Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Lányok és asszonyok aranykönyve – Szépség, egészség és termékenység és szexualitás a 19-20. század fordulóján

Az ajánlót írta: Tarjánné Tihanyi Tímea. Írta: Szécsi Noémi. Budapest, Park Könyvkiadó, 2019.


Szécsi Noémi, József Attila és EU-díjas író közelmúltban megjelent kultúrtörténeti műve rengeteg izgalmas történettel és érdekes információval szolgál. Letehetetlenné teszi a művet! Kamaszkortól időskorig kíséri végig egy paradigmaváltó időszakban élt nők életét a 19. század végétől, a 20. század elejéig.

Az írónő korábban megjelent művei: A budapesti úrinő magánélete (Géra Eleonórával közösen) 2017, valamint 2018-ban megjelenő könyve, A modern budapesti úrinő egyaránt ugyanannak a társadalmi rétegnek a mindennapjait mutatja be olvasmányosan, ugyanakkor forrásművekre (levéltári kutatásokra és szakirodalomra) hivatkozva, csak más-más időpontban és más aspektusból.

Az egykori újságcikkek, regények, korabeli naplók, visszaemlékezések és levéltárakból előkerült magániratok számos olyan információval szolgáltak, melyek mai szemmel kuriózumnak számítanak. Megidézve az akkori főváros hétköznapjait, melyhez szervesen hozzátartoztak a cselédek is; így valamelyest az ő életükbe is betekinthetünk. Itt megemlíteném, hogy a mű már csak azért is rendkívül érdekes volt számomra, mert abban a korban Budapesten élt anyai nagymamám. Ő az úri családoknál szakácsnőként is dolgozott, sokszor vendégül látva a 20-as évek neves alakjait. Elmesélte, hogy amikor férjhez ment, hamarosan észrevette, hogy magzatot hord a szíve alatt. Ez az örömteli tény azonban magával vonta annak lehetőségét, hogy fölmondanak neki. A mindennapi megélhetés pedig már akkor is nagy kényszert jelentett, főleg a cselédsorban szolgáló nők életében. Így a gyermeket egy szakavatott bába közreműködésével kénytelen volt elvetetni. Akkoriban ezek a beavatkozások nagy veszéllyel és fájdalommal jártak. Kimenetelüket pedig mi sem szemlélteti jobban, hogy édesanyám születésére több, mint tíz évet kellett várniuk. Nagy örömömre szolgált, hogy egy olyan könyvet találtam, melyben hiteles forrásból az ő történeteit láttam újra megelevenedni, és választ kaptam sok olyan „női dologra”, melyekre tinédzser korban még csak találgatni lehetett.

A könyv sok más forrás mellett dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő hátrahagyott irataira, orvosi naplóira támaszkodva kíséri végig, hogyan tekintettek a nők testére a századforduló időszakában. Abban a korban, amikor a nők társadalmi szerepének változása és a modern testtudatosság kialakulása jelentős változásokat a hozott az addigi szemléletbe.

Néhány érdekes témakör a műből, mely véleményem szerint kiemelést érdemel:

 • Milyen elvárások voltak a test és a környezet higiéniájára vonatkozólag?
 • Kit tekintettek igazi szépségideálnak?
 • Hogyan lehetett ezt elérni? – Titkok a fűzők, kencék, és a diéták világából.
 • A szüzesség és a műveltség értéke.
 • Milyen legyen az a személy, aki jól eladható a házasság piacon?
 • Hogyan vélekedtek abban a korban az egyedülálló nők életéről, az egészséges életmódról, a sportól, a terhességről, a női műtétekről, a lélek jellemző betegségeiről?
 • Hogyan ítélték meg az idősödő hölgyeket?

Az igényesen megírt kötetet korabeli fotók, rajzok, tankönyvi ábrák illusztrálják. Számomra a könyv értékét kiemelte, hogy irodalmi utalások is színesítik a fejezeteket, többek között Bródy Sándor, Kaffka Margit, Kellér Andor, és Molnár Ferenc műveinek ismert női alakjai révén.

A szerző által adott cím – úgy érzem – találóbb nem is lehetett volna. Hisz a szépség, egészség, termékenység és szexualitás a nő létezésének legfontosabb ismérvei voltak az ősidőktől kezdve mindennapjainkig. A másik nemnek való megfelelés, az anyaság hivatása génjeikben kódolt feladat. Az elmúlt száz évre visszatekintve, a nők életmódjának ugrásszerű változása olyan lehetőséget biztosít a női nem számára, melynek során evolúciós feladatunkon túl nem csak szépek, hanem műveltek, sikeresek és boldogok is lehetünk.

 

 

 

1 thought on “Lányok és asszonyok aranykönyve – Szépség, egészség és termékenység és szexualitás a 19-20. század fordulóján”

 1. Suller Ildikó szerint:

  Köszönöm az ajánlót! Mind a könyv tartalma, mind az ajánlattevő stílusa felkeltette az érdeklődésemet!
  Szeretném elolvasni ezt a könyvet! A szerzővel szerencsére személyesen is beszélgehetünk… 🙂

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések