Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló: A farm

Az ajánlót írta: Ballabás Andrea. A könyvet írta: Joanne Ramos; fordította: Csonka Ágnes. Budapest: Park Könyvkiadó, 2019.


A New York állambeli Hudson-völgyben egy minden létező kényelemmel felszerelt luxus wellnessközpont bújik meg: bioétrend, személyi edzők, napi masszázs – mindez ingyen. Mi több, komoly pénzt kap, aki itt tölti az idejét – többet, mint amiről valaha is álmodott. Hogy mi benne a csapda? A vendég kilenc hónapon át nem hagyhatja el a létesítményt, minden lépését felügyelik, el van zárva a külvilágtól és korábbi életétől erre az időre, amíg ő mindent annak rendel alá, hogy megszülje a tökéletes kisbabát. Valaki másnak.

A könyv több női szereplő szemszögéből mutatja be az eseményeket, a középpontban Jane áll, a fiatal, magányos anyuka, aki az unokatestvére segítségével jelentkezik a Golden Oaksba. Itt találkozik Reagannel, a fiatal fotóssal, aki az egyetemet akarja önállóan finanszírozni, és itt ismerkedik meg Maevel, az intézmény vezetőjével. Mae karaktere izgalmas, hiszen hol pozitív, hol negatív fényben tűnik fel. A Golden Oaks nem igazán törődik az emberi jogokkal, emiatt az anyák többször olyan helyzetbe kerülnek a könyv során, mintha csupán állatok vagy tárgyak lennének.

A Farm sodró lendületű, provokatív, szívszorító olvasmány, a végletekig viszi az anyaságról, pénzről, értékrendekről való gondolkodást, és alapvető kérdéseket tesz fel arról, mekkora áldozatra hajlandók a nők azért, hogy jobb jövőt biztosítsanak maguknak és szeretteiknek. Számos problémakört bemutat: társadalmi különbségek, etikai, morális kérdések, technológia, pénz és hatalom. Ezeken túl további kérdések is felvetődnek: vajon a bevándorlóknak tényleg csak a kiszolgáltatottság jut? Aki ezen pénzt keres, csakis gonosz, haszon vezérelt illető lehet? Mennyire erős egy anya-gyerek közötti kötelék? Ha valaki önszántából, mások megsegítésére vállal gyereket, az rossz dolog? A béranyaság témája mellett a bevándorlók helyzete, a szülőkkel való viszonyok jelentősége, a célok eléréséért való kemény küzdelem, a gazdagok és szegények közti szakadék mélysége további gondolkodásra ösztönöznek.”

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések