Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló: Sebek

Az ajánlót írta: Suller Ildikó Tünde

Szerző: Eve Ainsworth; fordította: Demény Eszter. Budapest: Tilos az Á Könyvkiadó, 2018.


„Hányingerem volt , és szédültem a melegtől. De érezni… érezni valamit, ami nem rettegés, nem kellemetlenség, nem pánik…

De máris hullámokban jön újra a félelem, jeges kis ujjaival a gyomromba váj, a mellkasomat simogatja. „

A tinédzser Gabi lelkét sötét titok nyomasztja. Egy olyan titoké, aminek nem lenne szabad az ő lelkét terhelnie. A hozzá legközelebb állók bonyolult, egymáshoz való viszonya, elnyomott érzések, ki nem mondott dolgok, réges-régi családi zűrzavarok húzódnak meg a háttérben. Egy látszólag teljesen konszolidált családban. Kívülről tűnik annak. Ám bele kevesen látnak. Még ők maguk sem látják. Amíg befelé védekeznek, falakat vonnak magunk köré. Gabi egyedül marad a félelmeivel, csak egy ember érti meg, a nagyapja. Az anyai nagyapja, aki Gabi néhány éves korában toppant az életébe. Tőle megkapja azt a figyelmet, szeretetet, amire minden gyermeknek szüksége lenne, de a szülők küzdelme az élettel felemészti idejüket, energiájukat, s a legdrágább kincsük válik lelki értelemben elhanyagolttá. Gabi anyjának gyermekkora nem volt felhőtlen. Ebből eredően nem felhőtlen a viszonya az apjával. Gabi tehát két kő között őrlődik. Végül meghal a nagyapa, méltatlan körülmények között, s a lány lelkét nyomja a magára hagyott öregember tragédiája.

Bűntudatát nem meri megosztani, mázsás súlyként nehezedik rá, mígnem egyszer a pengéért nyúl. A nyomában fellángoló fizikai fájdalom elnyomja lelke fájdalmát. Kis időre. Aztán újra erősebb lesz a másik, s ő újra és újra enyhíteni próbál a nyomáson. A hozzá közelállók egymás után veszik észre a problémát, ám velük sem akarja megosztani, ami a szívét nyomja – korábban előfordult már hasonló eset a baráti körben, s a csapat tagjai ellenérzéssel viseltettek az önbántalmazó lány iránt.

Mire a szülei is rádöbbennek, hogy baj van, addigra Gabiban is megérik az elhatározás, hogy tenni kell valamit. Segítséget, ösztönzést ehhez idegenektől kap, sok-sok internetes oldal foglalkozik a problémával. Kezdetben nem mer beleolvasni a tartalmakba, viszont regisztrál a „Rejtett sebek” nevű fórumon, ahol aztán, többszöri nekifutásra el meri mondani. (Új, pozitív szerepben a közösségi média!)

A szerelem ígérete van a levegőben. Édesanyja is beszélni kezd a múltjáról. Történetünk ott ér véget, ahol a gyógyulás kezdődik.

Az önbántalmazás sajnos, gyakori jelenség! Nem vagy egyedül!

https://www.kek-vonal.hu/index.php/hu/

http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/lelek/4576/vagdosas-onbantalmazas

http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/lelek/231/onvagdosas

https://www.bura.hu/forum/bajok/borderline/vagdosas?page=1

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések