Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Gyógyító színek, avagy a csakráink nyomában

Írta: Tari-Székely Karola

2019. március 14-én megnyitottuk Gergelyné Varga Judit, Tatán élő selyemfestő gyönyörű kiállítását a fenti címmel a JAMK Népház Úti Fiókjában. A megjelenteket az intézmény igazgatóhelyettese, ifj. Gyüszi László üdvözölte, majd méltatta a művész munkáját. A mandala történetének szakmai bemutatását Tóth Enikő művészettörténésztől hallhattuk. Az érzelmi ráhangolódást Pauer Lili fuvolajátéka segítette.

Ez volt első kiállítás-szervezésem a könyvtárban. A kiállítás témája adott volt, a művész elérhetősége rendelkezésre állt. Mielőtt felvettem vele a kapcsolatot, elkezdtem utánanézni a mandalafestés történetének. Óriási, gyönyörű világ nyílt meg előttem: a keleti művészetek, Tibet, Kína, Japán. Megjelentek előttem időszámításunk előtti évezredek uralkodói, selyemből készült, gyönyörűen festett, hímezett pantallói, királyi udvarok selyemmel díszített tárgyai, falai. Ezeknek utózöngéi fedezhetőek fel Judit mandaláiban is. Csodálatos formáival, színeivel elvarázsolja a kiállítás szemlélőit. A keleti művészetek iránt érdeklődők ismereteik gyarapításán túl érezhették a mandalák által közvetített különös energia sugárzását. A selyem, ez a leheletfinom, áttetsző, fátyolszerű anyag kiváló alapanyagnak tűnt már évezredekkel korábban is. Használták díszítésre, ruhák alapanyagaként, azonban kezdetben fizetőeszközként is funkcionált. Jelen kiállítás mandalái az otthon falainak díszítésére szolgálnak, erősítve az otthon saját belső energiáját. Az érdeklődők ámulva szemlélték a kiállítás anyagát, gyönyörködve csodálkoztak rá minden egyes képre.

A megnyitón Tari-Székely Karola fényképezett

 

A könyvtár több évtizedes hagyományait követve – néhány hónap kivételével – havonta tárja ki kapuit, és ad otthont képzőművészeti kiállításoknak, segítve ezzel a helyi és környékbeli művészek népszerűsítését. A kiállítások megszervezése hasznos egy részről az alkotónak, de a könyvtárnak is, mivel egy helyen és egy időben találkozhat az olvasó és a képzőművészetek iránt érdeklődő a művészettel és az irodalommal, mely szoros egységben, egymás kiegészítőjeként fedezhető fel az irodalmi művekben. A kiállítást nagy érdeklődés övezte, amely tulajdonítható a művész népszerűségének, valamint a hálás témának is.

Néhány mandala a kiállított művekből

További fotók az eseményről:

http://www.jamk.hu/galeria/index.php?/category/744

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések