Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Lévai Ádám kiállításáról

Írta: Tari-Székely Karola. Fotó: Tarjáni Antal.

2020. január 8-án Lévai Ádám grafikusművész, tanár kiállításának megnyitójára került sor Népház utcai könyvtárunkban “Lélekben mártózó” címmel.  A kiállítás 2020. február 21-ig még megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében.

Lévai Ádám számára nem volt ismeretlen a helyszín, mivel első munkatapasztalatai is ide kötik. Innen eredő barátságai szoros kapcsot jelentenek számára. A kiállítás anyagának összeállításában nincs különösebb rendező elv: célja a változatosság, színesség, utalva ezzel a könyvek világára. Grafikáiról a művész maga kívánt mesélni, melyet egy kerekasztal-beszélgetés keretében valósítottunk meg.

Személy szerint különösen érdekelt művészete, ezért előzetes találkozót beszéltem meg vele az Angol Parkban található Kiskastélyban. Előtte megtekintettem az itt éppen látható időszakos kiállítását a „Faun visszatér” címmel. Lelkesedése, mellyel alkotásait magyarázta, teljesen elragadott abba a mesebeli világba, melynek ábrázolásai a kastély falain függtek. A „faun” megtekintése után nem volt kétségem afelől, hogy sikeres lesz a kiállítás, mely akkor még előttünk állt. Valóban így lett!

A rendezvény teltházas volt, a művész fogyhatatlannak tűnő lelkesedéssel repítette messzi tájakra közönségét. Emlékeit felidézve adomázásba kezdett művei kapcsán. Beszélt a Népházhoz való kötődéséről, szoros kapcsolatáról is. Hallhattunk grafikáinak születéséről, az alkotás öröméről, indíttatásáról.

Számomra különösen meglepő volt, hogy hétköznapjain tanárként dolgozik. Így többnyire csupán éjszaka alkot. Ilyenkor határtalan képzelőerővel szárnyal, szinte egyetlen vonallal megalkotva rajzait.  Elsőre egyszerűnek hatnak, de jobban megfigyelve komoly mögöttes tartalom fedezhető fel bennük – olykor fanyar humorral fűszerezve. Utalnak az élet nagy kérdéseire, mitológiára, politikára. Témáit könyvekből, televízióból, vagy az „egyszerű” hétköznapokból meríti.

A kellemes, családias hangulat sejtetni engedte, hogy számos jelenlevő személy kíséri őt pályáján évtizedek óta.

További képek fotógalériánkban.

Bemutatkozásában kitért arra is, hogy amikor kevesebb ideje van alkotni, névjegykártyákat ír, melyekre szórakozásképpen rajzol egy-egy figurát. Ezeket az apró rajzokat azután szöveges magyarázattal látja el. A kerekasztal-beszélgetés végén mesélt ezekről a kártyákról, felolvasott belőlük, ezt követően körbejártak a kiállítás résztvevői között. A rendezvényt záró kis állófogadás során, az asztalra kiterített kártyákat szemlélve az alkotó köré álltak, olvasgatták azokat, kedélyes hangulatú beszélgetésbe kezdtek, „a lélekben mártóztak”.

 

Tari-Székely Karola animációs videója az esemény pillanatképeiből

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések