Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Járvány ihlette könyvek – könyvajánló #5

Bendl Vera

Berci nem megy iskolába

Berci nem megy iskolába című könyv, félig realista, félig varázslatos történettel dolgozza fel az elmúlt év időszakát, mely egy kisfiú szemszögén keresztül mutatja meg, miféle változásokkal kellett szembesülnünk, mindezt olyan humorosan, kedvesen és könnyedén, hogy a felnőtteket is megszólítja. A home office és az online tanulás nehézségei, a bezártság okozta unalom, az internethiba miatti pánikroham, és a rádöbbenés, hogy a digitális élet mellett lehet a valódi életben is szórakozni (társasozni, sakkozni, beszélgetni stb.) olyasmik voltak, amiket a legtöbb család a valóságban is átélt 2020-ban.

Berci és családja önkéntes karanténba kényszerül a koronavírus miatt. Lakásfogsága a szokásos módon kezdődik, Berci nagyon örül, és egyáltalán nem érti, mi problémája van azzal a szüleinek, hogy nem kell iskolába menni. Eleve voltak fenntartásai azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amiket a szülei fontosnak tartanak (például a fogmosás és a házi feladat megírása).

„Az a baj”, gondolta magában Berci, „hogy a felnőttek ritkán értik meg a lényeget, és ami TÉNYLEG jó, azt rossznak látják, és fordítva. Hiszen szerintük házi feladatot írni jó, amikor dehogy, és kezet mosni is, amikor szuperdehogy, a fogmosást, na, azt meg inkább ne is említsük. És az iskoláról is van egy ilyen elképzelésük, már három éve erőltetik, azt állítják, jó. Na, innen tudom, hogy folyton tévednek.”

Szerinte a gondolat, hogy otthon lehet, játszhat a kutyájával, amennyit csak szeretne, és esetleg még a mesenézés is opció lehet napközben, abszolút nem tartozik a probléma kategóriába. De ahogy telik az idő Berci már nem örül annyira az online tanulásnak, és végül nagyon unatkozik. Szerencsére megjelenik Berci nem mindennapi, varázslatos tudósnagyija, aki sokkal többet tud, mint hinnéd! Nagymama megpróbálja különböző találmányokkal megóvni az unokáit és önmagát, az unokák pedig megpróbálják ezekkel a találmányokkal megóvni apát, nagymamát és a többi embert. És persze szerencse, hogy Bercinek van egy szuper jó fej bátyja, aki csak látszólagosan ellenséges vele, valóságosan a legmenőbb báty, aki valaha élt, és ne felejtsük el a szomszéd lányt, Borkát, a sakktehetséget sem. Kérdés persze, hogy elég ügyesek-e ők hárman, hogy komolyabb nehézségeket is megoldjanak, és hogy a nehézségeket meg lehet-e oldani úgy, hogy egy gyerek minden, de minden szabályt betart? Na, azt persze, hogy nem!

Vajon mit gondol az iskoláról Berci, miután hónapokon át hiányoztak neki a barátai? Lehet, hogy nagyon mást, mint a karantén előtt!

Írta: Ligeti Nikolett

Katalógusunkban

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések