Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló: LoveStar

Az ajánlót írta: Sutáné Csulik Andrea. Szerző: Andri Snaer Magnason; fordította: Papolczy Péter. Budapest: Gondolat Kiadó, 2012.


Érdekes olvasmány nagy kamaszoknak és szüleiknek egy olyan utópisztikus világról, ahol mindent a marketing ural. Ám a szerelem ereje nem ismer határokat! Találkozhatunk filozófiával, izgalommal, társadalmi kérdésekkel és groteszkkel is. Szórakoztató, jól megírt, miközben a cselekmény szálai egy mély gondolatmenetet indítanak el az emberben. Egy olyan világban járunk, ahol mindent átitat a korrektség, a reklámok a legközelebbi barátok szájába adva a konkrét célszemély kedvére valók. Ahol a rossz gyerekeket visszacserélik, és egy kis üvegből küllemre ugyanolyan, mégis másik gyereket teremtenek. Így a szülők is új esélyt kapnak, hogy jó gyereket neveljenek kisbabájukból.

Indridi is egy ilyen, visszacserélt gyerek volt. Az előző énjére nem emlékezhetett, de „új gyerekkorában” igyekezett jól viselni magát, hogy ne kelljen újra egy harmadik Indridi-gént csíráztatni. A társadalom új módszereket dolgozott ki a különböző nehézségek orvoslására, amihez minden embernek alkalmazkodnia kell, hogy a dolgok megfelelő ütemben haladjanak.

Ebben a különös világban működik egy Megbánás nevű intézmény. Ha lelki problémája akad valakinek, akkor telefonálhat ide. Elmondják majd neki, hogy semmit sem érdemes bánni; minden úgy történt, ahogyan történnie kellett. Egyszóval a problémák elfedésére tanítja az embereket.

Ebben a furcsa helyzetben van egy szerelmes párunk: Sigridur és Indridi, akik biztosak abban, hogy egymásnak vannak teremtve. A körülöttük lévő világban mindent egyetlen férfi és cége, a LoveStar ural. A cég szerint óriási lehetőség van abban, ha a temetkezés helyett egy rakétán fellövik az elhunytat, hogy hullócsillagként ragyoghassa be az égboltot. Ez a tiszta energia, a LoveStar alvállalata. Ennek népszerűsítésére megalakul egy reklámcég, ami hatása alá vonja a földet. miközben a szellemi vezér a szerelem kifürkészésén dolgozik.

Ebből következően a szereplőknek innentől nincs gondjuk a párválasztásra, a szerelmeseket kikalkulálják és összepárosítják. A kalkuláció azonban lassabb ahhoz képest, mint amennyi ember várja a földön, hogy sorra kerüljön, végre szerelmes lehessen. Ingridit és Sigridurt pedig valamiért mégsem egymásnak szánja a tudomány. Elhatározzák ezért, hogy ők nem vetik alá magukat a tudománynak. De sikerrel járhatnak-e?

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések