Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Járvány ihlette könyvek – könyvajánló #3

A teremtés koronája

Karanténantológia Cserna-Szabó András válogatásában

Cserna-Szabó Andrást nagyon kedvelem, egyrészt ugye az én korosztályom, aztán megírta a Szíved helyén épül már a halálcsillagot, a Macskajajt, meg még jó pár regényt. És igen, még  a pacalhoz való viszonyát is bírom.

A megyei könyvtár Lila kanapé beszélgetés-sorozatára írókat- költőket hívunk meg és jobb híján online mutatjuk be ezeket a találkozókat. Standard kérdés: Mit csinál az író a karantén idején? A válasz is standard egyébként – ír.

Nos, a teremtés koronájából azt is megtudhatjuk, hogy mit ír. 2020 nyarán jelent meg a könyv (akkor sejthettük csak a második hullámot, a harmadikról mit sem tudtunk).  23 író – költő reflexiója a járványra, a bezártságra. (Azt is meg kell mondanom, hogy ez a 23 nem akárki – a legnagyobb élőkről van szó, alig-alig maradt ki valaki)

A kötetben tobzódnak a műfajok: Napló, sci-fi, novella,  tárca, disztópia… Járunk a spanyolnátha idején, elkeveredünk a jövőbe, állatalakban éljük át az eseményeket. Vagyunk férfiak, nők, gyerekek, szeretők, szeretőket tartók, perverzek, parkolóőrök, egyetemi tanárok.

Ismerősek az élethelyzetek: vigyázunk az idősekre, haragszunk az idősekre, hogy megyünk el orvoshoz, babavárás, összezártság, szerelem, kihűlt kapcsolatok, túlélés, frusztráltság, őrület….

És a kérdés mindegyik írás végén: maradhatunk-e azok, akik voltunk? Mit veszítettünk az elmúlt egy év során magunkból? Ki éli túl ezt ép elmével?

Ajánlom ezt a válogatást mindenkinek, aki csípi a kortárs magyar írókat, akiket a járvány elgondolkodtatott a jövőn, és azoknak is, akik csak egyszerűen jól akarnak szórakozni.

Írta: Mikolasek Zsófia

Katalógusunkban

 

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések