Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló és „karanténhobbi” – Alkotó könyvtáros rovat

Sokat gondolkodtam, hogy mi lenne az a könyvajánló, ami így karantén és a „fapados könyvtár” idején is hasznos lehet, ezért végül három könyvet ajánlok és emellett arról is szeretnék írni, hogy mi könyvtárosok mi mindennel foglalkozunk.

Évek óta, mondhatnám kicsi lány korom óta szívesen fűztem kis karkötőket és nyakláncokat, de az élet valahogy elsodort ettől a tevékenységtől. Néhány éve egy kedves ismerősöm nekem adta ajándékba az ő gyöngyfűző eszközeit és „ásványkincseit”. Nagyon örültem neki, mert tudtam, hogy ezek igen drága holmik és Ő csak úgy odaajándékozta, óriási örömet szerezve nekem. Most, hogy kénytelenek vagyunk visszafogott társasági életet élni, szerettem volna egy olyan hobbit találni, ami hasznos és tanulhatok is belőle.

Ekkor jött az ötlet, hogy utána olvasok az ásványoknak, féldrágaköveknek és azok hogyan hatnak az emberi szervezetre. Igyekeztem tudományos jelleggel közelíteni a dologhoz, mint egy rendes történész vagy könyvtáros. Legnagyobb megdöbbenésemre évezredes hagyományok és legendák övezik az ásványokat, kristályokat. A kedvenc mondatom, „már az ókori görögök is ….” és ebben az esetben is igaz ez. De hogy ne csak rólam szóljon a cikk, íme a könyvek.

Judy Hall: Kristálybiblia

https://alexandrakiado.hu/konyv/egeszseg-eletmod/termeszetgyogyaszat/kristalybiblia-amit-a-kristalyokrol-tudni-erdemes/

Az Alexandra Kiadó gondozásában három kötet is megjelent Judy Hall-tól ezzel a címmel. Ebből két kötet nálunk, a könyvtárban is megtalálható az 549 vagyis az ásványtan jelzete alatt. Ebben az első kötetben 400 oldalon keresztül olvashatunk a kristályok tudományáról szakmai, de azért könnyen „emészthető” formában. Jó szívvel ajánlom a kezdő „ásványszakértő” érdeklődődők számára a kötetet.

Judy Hall: Varázslatos kristályok

https://www.libri.hu/konyv/judy_hall.varazslatos-kristalyok.html

Ez a kötet már más megközelítésből foglalkozik az ásványokkal, mint a korábbi könyv. Nem önmagukban foglalkozik az ásványokkal, hanem ezoterikus megközelítésből. Ez a kötet az öko részleg, gyógyszerészet kötetei között keresendő, témája okán.

„A kötet bemutatja… – a gyógyító és a tudatosságot magasabb szintre emelő kristályok főbb csoportjainak alapvető tulajdonságait és változatait;

 – több mint 300 kristály részletes portréját és jellemzőit;

 – az energiaközpontokat és a kristályalakzatokat, hogy a kristályok még hatékonyabban működhessenek.

 Minden fejezet elején hasznos tudnivalót találunk arról, hogyan használjuk produktívan a kristályokat. A friss, új fotók pedig megragadják a kristályok kisugárzását és megmutatják lenyűgöző szépségüket.”

Ványik Dóra: Gyógyító kövek

https://moly.hu/konyvek/vanyik-dora-gyogyito-kovek

Ványik Dóra könyvét is hasznosnak találom, mivel abécé sorrendben veszi végig az egyes ásványokat. Sok hasznos ötlet és tanács van benne és ami nekem külön tetszik, hogy történelmi színezete is van a kötetnek. Például az amazonit esetében írja a szerző, ami nekem az egyik kedvenc ásványom a gyönyörű zöldes-kékes színe miatt: „Tutanhamon kincsei között is találtak amazonit ékszert. Egy skarabeuszt faragtak ki belőle, amely önmagában is szerencsehozó az egyiptomi kultúrában.”

Ez a három kötet számomra sok hasznos információt szolgáltatott, és mindinkább arra ösztönöz, hogy érdemes olvasni és könyvtárba járni, még ha ilyen mostohák is most a körülmények a vírusjárvány miatt. A fenti néhány sor persze csak ízelítő és kedvcsináló, de remélem azért így is sikerül ötleteket adnom az olvasáshoz!

Írta: Szikszai Edina

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések