Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló – 2020/1.

Kiemelt kép: Gyermekfoglalkozás a delaware-i Route 9 Library and Innovation Centerben. Fotó: Mark Herbot. Forrás és további képek: Archdaily


Hamupipőke Facebook-profilja – Meseterápiás esetek

“Boldizsár Ildikó legújabb kötete egyéni és csoportos eseteket mutat be a szerző praxisából, a problémák és a kliensek sokféleségével bizonyítva a meseterápia változatos és széleskörű alkalmazási lehetőségeit. Többek között egy motiválatlan gimnáziumi fiúosztály; börtönbüntetésüket töltő anyák és gyermekeik; egy sikeres, ám kórosan elégedetlen középkorú férfi; egy életközépi válságba került nő és egy szerelmi háromszögben vergődő, döntésképtelen pár történetét ismerheti meg az olvasó, a terápiához tartozó mesékkel együtt.”

Szerző: Boldizsár Ildikó. Budapest: Jelenkor Kiadó, 2018.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


Norvég utakon – Kalandozások a fjordok között

“Norvégiáról mindenkinek a fjordok-trollok-rénszarvasok hármasa jut eszébe, mely olyan elemi erővel hat, hogy az egész Földről ide csábítja az embereket időtlen-idők óta. Pedig mindez csak a jéghegy csúcsa. Norvégia lebilincselő és változatos földrajza mellett különleges állat- és növényvilága is megelevenedik e rendhagyó útikönyvben a szerző saját történetei, naplóbejegyzései és fotói által. Megismerhetjük a vadregényes táj legérdekesebb útjait, hídjait, kirándulóhelyeit délről indulva egészen a sarkkörön túlra. Itt minden kanyarban meglepetés várja a gyanútlan utazót. Márpedig ebben az országban nemigen vannak egyenes utak! A könyvet olvasva képet kapunk e kivételes lelkületű nemzetről, a norvégokról és országuk kultúrájáról, gazdaságáról, múltjáról és jelenéről, valamint film- és könyvajánló is színesíti a kötetet.”

“Szeretném megmutatni, hogy észak fagyos lehelete nem is olyan hideg, hogy vannak még Európában olyan helyek, amelyet a civilizáció nem volt képes letarolni, ahol évszázadok óta semmi sem változott, ahol a csend és a gondolat mélyen befészkeli magát az emberi elmébe.” (Zelei Anna)

Szerző: Zelei Anna. Budapest: Fekete Sas Kiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


Vadon – Ezermérföldes utam önmagamhoz

“Cheryl mindössze huszonhat éves, mégis úgy érzi, már jó ideje tévutakon bolyong: édesanyja halálát követően családja széthullott, a gyász és a csalódás fájdalmait heroinnal próbálta tompítani. A kudarcokat átélt, depressziós nő ekkor egy hirtelen ötlettől vezérelve elhatározza, hogy nekivág a több ezer kilométeres Pacifikus Túraösvénynek – egymagában, mindenfajta tapasztalat nélkül, az embert próbáló kihívásokra teljességgel felkészületlenül. Kötetében magával ragadó őszinteséggel meséli el a három hónap alatt megtett ezer mérföld élményeit; az út során szövődött barátságokat, a testet meggyötrő kínkeserves gyaloglást és az ezzel párhuzamos belső zarándoklatot, amely végül kiutat jelentett számára a lelki válságból. A könyvből 2014-ben sikeres filmfeldolgozás készült, Reese Witherspoon főszereplésével.”

Szerző: Cheryl Strayed; fordította: Gázsity Mila. Budapest: Helikon Kiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


A harag színe

“Franklin Trapper őrnagy huszonöt évvel ezelőtt kimentett egy maroknyi túlélőt egy felrobbantott szálloda romjai közül, és ettől kezdve nemzeti hősként tekintettek rá. Ünnepi események kedvelt szónoka volt, sorra adta az interjúkat, mígnem egyszer csak hirtelen eltűnt a nyilvánosság elől. Kerra Bailey, a becsvágyó tévés újságíró egy olyan sztorit szimatol meg a történet mögött, amely új magasságokba repítheti a karrierjét, ezért a fejébe veszi, hogy exkluzív interjút készít az őrnaggyal. Semmilyen eszköztől nem riad vissza a cél érdekében, még arra is hajlandó, hogy felkutassa az őrnagy fiát, az egykori szövetségi ügynököt, John Trappert, aki évek óta nem áll szóba az apjával. A férfi nem akar foglalkozni sem a huszonöt évvel ezelőtti eseményekkel, sem az apjával, de hosszas rábeszélés után mégis hajlandó segíteni a nőnek, és összejön az interjú. Arra azonban Kerra nem számított, hogy ezzel ismeretlen támadók célpontjává teszi az őrnagyot – és önmagát is. Így, amikor John nyomozni kezd, hogy kiderítse, kik akarják megölni az apját és az újságírót, Kerrának el kell döntenie: megbízik-e egy olyan férfiban, aki az egyik pillanatban elbűvöli, a másikban meg halálra rémíti.”

Szerző: Sandra Brown; fordította: F. Nagy Piroska. Budapest: Maecenas Kiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


Deliciously Ella vegán szakácskönyve

“Ez a könyv több mint 100 növényi alapú étel receptjét tartalmazza a konyhánkból, az ételbárunkból és a vacsoraklubjainkból. Több ezren kóstolták és tesztelték őket, vegánoknak, vegetáriánusoknak és húsevőknek egyaránt ízlettek! Mindegyik étel könnyedén elkészíthető egyszerű alapanyagokból, és tudom, hogy gyorsan állandó kedvenceiddé válnak, akár először kísérletezel a növényi alapú főzéssel, csak azért, hogy növeld a zöldségfogyasztásod, akár már régi olvasója és kedvelője vagy receptjeinknek. A könyvben személyes gondolataimat is megosztottam mindarról, ami a Deliciously Ella színfalai mögött történt az elmúlt években. Csodálatos kaland volt, tele kihívásokkal és olyan sikerrel, amit legvadabb álmaimban sem képzeltem volna. Remélem, inspirálónak és motiválónak tartod majd a történeteinket.”

Szerző: Ella Woodward; fordította: Fehér Zsuzsanna. Budapest: Gabo Könyvkiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


A szomjas troll – Kis viking legendárium

“Varró Dánieltől rég várunk egy olyan mesevilágra, mint amilyet a Túl a Maszat-hegyenben teremtett. Ebben a skandinávoskodó mesefüzérben a szörnyű zord fjordok világába kalauzolja olvasóit. Megidézi és “varródanisítja” az északi és a kelta folklór néhány jellegzetes alakját: trollokat, mocsári goblinokat, orkokat, leprikónokat, hableányokat és hablegényeket. Van itt troll-legenda, finn minieposz, Andersen-paródia, sőt, tetszés szerint lehetünk főhősei egy vikinges gyerekfantasy-nek. A lapokon megelevenedő izgalmas, eseményekben és szójátékokban gazdag világban mindenki ráismerhet saját családi történeteire, ismerőseire és legfőképpen önmagára, amiben sokat segítenek Maros Krisztina pompás képei.”

Szerző: Varró Dániel. Budapest: Jelenkor Kiadó, 2018.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


A név nélküli lány

“Németországban, a második világháború idején, 1938-ban, a tizenhároméves Lisa Becker zsidó származású édesapját elhurcolja a Gestapo. A lány testvéreivel és édesanyával elmenekül, de már nem térhetnek vissza otthonukba és Lisa egy véletlen szerencsének köszönhetően, családját hátrahagyva, Angliába megy. A Federman házaspárnál talál meleg otthonra, Naomi néni és Dan bácsi igazi szülőként szeretik és vigyáznak rá. Azonban Angliába is elér a háború és egy bombatalálat során Lisa megsebesül, ekkor a nevelőszülők szem elől tévesztik, majd azt a hírt kapják, hogy a lány meghalt. Szerencsére nem ez történt, a súlyosan megsebesült Lisát kórházba viszik a mentők és ott lassan kezd talpra állni, azt azonban teljesen elfelejtette, hogy ki ő és honnan jött.”

Szerző: Diney Costeloe; fordította: Uzsoki Eszter. Pécs: Alexandra Könyvesház Kft, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.kello.hu


Ramszesz és a merénylet a Níluson – Idődetektívek sorozat

“Abu Szimbel, időszámításunk előtt 1250-ben. II. Ramszesz szeretné felszentelni az új templomokat. De az ünnepség előkészületeit orgyilkosok zavarják meg. A támadó tényleg csak a fáraó oroszlánját akarta megölni, vagy az uralkodó élete is veszélyben van? Az idődetektívek felfedeznek egy összeesküvést, ám minden ravaszságuk ellenére csapdába esnek, és bizonytalanná válik visszatérésük a jelenbe.”

Szerző: Fabian Lenk; fordította: Izsó Zita. Budapest: Scolar Kiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.bookline.hu


 

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések