Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló – 51. hét

A kiemelt képen a francia Dunkerque városának 2019-ben átadott könyvtárát (La BIB) láthatjuk. Fotó: Maxime Delvaux. Forrás és további képek: Archdaily


Életemnél is jobban – 115 újabb szerelmes levél és történet

“Nyáry Krisztián évek óta módszeresen gyűjti a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes leveleit. A gyűjteményből 125 levelet a hozzájuk tartozó történetekkel együtt közre is bocsátott 2018-ban megjelent, nagy sikerű Írjál és szeressél című könyvében. Az Életemnél is jobban című kötet a sorozat második darabja, amely újabb 115 magyar szerelmes levelet és történetet tartalmaz. A válogatásban mások mellett Szabó Magda, Mészöly Miklós, Kölcsey Ferenc, Vörösmarty Mihály, Kossuth Lajos, Rákóczi Ferenc, Jászai Mari, Liszt Ferenc, Kosztolányi Dezső, József Attila, Babits Mihály, Erzsébet királyné vagy éppen Frida Kahlo leveleibe pillanthatunk bele. Ahány levél, annyiféle sors és érzelem. Mert a szerelem sokféle arca van.”

Szerző: Nyáry Krisztián. Budapest: Corvina Kiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


A tüzes pecsét

“Borisz Akunyin, a világszerte népszerű orosz krimiíró ezúttal közkedvelt Fandorin-sorozatához méltóan emlékezetes karakterekkel és váratlan fordulatokkal teli történelmi kalandtörténetekkel jelentkezik. A tüzes pecsét elbeszélései a Kijevi Rusz díszletei között játszódnak, az óorosz birodalom megalakulását, virágkorát és hanyatlását övező nagyhatalmi csatározások és véres udvari intrikák közepette. Bizánc legjobb titkosügynöke legújabb küldetése során a Rorik vezette vikingekkel kényszerül szembenézni; egy nyomorék asszony titokban törvénytelen gyermeket szül a kijevi vezér fiának; egy fiatal fejedelem akaratán kívül összetűzésbe kerül sztyeppei szomszédjával, Tagiz kánnal – három évszázadokon átívelő történet, három különleges sors, melyek bármikor tragikus fordulatot vehetnek az orosz történelem kiszámíthatatlan viharában.”

Szerző: Borisz Akunyin; fordította: Iván Ildikó. Budapest: Szenzár História Kiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


Amikor a mama lelegelte a papa haját – Történetek felnövéshez

“Bár azt írja Karafiáth Orsolya legújabb kötete hátlapján, hogy „a valósággal való minden egyezés a véletlen műve”, az ‘Amikor a mama lelegelte a papa haját’ vélhetően számos önéletrajzi elemet tartalmaz. A szerző, mint ahogy biztos sokan mások is, időnként előveszi a családi fényképalbumot. Bár gyerekkorában sem magáról, sem a szüleiről nem készült sok kép, ő szívesen nézegeti ezeket a régi fotókat, hiszen megidézik a múltat – még akkor is, ha annak csak kimerevített pillanatfelvételei. A Történetek felnövéshez alcímmel ellátott kötet ezen fotók kapcsán idézi fel meghatározó gyerek- és fiatalkori emlékeit, elsősorban azokat, amelyeknek szüleihez és nagyszüleihez is közük van.”

Szerző: Karafiáth Orsolya. Budapest: Scolar Kiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.kello.hu


Keto – Fogyni bárki tud!

“A tőle megszokott szenvedéllyel buzdítja életmódváltásra, fogyásra, diétázásra olvasóit Schobert “Norbi”, aki a sikeres súlyvesztés kulcsát a zsírbontásban jelöli meg. Ehhez kíván segítséget nyújtani amerikai stílusú motivációs könyvével, amelynek akár a mottója is lehetnek ez a kijelentése: “minden kövér emberben lakik egy karcsú”. Az első hatvan oldal lényegét tekintve “kettő az egyben”: egy bizonyságtételszerű önéletrajz és egy életmódreformra – megfelelő táplálkozásra és mozgásra – nyomatékosan felszólító pamflet***, amelyben az ún. Keto – tehát zsírbontó diéta – mellett hoz fel érveket, és kíméletlenül őszinte kritikával igyekszik “felrázni” a túlsúlyos embereket. Ezt követi Csapó János vegyész írása, aki a ketogén diéta emberre gyakorolt hatásmechanizmusát magyarázza el, és bemutatja a ketogén diéta szakaszait; Halmy Eszter “elhízástudományi szakértő” pedig a Norbi Update Lowcarb KETO Food termékcsaládot értékeli “tudományos szempontból”. A kötet második felében kapott helyet a KETO ponttáblázat, és a fent említett termékcsaládba tartozó árucikkek felhasználásával készítendő receptek.”

Szerző: Schobert Norbert. Leányfalu: Norbi Update LowCarb Zrt, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.kello.hu


Mindörökké Balaton – Édesvízi mediterrán 5.

“Az Édesvízi mediterrán regényfolyam immár 5. kötetét tartja kezében az olvasó. A hazatelepült kanadai magyar “bőrébe bújt” szerző családjával egyre otthonosabban érzi magát az aprócska Balaton-felvidéki faluban. S bár Oaks nem győzi hangsúlyozni, hogy gyűlöli az idillt, – fél, hogy elveszti a nehezen megszerzett harmóniát, – meglepődik, amikor azzal szembesül, hogy Balatonszépe lakói nem kérnek a sikerből, amit felesége a történetük megírásával aratott. Híre megy, hogy egy kanadai stúdió filmet forgat a regényből, ráadásul éppen a faluban. A helybéliek és a nyaralók tiltakoznak, mert úgy érzik: a produkció áruba bocsátja az élményt, amelyet ők nap mint nap átélnek. A turistáktól érintetlen földi paradicsomok lakóinak örök dilemmája: mennyire támogassák a fejlődést hozó változásokat és a várható haszon érdekében milyen határok között mondjanak le hagyományaikról? A szerző az emberi kapcsolatokra, az együttélés mulatságos buktatóira és a problémákon átsegítő, közös gasztronómiai tréningekre építi történetét, amelyet ezúttal is a csodás balatoni környezet elmaradhatatlan díszletébe helyez.

Szerző: Tóth Gábor Ákos. Budapest: 21. Század Kiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


Torták gyerekeknek – 40 szuperkönnyű recept, garantált siker!

“Nem, nem kötelező 4 órás munkával emeletes születésnapi tortát készíteni a legkisebb gyereknek. Aki nem teszi, nem rossz szülő. Ő is csak ember (és lehet kicsit lusta is). És: még az egyszerű joghurttortából is csodákat lehet alkotni! Szivárványlepke, gyümölcspikkelyes aranyhal, csokoládés kalózhajó… Eláruljuk, hogyan lehet gond nélkül csodás tortákat készíteni. Bizton állíthatjuk, hogy a gyerekek nem hisznek majd a szemüknek és nem tudnak betelni vele! A torták dekorációjához szükséges hozzávalók szinte kivétel nélkül beszerezhetők magyarországi drogériákban vagy élelmiszeráruházakban, de helyettesíthetők is online szupermarketekben vagy az élelmiszer-áruházláncok webshopjaiban kapható hasonló termékekkel.”

Írta: Juliette Lalbaltry; fordította: Horányi Krisztina; fotók: Delphine Constantini. Budapest: Corvina Kiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


Első fagy – Waverley-kert 2.

“Az amerikai írónő máig talán legnépszerűbb könyve A csodálatos Waverley-kert volt, amelyben megismerkedhettünk a Waverley nővérek, Claire és Sydney történetével, mágikus kisvilágával. Az ő történetüket szövi tovább a szerző ebben a kötetben. Tíz év telt el az előzmény óta. Claire – akinek Tyler azóta a férje lett, a kislány, Mariah pedig lassan tíz éves lesz – felhagyott rendezvényszervezői tevékenységével, s most saját vállalkozását vezeti. A Waverley Cukorkák termékeit – csupa virágesszenciából készülő, varázserejű nyalánkságot – eleinte egymaga gyártotta, saját kezűleg, ám időközben akkora igény lett a termékekre, hogy kénytelen volt a minőségből feladni a mennyiség miatt, és ez egyre komolyabb lelkiismeret-furdalást okoz neki. A húga, Sydney mióta visszatért Bascomba teljesen átadta magát saját mágikus tudományának: neki az a képessége, hogy akinek átalakítja a haját, annak valami megváltozik az életében is. Így aztán logikus, hogy Sydney egy fodrászatban dolgozik, napi szinten lopva egy kis varázslatot az ügyfelei életébe. Van azonban egy nagy vágya, amin úgy tűnik, nem segít a mágia: nagyon szeretne egy második gyereket – lehet, hogy hiába? A lánya, Bay időközben tizenöt éves lett, és most ismerkedik a szerelem keserűbbik oldalával: viszonzatlanul szerelmes egy nála idősebb fiúba, Josh-ba. Vajon rendeződik a Waverley-lányok élete? S ha igen, lesz-e ehhez köze családjuk mágikus erejének…? A könnyed, bájos történet elsősorban hölgyolvasóknak ígér pihentető órákat.”

Szerző: Sarah Addison Allen; fordította: Tóth Enikő Mária. Szeged: Könyvmolyképző Kiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.kello.hu


 

 

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések