Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló – az adatbiztonság világnapja

Frici, Fülöp és a hackerek – és lájkvadászok, adathalászok, bankkártyás csalók és egyéb szélhámosok

A szerző karcsú kötetébe foglalt virtuális világgal kapcsolatos, olvasmányos stílusban megírt kötete az információvédelem fontosságára irányítja a tanulók és szüleik, valamint a pedagógusok figyelmét. Solymos Ákos egyfelől tanítói képesítéssel rendelkezik, másfelől azonban információs szakemberként dolgozik már lassan két évtizede, ekként tisztában van azokkal a veszélyekkel, amelyek a számítógép napi használatának során a felhasználókat fenyegethetik. A címszereplő két diák, Frici és Fülöp története arra is rávilágít, hogy a felnövekvő, Z és Alfa generáció gyermekei, az úgynevezett digitális bennszülöttek már sokkal jobban eligazodnak a virtuális világban, mint a szüleik.

 Sok mindennel azonban még ők sincsenek tisztában, ezért írja le színes rajzok és képernyőábrák kíséretében a szerző, többek között azt, hogyan lehet védekezni a zsarolóvírussal szemben, miként lehet megszűrni, hogy a számítógépes levelezést elárasztó spamek, jól elkülönítve, megszűrve érkezzenek a gépre. Fülöp édesapja egy online áruház regisztrált tagja, ám arra nem gondolt, hogy az áruház „nevében” adathalászok birtokába kerülnek az ő bankkártya adatai, ezzel megcsapolva a gyanútlan édesapa büdzséjét. Ekkor siet segítségére a gyermeke, aki már sokkal tájékozottabb az ilyen és ehhez hasonló ügyekben.

Arról is értesülhet az ifjú és idősebb olvasó, hogy az informatikai nyelvhasználatban a húsvéti tojás egészen mást jelent, mint a hétköznapi szóhasználatban. A szerző a kötet utolsó részében ajánlott lingyűjteménye számos, lényeges kérdésben igazítja el az érdeklődőket. Az IT (információs technológia) alapismereteket feltételező könyv mindazoknak jelent majd gyakorlati segítséget, akik pc-jük információvédelméről szeretnének gondoskodni.

Szerző: Solymos Ákos. [Budapest] : Solymos Ákos, 2019

Katalógusunkban


Modern átverések, avagy IT biztonság a hétköznapokban

Napjainkban egyre felkapottabb téma az IT-biztonság, ám a felhasználók mégsem eléggé tájékozottak a rájuk leselkedő veszélyek tekintetében. Ennek talán az is lehet az oka, hogy a tudatosság-fokozó oktatások anyaga meglehetősen száraz. Ennek feloldására vállalkozott Fekete Imre IT-biztonsági szakértő, aki zsebkönyvében huszonöt rövid tanmesét közöl.

A történetek szereplői, illetve maguk a párbeszédek kitaláltak, de a szerző úgy igyekezett megfogalmazni a történeket, hogy a bennük szereplő veszélyek nagyon is valósak legyenek. Olyan területekről van szó, mint a csalás megelőzése a közösségioldal-használat során, a zsarolóvírus elleni védelem, a social engineering támadás, a külföldi munkakeresés, a freemium játékok, az álvírusirtók, az identitás lopás vagy a jelszó használat. A történetek végén a szerző rövid magyarázattal is szolgál.

Szerző: Fekete Imre. Budapest : BBS-Info, 2019

Katalógusunkban


Láthatatlan háború – avagy Miképpen fenyegeti a digitalizáció a világ biztonságát és stabilitását

Yvonne Hofstetter, a mesterséges intelligencia szakértője, minden politika iránt érdeklődőnek megmutatja, hogyan ássa alá a digitalizáció a korábban stabil hatalmi viszonyokat, hogyan szítja az újabb fegyverkezéstől való félelmet és teszi a világ történéseit kiszámíthatatlanná. A 21. században a biztonság rendkívül veszélyeztetett, a béke pedig, amiben élünk, törékeny. A digitális forradalom stratégiai kihasználása lehetővé teszi ugyanis a világ geopolitikai újrarendezését: az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország és Kína egymással harcol a dominanciáért, Európa pedig keresi a nagyhatalmak között a szerepét. Régen a védelmen alapult az államok közötti stratégiai egyensúly, ma azonban az offenzíva kerül előtérbe. Egy hálózati kapcsolatokba rendeződött világban megsemmisítő fegyverré válik a kód. Segítségével érzékeny adatok kémlelhetők ki, kritikus infrastruktúrák szabotálhatók el, a lakosságot pedig kamuhírekkel lehet hergelni – anélkül, hogy hivatalos hadüzenet történt volna. A szerző az eseményeket és a világpolitikát masszívan befolyásoló konkrét példákkal illusztrálja a fenyegető helyzetet.

Yvonne Hofstetter 1966-ban született Frankfurt am Mainban. Jogász, 1999 és 2019 között a Big Data kiértékelésére szakosodott Teramark Technologies GmbH ügyvezetője volt. Ma elsősorban könyvekben és előadásokban hívja fel a digitalizáció veszélyeire a figyelmet. 2019-ben tagjává választotta a londoni Chatham House Demokrácia és Technológia Bizottsága.

Szerző: Yvonne Hofstetter. Budapest : Corvina, 2020

Katalógusunkban

Forrás: moly.hu


A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság általános adatvédelmi rendelettel (GDPR) kapcsolatos 2019-es értelmezései

Az Európai Parlament és Tanács 2016. április 27-én léptette életbe a 2016/679/EU rendeletet, amely a természetes személyek személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és ezek szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről rendelkezik, és amely 2018 májusától alkalmazandó. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság már 2018 márciusától közzétette vonatkozó állásfoglalásait, 2019-től pedig jogértelmezéseit.

Ez utóbbi megismeréséhez, áttekintéséhez nyújt segítséget a most megjelenő kötet. A mű nem tárgyalja a rendelet minden pontját, csak azokat, amelyek az adatkezelők szempontjából a hétköznapi gyakorlat részét képzik, szerkezete ennek okán pedig a tárgyalt témához igazodik. Az előszót és a rövidítések felsorolását követően olyanokról esik szó, mint a rendelet hatálya, a megfelelés az általános adatvédelmi rendeletnek, az érintett, a személyes adatok, az adatkezelő, a személyes adatok kezelésére vonatkozó elvek, az adatkezelés jogalapja – hogy csak párat említsünk. A zárórész témája: a felügyeleti hatóság által alkalmazható szankciók.

Szerk. Zavodnyik József. Budapest : Wolters Kluwer Hungary, 2020

Katalógusunkban


Hackertechnikák – útmutató valódi hacker módszerek biztonságos kipróbálásához

A Kezdő hackerek kézikönyve után jelen kiadvány segítségével erősen gyakorlatorientált módon, haladó szintű kiberbiztonsági témaköröket ismerhet meg és próbálhat ki az olvasó. A hackeléshez használható eszközök beszerzésétől kezdve, újabb jelszófeltörési módszereken át egészen saját trójai programok előállításáig és bevetéséig számos gyakorlati kérdésre találhat választ, mígnem a könyv végére eljuthat az igazságügyi informatika alapvető gyakorlati kérdéseihez. Közben pedig olyan témákat érintünk, mint például a MAC cím megváltoztatása, a titkosított levelezés, a törölt állományok visszaállítása, az archív weblaptartalmak megtekintése, a DOS támadás kivitelezése, vagy a számítógépek megfigyelése, illetve az adatelemzések és a korábbi tevékenységek vizsgálata. Sőt, ha esetleg elege lenne abból, hogy a társaságában mindenki a mobilján lógva wifit használ, a könyvben leírtak segítségével például akár azt is megoldhatja, hogy mindenkit ledobjon a rendszer a hálózatról.

Vigyázat! A könyv példái a gyakorlatban is alkalmazhatóak, ezért hangsúlyozzuk az olvasó felelősségét az egyes módszerek kipróbálásánál.

Szerző: Fehér Krisztián. Budapest : BBS-Info, 2018

Katalógusunkban

Forrás: Libri.hu


A Big data ökoszisztémája

Ez a könyv az adatokról szól: adatok gyűjtéséről, feldolgozásáról, hasznosításáról. Adatokból nincs hiány: soha nem látott tömegben keletkeznek és özönlenek mindenfelől. Adattengerben élünk, és ez a tenger egyre csak árad. Az adatokban óriási lehetőségek rejlenek.

A szerző: Bőgel György a CEU Business School tanára. Szakterülete a vállalatvezetés és -szervezés. Jelenleg legtöbbet az infokommunikációs szektorral, informatikai vállalatok stratégiájával, az információs technológia fejlődésének a vállalati irányítási rendszerekre gyakorolt hatásával foglalkozik. Előző könyvét Terepszemle: tanulmányok és feljegyzések az infokommunikációs világról címmel adta ki 2012-ben a Typotex Kiadó

 

Szerző: Bőgel György. Budapest : Typotex, cop. 2015

Katalógusunkban

Forrás: Libri.hu


A megtévesztés foka

Amikor a NASA egy bámulatosan ritka tárgyra lel az Északi-sark jégtakarója alatt, a hibát hibára halmozó űrkutatási ügynökség végre diadalról adhat hírt, amelynek messzemenő következményei lesznek a NASA jövőjét és a közelgő amerikai elnökválasztás kimenetelét illetően. A lelet valódiságát ellenőrizendő, a Fehér Ház Rachel Sexton hírszerzési elemzőt hívja segítségül. Rachel szakértők – köztük a karizmatikus tudós, Michael Tolland – társaságában a Sarkvidékre utazik, és valami hihetetlenre bukkan: egy tudományos csalás bizonyítékaira, egy merész bűvészmutatványra, amely, ha kiderül, az egész világot megoszthatja. Ám mielőtt figyelmeztethetnék az elnököt, Rachelt és Michaelt orvgyilkosok veszedelmes csapata támadja meg. Sivár és életveszélyes vidéken kell menekülniük, és egyetlen reményük a túlélésre, ha kiderítik, ki áll a mesteri terv mögött. A megoldás mind közül a legdöbbenetesebb hazugság.

Szerző: Dan Brown. Budapest : Gabo Könyvkiadó és Kereskedő Kft., cop. 2005

Katalógusunkban


A Hacker – Balla Adrienn [3]

Vége az őszi szünetnek, és Bennett titokzatos internetes barátja még mindig nem jelentkezik. A lány végül Adriennhez és Kareszhez fordul segítségért. Hamarosan kiderül, hogy határozott elképzelései vannak arról, mit is kell Adriennek tennie, kezdve azzal, hogy belép a fizikaszakkörbe…

Természetesen megérkezik a következő pendrive is. Adrienn úgy dönt, továbbadja Márknak abban a reményben, hogy többet nem is hall felőle, de mindez hiú ábránd: a srácnak szüksége van a segítségére, és ezzel kezdetét veszi a közös nyomozás.
Mindeközben Adrienn egyre közelebb kerül Zsidai Dórához, aki talán be tudja bizonyítani, hogy az édesapja ártatlan. Talán. És ha valóban ártatlan.

Szerző: Szabó Tünde. [Budapest] : Ciceró Könyvstúdió, cop. 2015

Katalógusunkban

Forrás: moly.hu

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések