Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló: Solaris

Az ajánlót írta: Nagyné Sári Aliz Imola

Szerző: Stanisław Lem; fordította:  Murányi Beatrix. Budapest: Európa Könyvkiadó, 2018.


Hát nem egy könnyű olvasmány annyi szent! Ennek ellenére nagyon élveztem, és jól esett ennyire tudományos sci-fi-t olvasni. Érdekes volt látni azt, hogy egy tudós csapat, hátrahagyva földi életvitelüket és komfortjukat, egy idegen bolygó feltérképezésére és megértésére teszik fel életüket, mindezt a tudomány nevében. Az író nagyon jól tud feszültséget kelteni, szinte már „féltem” egyedül olvasni, és majd kiugrottam a bőrömből, mikor otthon megzavart a macska.

Csak annyi „bajom” volt ezzel a könyvvel, hogy hamar véget vetett a feszültségkeltésnek. Jó lett volna még egy kicsit több cselekményt kapni. De Lem, mint tudjuk, nem erről híres, hanem sokkal inkább a filozofikus gondolkodásáról. A kötetben olyan kérdéseket boncolgat, mint például: hogyan képes az ember saját magával szembenézni? Miért érzünk csillapíthatatlan vágyat a hódításra, ha önmagunkkal sem vagyunk teljes mértékig tisztában?
Az 2016-os Európa Kiadós könyvborító nekem nagyon tetszik! Örülök, hogy a tervező a két Nap találkozását ragadta ki a könyvből, ami csak 1-1 mondat erejéig szerepel.

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések