Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló – Kate Elizabeth Russell: Szép sötét Vanessám

Kate Elizabeth Russell Szép sötét Vanessám című könyve elképesztően árnyalt és igen megosztó történet, mely gondosan mutatja be két ember kapcsolatát, akik közül az egyik karakter tizenöt éves a másik negyvenkettő, tűpontos krónikát adva e viszony lélektani hátteréről és lehetséges következményeiről.

Vanessa elszigetelten éli mindennapjait egy bentlakásos iskolában. Bizonyos szempontból érettebb a koránál, nem foglalkoztatják úgy a tinikre jellemző tevékenységek, nem jár össze senkivel, nincsenek barátai, ellenben kedveli a költészetet, maga is szívesen ír, és szeret elmerülni magányos, kicsit sötét világában. Irodalomtanára, Jacob Strane felfigyel rá és pártfogásába veszi a lányt. Vanessa úgy hiszi végre barátra lelt. Mr. Strane amellett, hogy ösztönzi az írásra, minden lehetőséget megragad, hogy a lány belső és külső értékeit magasztalja, amely Vanessa gátlásosságát és félénkségét fokozatosan felváltja önbizalomra. A lánynak eddig soha nem volt igazi barátja, soha nem csókolózott. Vanessa szívesen veszi Strane közeledését, egyre jobban várja, hogy a férfi végre megtegye az első lépést. Straine eleinte csak egy „ártatlan” térdpaskolással kezd, de amint úgy látja, hogy a lány egyre nyitottabb az irányában, úgy válik a férfi is egyre bátrabbá. Ám ahogy telik az idő Vanessában szélsőséges érzelmek alakulnak ki. Hol szerelem, hol undor, hol végzet, hol viszolygás váltja egymást lelkében.

A történetet Vanessa a saját szemszögén keresztül meséli el, két idősík, jelen és múlt között ugrálva, részletesen bemutatva viszonyát a bentlakásos iskola negyvenkét éves irodalomtanárával. A kapcsolatuk kétezerben kezdődött, amikor a lány még csak tizenöt éves volt. Tizenhét évvel később, Vanessa már felnőtt fejjel teljesen összezavarodik, mikor egyre több egykori diáklány, szexuális zaklatással vádolja meg az irodalomtanárt. Vanessa ekkor kezdi felidézni a múltban történt eseményeket. Egyre több és több emléket idéz fel, rákényszerülve arra, hogy újraértékelje és újraélje a múlt eseményeit. Lehet, hogy nem is szerelem, hanem erőszak volt? Hol a határ a beleegyezés és az erőszak között? Lehet valaki áldozat, ha nem kényszerítették rá? Kamasz énje önként vállalta ezt a kapcsolatot, vagy értékelje újra a múlt eseményeit? Lehetséges lenne, hogy a férfi, akit tinédzserként szeretett, egyszerűen csak manipulálta őt?

 

Megrázó, frusztráló, nyugtalanító, egy rendkívül fontos témát bemutató olvasmány. Szeretetvágy, függőség, manipuláció, szexuális visszaélés, kiszolgáltatottság, depresszió, önbecsapás, széthullás majd gyógyulás.

Írta: Ligeti Nikolett

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések