Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló – 26. hét

 

A szellemőr naplója – SZEÁNSZ: Szellemek, avagy E világi Árnyak Navigálásának Szövetsége

Nem csak könyv, de kalandjáték is interaktív AR-alkalmazással A szellemőr naplója, középpontjában a „szellemes” mozaikszóval elnevezett SZEÁNSZ-szal: Szellemek, avagy E világi Árnyak Navigálásának Szövetsége. Ha a fantasztikus irodalom és a paranormális jelenségek kedvelőit megkérdezzük, biztosan állítanák, hogy szellemek márpedig léteznek. Japhet Asher Oscar-díjra jelölt dokumentumfilmes, animációs forgatókönyvíró és producer könyvének központi szereplője Agamemnon White SZEÁNSZ-szellemőr, ifjú zseni és tonhalrajongó, aki éppen eltűnt. Csak a naplója maradt utána, amelyet most a szerző az olvasó kezébe ajánl:
„Ag minden paranormális nyomozásának részletét ebbe jegyezte le, beleértve a megfigyeléseit és a leleteket is Légy bátor, vesd bele magad a kalandba! Olvasd el Ag naplóját, és a Szellemfogó app segítségével eredj a szellemek nyomába. Ha mindet összegyűjtöd, Ag eltűnésének rejtélyére is fény derül”. Az érdekes koncepciót ígérő mű 2018-ban elnyerte a FutureBook Live díját. Az unikumnak számító, első kiterjesztett valóságon (augmented reality, AR) alapuló regényhez ingyenesen alkalmazható a Szellemfogó (Ghost-o-Matic) applikáció.

Szerző: Japhet Asher. Budapest : HVG Kv., 2019

Katalógusunkban

Forrás: kello.hu


Álmomban is gazdagodok – a pénz borzasztó nagy úr, de rettenetes szolga

Vannak, akik dolgoznak a pénzért, és vannak, akiknek a pénz dolgozik. Az előbbiek a szegények, az utóbbiak a gazdagok. De vajon mi a különbség a gazdagok – az igazi, ikonikus sikeremberek – között és azok között, akik máról holnapra élnek? Csak a tőke? Vagy a lehetőségek? Vagy a szorgalom? A Németországban élő szerző azt vallja, hogy elsősorban a gondolkodásmód, a viszony a pénzhez, a náluk gazdagabbakhoz. Irigység helyett tiszteletre buzdítja mindazokat, akik szeretnének meggazdagodni, valamint arra, ne legyenek restek tanulni – tanulni a pénzről és azoktól, akik történetükkel, tanácsaikkal segíteni tudnak a folyamatban.

Szerző: Leonille Gottschick. [S. l.] : Novum Pro, 2020

Katalógusunkban

Forrás: moly.hu


A Faith no more képes testamentuma

A Faith No Man nevű együttes romjain alakult, azóta már zenei sarokkőnek számító Faith No More hőskorszaka 1982 és 1998 között volt, majd 2009-től újra aktivizálta magát és jelenleg is húzónévnek, főzenekarnak számít a fesztiválokon – ahova éppen hajlandóak elmenni. A San Franciscó-i banda a hard rockot rappel, heavy metallal és még egy csomó mindennel turbózta fel.
A csúcsra pedig második énekesük, Mike Patton egyedülálló hangja repítette őket. A zenekar igaz történetét Dudich Ákos zenei újságíró és fordító szedte össze, a Faith No More basszusgitárosának, Billy Gouldnak a segítségével, az izgalmas, 86 oldalas forgatókönyvet pedig Oravecz Gergely Alfabéta-díjas illusztrátor öntötte képregény formába.

Szerző: Dudich Ákos, rajz. Oravecz Gergely. [S. l.] : Konkrét Könyvek, [2020]

Katalógusunkban

Forrás: libri.hu


A fűszermesternő

A regény hősnője Tilo, aki messzi földön látja meg a napvilágot, majd számtalan bonyodalom után a Fűszerek Szigetére érkezik. E különös helyen megismeri a fűszerek titkos erejét, s általuk varázserőre, misztikus képességekre tesz szert az emberek felett. Hatalmát azonban csak a Mesternőkre vonatkozó szigorú szabályok szerint gyakorolhatja. Ifjúi lélekkel, egy öregasszony testébe költözve kezdi meg munkáját Oaklandben, egy fűszerboltban. Miközben a boltba betérők sorsát megismerve próbál segíteni, maga is válaszút elé kerül. Megtörténik vele az, ami az ő helyzetében szigorúan tilos: szerelmes lesz egy amerikai férfiba. Ettől a pillanattól nincs menekvés, döntenie kell sorsáról.

Szerző: Chitra Banerjee Divakaruni. [Budapest] : [Geopen], 2007

Katalógusunkban

Forrás: libri.hu


A császár lándzsája

A Warhammer 40.000 keretcím alatt futó regényfolyamba illeszkedik Aaron Dembski-Bowden műve, amely az Elara Fátyla Csillagköd világában játszódik. E távoli galaktikus birodalmat egykoron három erős klán – a Mennyei Oroszlánok, a Csillagskorpiók és a Császár Lándzsái – őrizték; valamennyiüket testvéri eskü tartotta össze. Időközben a Lándzsák magukra maradtak küldetésükkel: a Mennyei Oroszlánokat kiirtotta egy ellenük irányuló inkvizíciós hullám, a Csillagskorpiókkal egy genetikus betegség végzett. Az utolsó klán, amely még áll a vártán, évszázadok óta harcol a Külső Sötétséggel, így a legtapasztaltabb seregnek számítanak az ismert galaxisban. Egy nap a Mentor Légió “csatatestvére”, Amadeus Caias Incarius érkezik, hogy szemlén mérje fel a Lándzsák erőpotenciálját. Egyikük sem sejti, hogy Incarius mennyire hamar fog olyan döntéshelyzetbe kerülni, amellyel eme utolsó törzs teljes további sorsát eldönti…

Szerző: Aaron Dembski-Bowden. [Budapest] : Black Library + Tuan, 2020

Katalógusunkban

Forrás: kello.hu


A Jóbarátok-generáció – mi zajlott a színfalak mögött?

Szinte hihetetlen, de tény, hogy minden idők legnépszerűbb televíziós sorozata, a Jóbarátok huszonhat éve, 1994-ben debütált, hogy aztán ettől kezdve kereken tíz éven keresztül, a 2004-es lezáró epizódig szórakoztassa a világot – és még azután is, hisz a széria a mai napig toplistás, a rajongók rendszeresen újranézik, és persze azóta is rengeteg új néző adta meg magát a Jóbarátok-varázsnak. A sorozat koncepcióját tekintve a kor sajátos tévés trendjét követve egyszerre volt abszolút minimalista, ugyanakkor érzelmi revelációt, nem utolsósorban pedig rengeteg nevetést ígérő műsor.
A szerző könyvét a legbővebb értelemben véve ennek a sikerszériának szentelte: ír popkulturális hatásáról, jelentőségéről, beavat a készítésével kapcsolatos kulisszatitkokba, visszaidézi az egyes évadokat, és kifejti utóhatásait is. Az első részben a kezdetekről ír: az ötlet megszületéséről, a szereplőválogatásról, a pilotepizód elkészítéséről, a premierre készülődésről. Az ezt követő három részben a tíz évad krónikája kapott helyet, benne a legfontosabb fordulatokkal, az emlékezetes epizódokkal, izgalmas háttérsztorikkal. Zárásképp esik szó arról, miként született döntés a befejezésről, és a sorozat utóéletéről.

Szerző: Saul Austerlitz. Budapest : 21. Század K., 2020

Katalógusunkban

Forrás: kello.hu


A koponya háza és A szellemhajó története

A huszadik század első fele amerikai ponyvairodalmán belül külön kategóriát képeztek a korban tömegével megjelent fantasztikus történetek; az Attraktor sorozata ezekből szemezget, rég elfeledett műveket ajánlva mintegy kuriózumként az olvasók figyelmébe. Ez alkalommal a brit születésű Arlton Eadie egyik könyvét közlik magyar fordításban.
Eadie azért figyelemre méltó szerző, mert tipikus korjelenség: anno írásai elsősorban folyóiratokban jelentek meg, rövid ideig tartó népszerűségét a gyors süllyesztő követte. Az összeállításban gótikus hangulatú, legtöbbször zordan romantikus angol (vagy skót) tájon játszódó, bevált elemekkel (például visszatérő holttal, sírból visszatérő, igazságos bosszút álló lénnyel, halálos szerelemmel, vérfarkassal, tengeri szirénnel stb.) operáló novellái kaptak helyet: a két címadó elbeszélés mellett olyan történetek, mint A végzet lángjai, A kísértethegedűs, a Duncardin kutyája, A josselini farkas-lány, vagy Az ördög tornya.

Szerző: Arlton Eadie. Máriabesnyő : Attraktor, 2020

Katalógusunkban

Forrás: kello.hu


A megtörtek istene

A Glasgowban élő szerző előző fantasyjának, Az áruló isten című regényének folytatásában a kitaszított mágus, Edrin Walker próbálja megmenteni a világot a borzalmas szörnyetegektől, miközben a külső ellenség mellett a benne lakozó zsarnokkal is meg kell vívnia harcát. A becsületét vesztett, száműzött főhős megölte a szülővárosára szabadított szörnyeteget, azonban a veszély nem múlt el teljesen.
Míg Setharis a pusztítás után nagyrészt romokban áll, tele sebesültekkel, félő, hogy a varázshasználó elit tagjai között a Scarrabus által fertőzött mágusok szervezkednek, a hegyekben pedig a skallgrimek seregei készülnek a birodalom elleni támadásra. Noha Edrin teste és mágikus Ajándéka megsérült a korábbi harc során, az árulók levadászása mellett kénytelen vállalni egy újabb nehéz feladatot: a messzi, zord klánföldekre kell vezessen egy csapatot, hogy megfékezzék az ellenséget, időt biztosítva az Arkánum seregének a cselekvésre. Ahhoz pedig, hogy a küldetés sikerrel járjon, szövetségre kényszerül múltja egyik legrettegettebb démonával

Szerző: Cameron Johnston. [Hajdúböszörmény] : Főnix Astra, cop. 2020

Katalógusunkban

Forrás: kello.hu


Kiemelt kép: Az ELTE Egyetemi Könyvtárának legszebb belső tere a Nagyolvasó terem.
Forrás: konyvtar.elte.hu

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések