Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

A Bányász Képzőművész Kör kiállításmegnyitójáról

Írta: Tari-Székely Karola.
Kiemelt kép: Emlék a múltból. Forrás: http://www.artlimes.hu/cikk?id=479


Telt házzal nyitottuk meg 2020. február 26-án soros kiállításunkat, a Bányász Képzőművész Kör kollektív tárlatát. Fontos a város múltja és jelene szempontjából e kiállítás, hiszen a kör alapító tagjai az egykoron bányász életet élő családokból kerültek ki. A Bányász Képzőművészeti Kör 1947-ben kezdte meg működését. Fő missziója a művészpalánták szellemi szárnyalásának segítése, támogatása,  amely mind a mai napig tart. Így válhatott valóra a leendő grafikusok, rajzfilm-készítők, plakáttervezők, tűzzománc iránt érdeklődők álma.

Fotó: Tari-Székely Karola

A kiállítást Rochlitz György, festőművész nyitotta meg, aki nem kevés ideig, 17 évig volt a művészeti kör vezetője. A megnyitót egy meglepetéssel indította. Három kisfilmet hozott a látogatók számára. Az első, még a kezdeti foglalkozások egyikén készült, amelyben narrátor kommentálja az eseményeket. A következő film a kör sikereit mutatta be. A harmadik pedig egy évek óta készülő rajzfilm volt Palás Tóni címmel. A vetítés meghozta a kívánt sikert, a visszaemlékezés mindenkit jó kedvre derített. Csillogó szemű nézők figyeltek a sorokból a vetítővászonra szegezett tekintetekkel.

Ahogy azt sejteni lehetett, a jelenlevők közül kevés volt azon vendégek száma, akik ne lettek volna érdekeltek a kör élete kapcsán. A jelenlevők  közül több, mint a fele tagja volt, vagy jelenleg is tagja a körnek. Így zajlott a kiállításra való ráhangolódás.

Az ezt követő állófogadás családias beszélgetésbe, vidám csevegésbe csapott  át. Könyvtárunk ezen a napon összehozta az idős és fiatal generációt. Az alkotások pedig magukért beszéltek. Ahogy az elején már szó volt róla, nagyon vegyes érdeklődésű művészek alkották / alkotják a kört jelenleg is, melyet a válogatott anyag is tükröz. Van közötte ceruzarajz, akvarell, olajfestmény, de akad köztük dombormű is. Ajánlom mindazoknak, akik szeretik szemlélni a művészi alkotásokat, továbbá azok számára is, akik nem mertek eddig belevágni saját művészetükbe.

Zene: Weisz Péter Fotó: Tari-Székely Karola

További fotók a kiállításról: link

 

 

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések