Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló – Christine Kerdellant: Eiffel titkai

Christine Kerdellant: Eiffel titkai – Egy halhatatlan szerelem emlékműve

Az ajánlót írta: Ballabás Andrea

Az Eiffel-tornyot mindenki ismeri – alkotóját, Gustave Eiffelt már jóval kevesebben. Pedig a mérnökzseni keze nyomát mindenhol megtalálni a modern világban, legyen szó a New York-i Szabadság-szoborról, a budapesti Nyugati pályaudvarról vagy Porto vasúti hídjáról. Hosszú élete során Eiffel volt ünnepelt sztármérnök, börtönbüntetésre ítélt sikkasztó és korát megelőző felfedező. Az életét övező diadalok és botrányok magukért beszélnek, de magáról az emberről, a feleségét fiatalon elveszítő férjről, a lányát imádó apáról vagy a gyermekkori szerelmét az Eiffel-torony alakjában halhatatlanná tévő férfiról alig esik szó.

Az Eiffel titkai egy regényes életrajz, amely a világon mindenki által ismert francia építészmérnöknek állít emléket. Történelmi hűséggel mutatja be Gustave Eiffel hosszú életét, magánéletét és technikatörténeti munkásságát. A nagyszerű építészt, aki alkotásaival és találmányaival, technológiai újításaival az egész világot átformálta, az aerodinamikát a tudomány rangjára emelte, aki technikai tudásról, produktivitásról és kreativitásról tett bizonyságot, bármilyen tudományághoz fogott is, a fémszerkezetektől a repülésig. Kíváncsiságának köszönhetően a legmerészebb terveket is képes volt valóra váltani. Kitartásának hála, pedig még ma is áll az Eiffel-torony, amely óda a fejlődéshez, a fémművességhez és a szerelemhez.

Viszonylag részletesen olvashatunk a Nyugati pályaudvar építéséről és említés szinten a szegedi (ma már Régi) közlekedési hídról is. Munkássága bemutatásánál legnagyobb hangsúlyt a róla elnevezett torony építése adja, részletesen megismerhetjük a építkezésen folyó munkát, bepillantást nyerhetünk a munkások küzdelmes tevékenységébe is és láthatjuk azt a csodálatot és utálatot egyaránt, ami az építményt fogadta építése közben.

Betekintést kapunk Victor Hugo és Thomas Edisonhoz fűződő barátságáról, míg Maupassant a torony ellenzői között jelenik meg. Ő az, aki csak azért ebédelt a torony első emeletén gyakran, mert „ez a város egyetlen pontja, ahol nem látom”. A kötet rendkívül érdekes és olvasmányos, az ember szinte észre sem veszi és már gyorsan a végére is ért.

Ez a könyv ajánlható bárkinek, aki szereti az életrajzi regényeket és érdekli a 19. századi Franciaország.

Gustave Eiffel rajta hagyta kézjegyét a történelmen.

 

 

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések