Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló – 41. hét

A szépirodalom önismereti és gyógyító ereje – Biblioterápiás tanulmányok

A szlovéniai Lendván élő költő, műfordító, tanár, könyvtáros Zágorec-Csuka Judit nyolc verseskötet, egy levélregény és első novellás kötete után a biblioterápia témájával foglalkozik. Az első rész a megaláztatás, lekezelés és lenézés motívumait vizsgálja Hans Christian Andersen meséiben, biblioterápiás feldolgozás alapján. Ennek keretében a szerző négy, ma már klasszikus Andersen-mesét tárgyal: A kis gyufaárus lányt, A fenyőfát, A rút kiskacsát, A teáskannát és A császár új ruháját. A következő rész a magyar kortárs és a klasszikus, valamint a határontúli, muravidéki szépirodalomból hoz példákat: Kukorelly Endre két versét elemzi, Nyilas Misi alakját járja körül a Légy jó mindhaláligból, valamint a szegénység tematikáját vizsgálja a gyermek- és ifjúsági irodalomban, A kis gyufaárus lány, Dickens Twist Olivérje és Móricz Árvácskája alapján. Egy tanulmány József Attila posztmodern hatását vizsgálja a muravidéki magyar költőkre. Szó esik még Az ifjú Werther szenvedései biblioterápiás elemzéséről, egy modernizált Hamlet-előadásról, A hercegnő (2008) című filmről konfliktus- és kríziskezelési szempontból, valamint helyet kapott még a kiadványban egy, szépirodalmi művek és filmek felhasználásával készült biblioterápiás foglalkozás részletes leírása is. A kiadvány végén néhány interjú olvasható a szerzővel, valamint magyar és angol nyelvű recenziók.

Szerző: Zágorec-Csuka Judit ; Pilisvörösvár: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület – Kapcai József Attila Művelődési Egyesület, 2017.
Katalógusunkban
Kép forrása: www.irokboltja.hu Ismertető forrása: www.kello.hu


Megfojtott virágok – Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

“Amikor az 1920-as években kiderült, hogy az oklahomai oszázs indiántörzs “művelésre alkalmatlannak” nyilvánított földje alatt az Egyesült Államok legnagyobb olajkészlete húzódik, a törzs tagjai hirtelen a világ leggazdagabb embereivé váltak. Kalandorok és vállalkozók sokasága lepte el a vidéket, hogy a korabeli sajtót idézve a “rézbőrű milliárdosoktól” bérbe vett földeken meggazdagodjon.

Ám egyszer csak valami egészen hátborzongató történt. A törzs tagjait egymás után meggyilkolták – volt, akit megmérgeztek vagy lelőttek, mást a vonat elé löktek. És azok is meghaltak, akik kérdéseket tettek fel vagy nyomozni próbáltak a rejtélyes halálesetekben. David Grann hosszú éveken át kutatott levéltárakban és nyomozott a helyszínen, hogy megismerje az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezetét, amely összefonódott az FBI megszületésével is. A nyomozóiroda első jelentős gyilkossági ügyében a fiatal és ambiciózus új igazgató, J. Edgar Hoover a legújabb technológiától kezdve a fedett ügynökökön át mindent bevetett, hogy sikert tudjon felmutatni, és ezzel igazolja az FBI létét. A nyomozás során felszínre került bűnök még a legedzettebb ügynökök gyomrát is megfeküdték.”

Szerző: David Grann ; fordította: Babits Péter. Budapest : Bookline Kiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


Üzenet odaátra – Kiadatlan novellák és kisprózai írások

“Szabó Magda könyvei itthon is, a nagyvilágban is számtalan kiadásban jutottak el az olvasókhoz. Ám életműve még mindig tartogat meglepetéseket. Olyan írásokat, amelyek csak gépiratban maradtak fenn, vagy mind ez idáig újságok, folyóiratok régi számaiban rejtőzködtek. Ezúttal könyv alakban még soha meg nem jelent novelláiból, kisprózai írásaiból készült egy színes válogatás.
Az Üzenet odaátra novelláinak a hősei részben kamaszok, akik most keresik helyüket a világban, birkóznak érzéseikkel, gondolataikkal. Más novelláknak Szabó Magda maga a főszereplője, aki ,,két tündér gyereke”, ,,harminckét kiló fantázia”, és olthatatlan kíváncsisággal csodálkozik rá környezetére. Hol szinte hivatalos tárgyilagossággal, hol kitárulkozó őszinteséggel megírt önéletrajzaiban családjáról, önmagáról, életéről, hivatásáról vall, alkotói titkaiba is bepillantást engedve. ,,Voltam én minden” – írja egy helyütt, az olvasó most megtudhatja, mit is takar ez a ,,minden”.
Szeretteitől, akik közül többen alkotótársai is voltak, torokszorítóan fájdalmas és mégis felemelően szép írásokban búcsúzik. Elköszön édesanyjától, akinek ugyan egyetlen könyve sem jelent meg, ám meséivel elvarázsolta lánya gyermekkorát, és soha el nem fogyó útravalót adott hátralévő életére. Megindító szavakkal búcsúzik barátjától, Janikovszky Évától, aki a legnehezebb időkben állt ki mellette. Útirajzaiban az olvasó Szabó Magdával együtt barangolhat Magyarországon és a nagyvilágban, Párizstól Amszterdamon át egészen New Yorkig. Idegen tájakat, különböző embereket megismerve erősödik benne meginghatatlan bizonyossággá, hogy ő idetartozik, ,,csak erre az egyetlen pontjára a világnak, hogy magyar vagyok, hogy sose szeretnék, szerettem volna más lenni.”
Szabó Magda most első ízben megjelenő prózakötete üzenet az újdonságra vágyó, kíváncsi olvasónak: mindig van mit felfedezni a világban és egy író életművében!”

Szerző: Szabó Magda ; válogatta: Jolsvai Júlia. Budapest: Jaffa Kiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


Robin

 “Robin Williams az egyik legkedveltebb és legtöbbször félreértett szórakoztatóművész volt, akit eleinte komikus zseniként ismert meg a világ. Ünnepelt filmjeit a magyar közönség is ismerte és szerette, a mai napig népszerű filmjei közé tartozik a Holt költők társasága, a Jó reggelt, Vietnam!, A halászkirály legendája, az Aladdin vagy a Mrs. Doubtfire. Williams rögtönzőtehetségének köszönhetően számtalan különböző karaktert keltett életre, a Good Will Hunting-béli alakítása az Oscar-díjat is meghozta számára. Géppuskatűzként pattogó humorbombáival mindenkit levett a lábáról, ám a vidám bohócszerep mögött ellentmondásos érzelmek és az önbizalomhiány végtelen mélysége feszült. Dave Itzkoff, a New York Times kulturális újságírója leleplező erejű életrajzában arra vállalkozott, hogy a sikerek mellett felfedje a színészóriás rendkívüli küzdelmét, amelyet az alkoholfüggőséggel és a depresszióval folytatott – ezekről a témákról Williams nyíltan beszélt az előadásai és az interjúk alkalmával egyaránt. A lenyűgöző portréban szó esik a férfi utolsó éveit megkeserítő betegségről is, amelynek szomorú következményéről a rajongók nem sejthettek semmit. A családtagokkal, barátokkal és kollégákkal készített száznál is több interjú, illetve az alapos kutatómunka nyomán megszületett Robin újszerű módon jeleníti meg azt az embert, aki munkásságával milliók életére volt nagy hatással.”

Szerző: Dave Itzkoff ; fordította: Mohai Szilvia. Budapest: Partvonal Kiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


Ceausescu gyermekei – kalandregény kezdő pszichopatáknak

“A regény főhőse, ifjabb Aranka Miklós, egykori rendőr őrületes precizitással finomítgatja bosszúból elkövetendő sorozatgyilkosságának tervét. Noha a cselekmény a román diktátor kivégzésének napjától indul, s a szomszéd országban elszabaduló erőszak rányomja bélyegét hősünk és barátai gyerekkorának egy meghatározó időszakára, a történetben szereplő Ceausescu csak közvetve a Kárpátok Géniusza. Róla nevezik el ugyanis a gyerekek vágyaik tárgyát, egy igazi kínai fröccsöntésből készült, félméteres T- rex játékfigurát. Vele szemben követik el az “ősbűnt” a gyerekkori barátok. Az ifjú Aranka egyetlen meghitt társát, anyja emlékét idéző fétisét akarják kivégezni, a zsarnokgyíkot, melynek egy velünk párhuzamosan lévő világban élő alteregójával is megismertet a szerző. A – már nem is annyira – ifjú Aranka időről időre hozzá, a játék-társhoz menekül. Persze, ha egy nő, egy igazi nő, például Klára, a nyomozó szerelme megválthatná, akkor talán minden másképp alakulhatna. De amíg nincs másképp, addig halál a bűnösökre…!”

Szerző: Sultz Sándor. Budapest: Kossuth Könyvkiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


Noctambulo – Egy alvajáró története

“A huszadik század előestéjén játszódó regény főhőse Jonathan, egy bohém londoni művész, aki erotikus fényképeket restaurál. Amikor kezébe akad egy megfeketedett fotó, és nyomozni kezd nagyapja tragikus története után, addigi világa darabokra hullik. Rémálmok kerítik hatalmukba, melyekben imádott városa szörnyű átalakuláson megy át. Jonathan rávesz egy aranyszívű örömlányt, hogy meneküljenek el a lélekölő nekropolisszá változó Londonból. A szerelmesek útja érintetlen, mitikus tájak, az angol Tóvidék és a Skót-felföld felé vezet. Ám az ipari rémlátomások Jonathant itt is utolérik. Végül vakmerő tettre szánja el magát, hogy megmentse az apokalipszis felé sodródó világot. Vajon sikerül neki, vagy elemésztik őt is a világvége viharfellegei?”

Szerző: Beregi Tamás. Budapest: L’Harmattan Kiadó, 2016.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


 

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések