Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló – 2020/4.

Kiemelt kép: a São Paulo-i Livraría da Vila könyvtárnak elforgatható könyvespolcokat tervezett Isay Weinfeld belsőépítész. Fotó: Leonardo Finotti. Forrás és további képek: Archdaily .


Aranylövés – Az utolsó szállítmány

“Egy háborús bűnök miatt nemzetközi körözés alatt álló magyar zsoldos és egy kiégett amerikai veterán által vezetett fegyveres csapat különleges megbízatást kap: feladatuk az, hogy két és fél tonna illegálisan bányászott aranyat szállítsanak át az afrikai Száhel-övezet poklán. Két hetes küldetésük gazdaggá teheti őket, de megbízóiknak van egy fontos feltétele: minden egyes rúd aranynak meg kell érkeznie, különben bárhova menekülnek vagy bújnak el a Föld színén, előbb-utóbb megtalálják, és megölik őket. Csakhogy a szállítmányt a világ legveszélyesebb terepén keresztül kell célba juttatniuk, ahol minden hadúr és terrorista-csoport rájuk és szállítmányukra vadászik.  A Kaméleon és sok más bestseller szerzője, és az Aranyélet, az elmúlt évek legnépszerűbb magyar sorozatának a társírója összefogott, hogy egy letehetetlenül izgalmas thrillert alkosson meg, amely egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató olvasmány.”

Szerzők: Réti László, Vanicsek Olivér. Budapest: Művelt Nép Könyvkiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


Egy cukrászmester meséje – Regény Párizsról és a szerelemről

“1909, PÁRIZS: Pâtisserie Clermont, a híres cukrászda – itt kap munkát egy vidékről felkerült fiú. Megbabonázza az ismeretlen világ: az elegáns vendégek, az aranyló karamellcsodák, a habos krémek. Miután megismerkedik a gazdag tulajdonos lányával, kezdetét veszi egy olyan szerelem, amelynek sosem lett volna szabad megtörténnie.
1988, CAMBRIDGE: Petra nagyapja, a híres történészprofesszor nemrégiben elhunyt. A lány rábukkan egy régi fotóra a hagyatékban: a képen a nagyapa áll, mellette két ismeretlen, és mögöttük a Clermont cukrászda. A fotó hátoldalán pedig egyetlen mondat, a nagyapa kézírásával: “Bocsáss meg!” Így indul egy súlyos titok kinyomozása, amely évtizedekre meghatározta generációk sorsát…”

Szerző: Laura Madeleine; fordította: Hoppán Eszter. Budapest: Lettero Kiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


Testamentumok – A Szolgálólány meséje 2.

“A Szolgálólány meséjének zseniális folytatásában az ünnepelt kanadai író, Margaret Atwood választ ad azokra a kérdésekre, amelyek évtizedek óta gyötrik az olvasókat. Mikor a teherautó ajtaja rácsapódott Fredé jövőjére A Szolgálólány meséjében, az olvasók nem tudhatták, mi vár rá – szabadság, börtön vagy halál. Margaret Atwood új regénye – három gileadi nő elbeszélésére alapozva – tizenöt évvel azután veszi fel a történet fonalát, hogy Fredé belépett az ismeretlenbe… A regény még megjelenése előtt felkerült a Booker-díj hosszúlistájára, ahol a szerző már hatodszorra szerepel, és 2000-ben el is nyerte a díjat A vak bérgyilkossal. A zsűri elnöke, Peter Florence azt nyilatkozta a Testamentumokról: “A spoilerezés elkerülése és a kegyetlen titoktartási egyezmény miatt nem árulhatom el, ki, hogyan, miért, sőt azt sem, hol. Csak annyit mondhatok: rémisztő és lélegzetelállító könyv.”

Szerző: Margaret Atwood; fordította: Csonka Ágnes. Budapest: Jelenkor Kiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


Nagy levegő – Aki megáll elsüllyed

“Kevesen vannak ma Magyarországon, akik annyiféle sorssal találkoznak a munkájuk során, mint JAKUPCSEK GABRIELLA hiszen egy-egy televíziós évad során kisebb városnyi emberrel beszélget. Meghallgatja beszélgetőtársait a nevét viselő műsorban, átadja a tudását szakmai rendezvényeken vagy tréningek irányítójaként, és persze magánemberként társaságban, szülői értekezleten, sőt egyszerűen csak az utcán. És miközben a számtalan történetet átszűri a lelkén, azokból az élet általános esszenciája keveredik ki. Majd továbbadja a hallottakat, viszi magával, folyamatosan dolgozik rajtuk. Nem hagyja nyugodni, vajon hogyan lehetne megfogalmazni a tanulságokat a többi ember számára, miként lehetne érzékennyé tenni, elfogadásra és pozitív gondolkodásra sarkallni másokat. Ezek között a történetek között akad drámai, megdöbbentő, megható, szomorú, vidám, hihetetlen és torokszorító, de az összes sors közös jellemzője, hogy történik valami, ami megváltoztatja a főszereplő életét. Fordulóponthoz érkezik, vennie kell egy nagy levegőt, és döntenie kell. Jakupcsek Gabriella ezeket a helyzeteket állítja reflektorfénybe, hogy aztán segítsen levonni a következtetéseket. A felkavaró történetek sokáig foglalkoztatják, meg akarja érteni őket, a mélyükre szeretne hatolni. Vajon hogyan készül fel ezekre a találkozásokra az ismert műsorvezető, akinek az a hivatása, hogy másokat meghallgasson, közös gondolkodásra hívjon, és fontos ügyeket a közbeszéd részévé tegyen? Visszatalál-e a saját életébe úgy, hogy közben megőrzi a lelki egyensúlyát? No és milyen szerepet játszanak ebben a komplex folyamatban az illatok? Jakupcsek Gabriella megrázó, elgondolkodtató, megindító vagy akár vidám történeteken keresztül ad választ ezekre a kérdésekre. Minden egyes sztori utazás, lélekben és a valóságban is, a felkészüléstől a helyszínre taxizáson és a beszélgetésen át a hazaútig és az élmény elengedéséig.”

Szerző: Jakupcsek Gabriella. Budapest: Jaffa Kiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


Királyi játék – Ez a játszma vérre megy

“1782-t írunk, amikor két férfi elindul, hogy becsapja Európa uralkodóit. Különleges találmánnyal járják be a kontinenst, s bár a hírverés óriási körülöttük, küldetésük valódi célja titkos. Sikerük birodalmi érdek, bukásuk pedig az életükbe kerülhet. Kempelen Farkas, a polihisztor udvari tanácsos számára az egész út időfecsérlő ostobaság, ami csak akadályozza abban, hogy valódi tudományos munkáival foglalkozzon. Dragóner Arnold, a hányattatott sorsú, briliáns sakkozó pedig méltánytalannak tartja, hogy folyamatosan rejtőzködnie kell. Ahogy Európa rossz útjain zötykölődnek a titokzatos találmánnyal, kisszerű árulások, fékezhetetlen irigység és brutális gyilkosságok örvényében találják magukat. Legyűrik-e őket a hatalom mocskos praktikái? Van-e bennük elég rafináltság, szívósság és hit ahhoz, hogy túléljék a kalandot? A Királyi játék az európai történelem egyik legkülönösebb hatalmi svindlijének izgalmas és megrázó története.”

Írta: Gárdos Péter. Budapest: Libri Könyvkiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


És megölelt a forradalom

“Egy fiú elmondja életének a Nagy Háború végétől az ’56-os forradalomig tartó küzdelmes, nélkülözésektől terhes szakaszát, amely összefonódott egy jellegzetes baranyai falu népének szenvedéseivel. Tárgyilagosan beszámol a falu legjobb termelőerői, a szorgalmas svábok és a kulákká nyilvánított gazdák gazdaságainak elpusztításáról, a hatalom erőszakos, durva regnálásáról. Ez utóbbi megrontja a fiú apjának életét is, aki kommunista, és tanácselnök lesz. Megismerhetjük a termelőszövetkezet-alakítás krimibe illő történetét. A fiú kitör ebből a világból, érettségizik, és bejut az egyetemre. Az egyetemi életbe az egyetemi ifjúság lázadása vezette őt be, plebejus indíttatása, a falujának sorsa, tanárainak tanítása, lázadó társainak hatása alakítják útját az egyetemen. “

Szerző: Kantavár János. Neckenmarkt: Novum Pocket Kiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.lira.hu


Dublin – Az alapítás

“A történelmi fikciók nagymestere az ír nép történetét veszi ezúttal górcső alá; kétrészes eposzának első kötete a Dublin – Az alapítás. A tőle megszokott bravúrral görgeti az eseményeket; családok, generációk sorsának kusza szövevényéből áll össze a város krónikája, izgalmas emberi történetei hátterében épül és erősödik egy ország. Képzeletbeli utazásunk évszázadokon át tart; jóval a kereszténység előtti misztikus időktől indulva, a kelta törzsi királyságok idején és Szent Patrik, majd a vikingek érkezésén át jutunk el egészen VIII. Henrikig és az anglikán egyház megalapításáig. Nagyívű, magával ragadó olvasmány, amely egyszerre család- és történelmi regény, miközben hihetetlen háttértudását mozgatva Rutherford kultúrtörténeti, gazdasági és technikai ismeretek tömkelegét nyújtja észrevétlenül olvasóinak.”

Szerző: Edward Rutherfurd; fordította: Bakonyi Berta. Pécs: Alexandra Könyvesház, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.libri.hu


Trianon

“A trianoni békeszerződés aláírásának (1920. június 4.) közeledő 100. évfordulójára való tekintettel, a Szépmíves Kiadó megjelenteti a békediktátum teljes szövegét. Pontosabban azt az 1921. évi XXXIII. törvénycikket, melyet az országgyűlés 1921. július 26-án hagyott jóvá (cikkelyezett be), és július 31-én emelkedett törvényerőre. A kötet alapja A magyar békeszerződés és a becikkelyező törvény szövege és magyarázata (Budapest, Ordo Törvény- és Rendelettár, 1921) című kiadvány, melyet most Bank Barbara és Kovács Attila Zoltán sajtó alá rendezésében, újonnan összeállított jegyzetek kíséretében olvashatunk.*** A törvény ismerteti a bevezető rendelkezéseket, a békeszerződés részét képező Nemzetek Szövetségének Egyességokmányát, Magyarország új határait, az Európára vonatkozó politikai rendelkezéseket, a katonai, hadihajózási és léghajózási rendelkezéseket, a hadifoglyok és sírhelyek kérdését, a büntető rendelkezéseket, a jóvátételt, a pénzügyi és gazdasági rendelkezéseket, a légi közlekedés, valamint a kikötők, a vízi utak és a vasutak szabályozását, a munkaügyi vonatkozásokat, végül a vegyes rendelkezéseket. A kiadványt képmelléklet zárja. “

Sajtó alá rendezték: Bank Barbara, Kovács Attila Zoltán. Budapest: Szépmíves Kiadó, 2019.

Katalógusunkban

Forrás: www.kello.hu


 

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések