvkiadó, 2019.


A könyvet egy olvasóm ajánlotta. Először azt hittem, hogy egy mindennapi történetet tartok a kezemben, de pár oldal után rá kellett, hogy jöjjek, hogy ami megelevenedik a papíron, az maga az élet, de ott sorakoznak mellette a mögöttes tartalmak is: sorsok, érzések, vágyak, a megfelelni akarás és az önmagunkba nézés pillanata. A vékony kis könyvet, melyet szórakozásként vittem magammal egy hosszú vonatozásra, mire hazaértem, már ki is olvastam, mert magával sodort a jól megírt cselekmény.

A könyv a két főszereplő, Márta és Zoltán bemutatásával indul, monológok formájában ismerhetjük meg gyermekkorukba visszanyúló sorsukat, traumájukat, mely a későbbiekben meghatározza, hogy milyen emberekké válnak. Szinte sorsszerű lesz, hogy nekik az életben találkozniuk kell. Márta odaadó édesanya, magányos feleség egy érzelem és intimitásmentes házasságban. Kapcsolatára jellemző, hogy nem egymással, hanem inkább egymás mellett élnek férjével, Tamással.

Márta megpróbál kitörni hétköznapi életéből, hogy végre megtalálja saját magát és a hiányzó szeretetet. Mivel végtelenül naiv és bátortalan is, ezért egy online társkeresőn, a Tinderen próbálkozik. Bárkivel szívesen megismerkedne, aki meghallgatja, megérti és egy kicsit odafigyel rá. Az elvált, jóképű, intelligens Zoltán az elsők között bukkan fel és hamar elvarázsolja Mártit. A telefonon folytatott beszélgetések egy idő után kevésnek bizonyulnak, fotókat is küldenek egymásnak. Mártiból elemi erővel tör fel a férfi hatására a hosszú éveken át elfojtott szenvedély, sőt, már a válását is fontolgatja, pedig még személyesen nem is találkozott az idegennel. A várva várt találkozó nem várt fordulatot hoz. Hogy mi lesz az online szerelem sorsa? Meddig képes elmenni egy nő egy férfi szerelméért? Olvasóink megtudhatják a könyvet elolvasva, de annyit elárulok, hogy izgalomban nem lesz hiány!

A történet különlegessége, hogy nem fiktív esetekről szól, hanem valós eseményeket dolgoz fel. Felvillantja előttünk az elhanyagolt kapcsolatokban megbúvó figyeleméhséget, a bizalom rendkívüli törékenységét, a múltunk befolyásoló erejét, és a szocializációs körülmények milyenségének fontosságát. A történetet olvasva elgondolkodhatunk azon, hogy korunkban, amikor az emberek online felületeken próbálják létrehozni kapcsolataikat valóban társat szeretnének-e szerezni, vagy csak mások figyelme által saját önértékelésüket javítani, miközben az „igazi” mellettük megy el?

 

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések