Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló – 49. hét

Kiemelt kép: Bokbåten Epos, a norvég hajókönyvtár. A nyugati partok fjordjai között úszik több mint ötvenezres gyűjteményével. 150 partmenti településhez látogat el rendszeres időközönként a nyári időszakban. Nemcsak kölcsönözni lehet könyveiből, hanem rendezvényeket is tartanak a fedélzeten. Forrás: www.bokbaten.no


Arany a tűzben – Salamon magyar király története

“Az 1053-ban született Salamon volt az egyetlen magyar király, aki harmincnégy éves korában egy napon nyomtalanul eltűnt, és soha többé nem került elő. Vajon mi történt vele? A szerző erre keresi a választ. Bár regényt írt, az szinte minden részletében történelmileg ismert és bizonyított tényekre támaszkodik. Mégis, néha úgy tűnik, hogy a senkihez sem hasonlítható, nagyon különös életű uralkodónknak nemcsak a halála volt megmagyarázhatatlanul furcsa, de ő maga is bonyolult egyéniség lehetett. A “kalandkirály” nagyon izgalmas életet élt, és a regény lapjairól kibontakozik az István király halálát követő évtizedek minden zűrzavara, borzalma, de királyokon átívelő, a magyar népet összekovácsoló törekvések sorozata is. Tass, a regény főhőse, afféle korabeli detektív, tudós ember, szinte kóbor lovag, ki jól forgatja a kardot is. Őt bízza meg Judit, Salamon német felesége, hogy keresse meg a férjét, tudja meg, él-e még, vagy már halott? A regény egy izgalmas nyomozás története, melynek során felelevenednek az eltűnt király tettei, a magyar történelem akkori eseményei. Az olvasó együtt lehet Salamonnal nagy diadalai és még nagyobb bukásai közepette. Megismerjük a mások véleményére hajló, esküszegő, sőt végül hazaáruló férfi tragédiáját. A szerző a regény végén kap “szabad kezet”, hisz nem tudjuk, valójában hová tűnt Salamon, mi lett az elátkozott király sorsa. A befejezés igen meglepő…”

Szerző: Nemere István. Budapest: Historycum Kiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


Alaszkai vakáció – Karácsonyi történet

“Josie Avery olyan remek eredménnyel végzi el a szakácsiskolát, hogy azonnal megkapja álmai állását: Anton séf legújabb seattle-i éttermében dolgozhat séfhelyettesként! Míg a vendéglő megnyit, Alaszkában vállal fél évre állást. A kisvárost egyedül komppal lehet megközelíteni, azt is csak a tél beállta előtt, utána egy maroknyi emberen kívül senki sem marad ott. Mégis áramlanak ide nyáron a turisták, hogy élvezzék a friss levegőt, a végtelen csillagos eget, horgásszanak és vadásszanak. Túravezetőjük az idősebb Jack, aki hamar Josie főztjének megszállottjává válik, és magával viszi a fogadóba a barátját, a fiatal és csendes Palmert is. Onnantól Palmer és Josie minden szabadidejüket együtt töltik. Kirándulnak, áfonyát szednek, csillagokat bámulnak… és sokat csókolóznak. Palmer meg is kéri a lány kezét az utolsó együtt töltött estéjükön, ám őt várja Seattle, a karrierje, a családja. Bármennyire is megszerette Palmert, fel kell szállnia a hajnali legeslegutolsó kompra. Csakhogy elalszik…
Debbie Macomber ebben a csodálatos karácsonyi történetben Alaszkába repíti az olvasót, hogy megmutassa, a szerelem még a legeldugottabb helyen is rátalálhat az emberre, még ha nem is számít rá.”

Szerző: Debbie Macomber; fordította: Ligeti Lujza. Budapest: General Press Kiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


Berlin nővérei – Az újrakezdés

“Berlin, 1945 májusa, a második világháború vége. A német főváros romokban, ahogy a városlakók élete is. A Thalheim család luxusáruházát is végzetes találat éri, a három nővér, Rike, Silvie és Florentine pedig kétségbeesetten áll az egykor elegáns épület előtt. A legidősebb testvért, Rikét már gyerekkorában elbűvölte a színek, az anyagok és a formák kavalkádja, ezért elhatározza, hogy valóra váltja régi álmát, és újra felvirágoztatja a családi vállalatot. Azt azonban nem sejti, hogy nem csak az üzleti világ kihívásaival kell megküzdenie: a tudomására jut ugyanis egy múltbéli titok, amely megrengeti korábbi élete biztosnak hitt alapjait. Amikor pedig megismerkedik egy izgalmas, olasz fiatalemberrel, a komoly, megfontolt lány világa gyökerestül felfordul…”

Szerző: Brigitte Riebe; fordította: Berecz Zsuzsa. Budapest: General Press Kiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


Dobd ki a szemetest! – Hulladékcsökkentés lépésről lépésre

“A szép kivitelű kötet a hulladék nélküli életmódra, az úgynevezett „Zero Waste-re” kívánja irányítani az olvasók figyelmét. A szerző, aki blogot is ír e tárgykörben, másodízben megjelent, bővített kiadású könyvében bemutatja az utat, miként lehet úgy élni a mindennapokban, hogy az minimális mennyiségű szeméttermeléssel járjon. A hulladék nélküli életmód megvalósításához Tóth Andi a régi idők háztartásainak gyakorlatában is kutatott, és számos olyan, kipróbált, bevált technikát emelt át kötetébe, amelyek bizonyára segítik, hogy egyre kevesebb háztartási és kommunális hulladékot termeljenek az emberek. A fenntarthatóság, és a környezettudatosság szerinti életvitel, az utóbbi években szerencsére Magyarországon is egyre több követőre talált, és számosan megfogadták a tanácsot, még ha kis lépésekkel is, de el kell indulni a környezettudatos élet útján. (Vágjunk bele!… Mert minden kis lépés is számít). A szerző kifejezetten a magyarországi viszonyokra alkalmazható megoldásokat kínál kötetében, méghozzá oly módon, hogy logikailag jól felépített „lépésekbe” szedte az információkat. A legegyszerűbbtől halad a bonyolultabb megoldások felé, és ha az olvasó megfogadja a tanácsokat egy idő után a saját háztartása szinte semmilyen hulladékot nem fog termelni. (Lépjünk a tettek mezejére! – Az első lépések; Van tovább?- haladó lépések elkötelezett hulladékcsökkentőknek; Komfortzónán túl – Amikor a hulladékcsökkentés életmóddá válik; Másoknak is tudni kell erről; Társadalmi szerepvállalás – Lépésről lépésre; Kipróbált receptjeim). Elsősorban a szemléletmód változása, változtatása szükséges ahhoz, hogy valaki „ráálljon” erre, az általa bemutatott útra. “

Szerző: Tóth Andi. Budapest: Lelkesedés, Tanulás, Szabadság Könyvek, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.kello.hu


Nincs más út – Az én utam és menekült lányok történetei a világ minden tájáról

“A Nobel-békedíjas Malala Yousafzai már gyerekként belső menekült lett a hazájában, Pakisztánban. Később, nemzetközi aktivistaként, a világ bármely pontjára eljuthatott, egy helyet kivéve: a saját hazáját.  Fiataloknak és felnőtteknek szóló könyvében nemcsak saját, megrázó élettörténetét meséli el, hanem más lányokét is, akik a világ különböző pontjairól menekültek el az erőszak, a háború és a bűnözés elől. Menekültek ők is, akik a hozzájuk hasonló milliókkal együtt gyakran láthatatlanok maradnak a statisztikák és hírek közönyös tengerében.  A Nincs más út című könyv felnyitja a szemünket: a világ 68,5 millió menekültje semmiben sem különbözik tőlünk. Hétköznapi emberek ők is, akiknek nem volt más választásuk, mint elhagyni az otthonukat. Mert ez a választás életről és halálról szól.”

Szerző: Malala Yousafzai; fordította: Kós Krisztina. Budapest: Bookline Kiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


Titkos virágok kertje

“A londoni Chelsea Flower Show a világ egyik legnagyobb virágkiállítása. A rózsákkal díszített boltívek alatt és a növények között Iris Donati otthon érzi magát. Ám miközben közelebbről szemügyre vesz egy virágkompozíciót, Iris egyszer csak egy szempárral találja szembe magát, amely teljesen olyan, mint az övé; ugyanaz a gesztenyebarna haj, ugyanaz az arc. A lány, Viola, a kiköpött mása. Ő is imádja a virágokat, és az ő csokrai a legkeresettebbek egész Londonban. Iris biztosnak hitt világa egy pillanat alatt meginog. Van egy ikertestvére, akinek a létezéséről húsz éven keresztül még csak nem is tudott. Vajon miért? Most, hogy újra egymásra találtak, Iris és Viola a dolog végére akarnak járni. A titok nyitja szülőföldjükön, a Donatik ősrégi villájában és annak hatalmas toszkán kertjében rejlik. Ahogy az egymásra talált testvérek egyre közelebb jutnak az igazsághoz, úgy kerülnek napvilágra a család évszázadokra visszanyúló rejtélyes hagyományai, és úgy kapnak egyre nagyobb szerepet az őket körülvevő virágok. A lányoknak sok mindenen kell keresztülmenniük ahhoz, hogy megértsék: akár a tüskék között megbúvó rózsa, a megpróbáltatások mögött is ott rejlik a megtisztulás.”

Szerző: Cristina Caboni; fordította: Kajsza Krisztina. Pécs: Alexandra Könyvesház Kft, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


Zarah álma

“A nagysikerű Zarah trilógia (Zarah, Zarah öröksége) befejező kötete.  Arvin és Leonard, Carla és Andy fiai szépen cseperednek. Zarah-t felkavaró álmok gyötrik, melyek egyrészt különös egyezést mutatnak a valósággal, másrészt egy párhuzamos valóság körvonalai rajzolódnak ki belőlük… Lewinson tábornok meglepő nyomokra bukkan Andy halotti bizonyítványának felkutatása közben. A főhőssel közösen felgöngyölített szálak egy olyan házaspárhoz vezetnek, akik nem rendelkeznek semmiféle múlttal. Egy vidámnak induló gibraltári hajókiránduláson azonban ennél is váratlanabb események történnek. Ezek pedig olyan lavinát indítanak el, ami alapjaiban változtatja meg a család életét.”

Szerző: Náray Tamás. Budapest: Libri Könyvkiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


Az egészség a szájban kezdődik – Információk, tanácsok és 10 szájápolási tipp

“Azok forgathatják haszonnal Yvonne Kort kötetét, akik tudatosabban, alaposabban szeretnének szájhigiénéjükről gondoskodni. Az első részben a szerző megindokolja, hogy miért igényel kiemelt figyelmet a száj egészsége, tisztasága: ír a száj és a belek kapcsolatáról, az egészséges száj és flóra ismérveiről, az inzulin szerepéről, az ételérzékenység kialakulásáról, valamint arról, hogy a stressz és a női ciklus hogyan befolyásolja a száj egészségi állapotát. Ezt követi tíz olyan szájápolási tipp, amelyet a szerző ajánl, köztük olyanokkal, mint az alapos fogmosás a megfelelő fogkrémmel, a sós (és szódabikarbónás, olajos, mentás, aloés, kamillás) vízzel öblögetés, a szájon át légzés, a baktériumflóra megőrzése, a megfelelő mennyiségű folyadék és minőségű táplálék fogyasztása, az édességek kerülése, vagy éppen az elegendő alvás.”

Szerző: Yvonne Kort; fordította: Szőcs Petra. Budapest: Scolar Kiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.kello.hu


 

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések