Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló: Nincsenapám, seanyám

Az ajánlót írta: Zantleinter Laura. Szerző: Szabó Borbála. [Budapest] : Tilos az Á Kv., cop. 2016


“– Ide süss, Desiré! – kiált fel boldogan Frici. – Hát az Ady Bandiról meg nem ötvenhét oldalt írnak? Ejnye, hát nem tizenhattal többet, mint rólad?

Dezső cicát nyújtózkodás közben éri a villámcsapás. Ívben megdermed, mint egy kitömött jaguár. De Frici nem kegyelmez, tovább olvas.

– „Ady Endre tüneményesen eredeti, utánozhatatlan géniusz volt, aki csak egy születik egy évszázadban.” Kész, passz, Desiré! Hallod ezt? Már megszületett, be van töltve az állás. Talán egy másik századba kellett volna születnünk.”

A Tilos az Á Könyvek Vészkijárat sorozatában megjelent ifjúsági regénnyel korábban színpadi mű formájában találkozhattak az olvasók.

Ahogy a címben megjelenő József Attila verssor már előre jelzi nekünk: Bori nem számíthat senkire. Alkoholista, érzelmi zsaroló anya, zaklató mostohaapa, kétszínű testvér és a végletekig konfliktuskerülő édesapa – ilyen körülmények között telnek az irodalom pótvizsgájára tanuló fiatal lány mindennapjai. Az olvasó számára is megterhelő oldalak közé a macskaalakban megjelenő Kosztolányi és Karinthy hoz humort és derűt. Segítségükkel menekül el hősnőnk a valóságból – isznak egy kávét a New York kávéházban, meglátogatják a Becsületes Várost, ahol mindenki az igazat mondja. Torokszorító belegondolni, hogy mivel a költő személyiségek csak a kamasz képzeletének szüleményei, valójában mennyire egyedül van. Úgy szurkolunk Borinak, mintha a testvérünk, lányunk, legjobb barátunk lenne. Megható látni, hogy a lánynak, aki az irodalmat a mű elején még kifejezetten utálja, időközben a költészet nyújtja a legjobb menedéket.

Kinek ajánlanám ezt a könyvet? Bárkinek, aki szülők gyermeke, és aki gyermekek szülője, annak, aki már érezte magát teljesen egyedül a világban és annak is, aki soha, mert ezen a történeten keresztül tökéletesen átélheti.

 

Katalógusunkban

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések