Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Filmajánló: A szív bajnokai – The Blind Side

Az ajánlót írta: Suller Ildikó Tünde. A filmet rendezte: John Lee Hancock. A főbb szerepekben Sandra Bullock, Tim McGraw, és Quinton Aaron. Link a videóhoz az oldal alján.


Igaz történet a szeretetről, a keresztényiességről, és az önzetlenségről. Időnként újra és újra megnézem. Befogadni valakit a családunkba, a jótékonyságnak egy olyan magas szintjéről szól – hozzáteszem, a jótékonyság minden formában tiszteletre méltó – ami keveseknek adatik meg, akár anyagi, akár személyiségbeli okoknál fogva. Ennek a történetnek nem csak a hátrányos helyzetű fiatal a nyertese, a jótevő családnak is sokat ad az, amit pártfogoltjukkal tesznek.

Nagy Mike egy szál pólóban és nadrágban bóklászik a novemberi hidegben, amikor szemet szúr a Tuohy- házaspárnak. Leigh Anne, a feleség beparancsolja a kocsiba, s hazaviszik otthonukba. Náluk tölti az éjszakát, s bár tartanak tőle, hogy reggelre a fiúnak, és az értékeiknek nyoma vész, Leigh Anne a fiú számára megágyazott kanapén katonásan összehajtogatva találja az ágyneműt.

Gyermekeik, S. J. és Collins iskolatársa egy afféle „kakukktojás” az iskolában. Az intézmény edzője látta kosarazni a fiút, ő az, aki kiharcolja, hogy az iskola tanulója lehessen, bár a tantestület nem akarja felvenni, a rendkívül alacsony tanulmányi átlaga miatt.

Michael Oherről mind az iskola, mind a Tuohy család keveset tud. Ő maga keveset beszél, magáról még kevesebbet mond el, vendéglátói pedig nem erőltetik. „Fokozatosan hántják le az egyes rétegeket”, mint a hagymáról, így derül ki, hogy az apját nem ismerte, anyja évek óta drogozik, s létezik egy bátyja; továbbá nem szereti, ha Nagy Mike-nak szólítják és legjobban a lehetelen kinézetű csíkos pólóing jön be neki.

– Michael! Szeretnél itt maradni? – teszi fel a kérdést Leigh Anne. A fiú szerényen válaszol. – Nem szeretnék máshol lenni. – Így lesz szobája, ágya, jogosítványa, autója – de mindenekelőtt szerető családja. Némi zökkenőkkel indul sport pályafutása, ám „Mamának” hála, – aki tudja, mekkora értékkel bír az óvó-védő ösztöne- hamarosan felfigyelnek rá. Nyilván hallottunk, olvastunk már az amerikai rendszerről, ahol óriási jelentőséggel bír a sport. A nagyobb egyetemek edzői versengenek a jó játékosokért, örömmel látnák őket saját campusukon, amennyiben megfelelő a játékos tanulmányi eredménye. A szülők magántanárt fogadnak Michael mellé Miss Sue személyében, akinek hathatós segítsége nyomán a fiú jegyei nagy mértékben javulni kezdenek, s megnyílik előtte a lehetőség a továbbtanulásra, ezáltal a sportkarrier beindítására. A kérdés csak az, melyik egyetem színeiben?

Itt egy kis gyömösz kezdődik, a család csaknem minden tagja befolyásolni szeretné, természetesen annak az egyetemnek a játékosaként néznék legszívesebben, amely egyetemnek ők is diákjai voltak. Ezt a hivatalos szerv messzemenően etikátlannak tartva vizsgálódni kezd.  “Az egyetemi sportszövetség attól tart, hogy az ön esete lavinát indít el, és mások is sorra vesznek majd gyámságuk alá hátrányos helyzetű fiatalokat, hogy aztán az egykori egyetemük színeiben sportoljanak.” Egy pillanatra sikerül megingatni a fiú hitét a családjában, aztán ráébred, hogy nem önös érdek vezérelte őket. Így lesz Michael Oher a Mississippi Egyetem Old Miss csapatának játékosa.

Sean Tuohy és Leigh Anne Tuohy a való életben is jó keresztények, számos rászorulót támogattak és támogatnak. Michael érkezéséről a családjukba így nyilatkoztak:  „Teljes mértékben úgy hisszük, hogy csoda történt: számtalan apró dolog, valahogy mindig a megfelelő időben. Isten keze van ezen a történeten.”

„Adj szeretetet, és mindig vissza fogod kapni. Ez a mi történetünk, ez a mi üzenetünk.” Forrás: http://www.hetek.hu/hit_es_ertekek/201012/a_sziv_bajnokai

A film megtekinthető a következő linken:

http://www.atv.hu/kulfold/20101224_a_sziv_bajnokai_igaz_tortenet_a_szeretet_hatalmarol

 

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések