INTÉZMÉNYÜNK

Küldetésünk

A József Attila Megyei és Városi Könyvtár egy olyan nemzeti identitású kulturális közintézmény, amely a társadalmi problémák iránti érzékenységet a működésében tudatosan és következetesen megjeleníti. A társadalmi felelősségvállalás  a nemzeti értékek megőrzését és szétsugárzását jelenti, elsősorban a magyar nyelv, a magyar irodalom és a magyar természeti környezet vonatkozásában. Ezek a prioritások jelentősen befolyásolják a nemzet fennmaradását, fenntartható fejlődését, amelyhez sajátos eszközeinkkel kívánunk hozzájárulni.

Könyvtárunk kiemelt céljai közé tartozik az ökológiai gondolkodás, a környezettudatosság terjesztése, és az erre való szemléletformáló nevelés. Ennek érdekében rendszeresen speciális programokat, táborokat szervezünk. Gondot fordítunk a környezetünkre vonatkozó információk kiemelt gyűjtésére, rendszerezésére és szolgáltatására.

Mi, könyvtárosok azt szeretnénk, hogy a szolgáltatásaink igénybevétele épp oly természetes és mindennapos jelenség legyen bárki számára, mint például a vásárlás vagy bármilyen más ügyintézés vagy éppen kikapcsolódás. Jól felkészült szakembergárdánk és kisegítő személyzetünk mindent megtesz annak érdekében, hogy gyors, pontos és udvarias szolgáltatásainkkal minél több tatabányai és Komárom-Esztergom megyei lakost juttassunk megfelelő információkhoz, illetőleg művelődési és tanulási lehetőségekhez.

Hagyományos és önként vállalt szolgáltatásaink:

  • Könyvek, hangzó anyagok és egyéb dokumentumok kölcsönzését nyújtjuk olvasóink számára.
  • Könyv- és folyóiratállományunkat rendelkezésre bocsátjuk helyben olvasás céljára.
  • Igények alapján hazai könyvtárak gyűjteményéből könyvtárközi kölcsönzéseket biztosítunk olvasóink számára.
  • Ingyenes kulturális rendezvényeket rendezünk városszerte, valamennyi könyvtárunkban.
  • Gyermekek olvasóvá nevelése érdekében foglalkozásokat, pályázatokat, programokat és táborokat szervezünk.
  • 60 Komárom-Esztergom megyei kistelepülés könyvtárának szakmai támogatását végezzük a KSZR rendszer keretében. E tevékenység a könyvek megrendelésén, feldolgozásán és kiszállításán túl kiterjed a helyi könyvtár rendezvényeinek támogatására, továbbá egyéb fejlesztésekre is.
  • Szakmai konferenciákat, továbbképzéseket szervezünk a könyvtáros szakma számára.
  • Helytörténeti gyűjteményt őrzünk és gyarapítunk Komárom-Esztergom településeire vonatkozóan. Ez kiemelt jelentőséggel bír a történelmi múlt és jelen dokumentumainak tárolása, megőrzése és továbbadása szempontjából.
  • Digitális kompetenciák fejlesztésére irányuló foglalkozásokat, előadásokat szervezünk az érdeklődők számára.
  • Kiadói tevékenységet is folytatunk. Évkönyveket adunk ki időről időre, melyekben a könyvtárszakmai írások mellett helytörténeti tanulmányoknak adunk teret. Online folyóiratot jelentetünk meg a megye könyvtárosai és más közreműködők cikkei alapján.

Szabályzataink

 

Egyéb szervezeti dokumentumaink: