Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Előzetes – készülünk a Bányász Képzőművész Kör kiállítására

Megkezdtük a Bányász Képzőművész Kör kiállításának rendezését. Szép vegyes technikájú alkotások várják a látogatókat. Minden kedves érdeklődőt szeretettel látunk 2020.02.26-án 17.00 órakor a Népház Úti Fiókkönyvtárunkban. Rochlitz György, festőművész egy kis videóval, Weisz Péter gordonkajátékkal örvendezteti meg a hallgatóközönséget. Az előző előadása megtekinthető az alábbi linken.

 

A tatabányai BÁNYÁSZ KÉPZŐMŰVÉSZ KÖR – régebbi nevén Bányász Képzőművészeti Szabadiskola – 1947 óta teljesíti kulturális misszióját Komárom-Esztergom megyében. A képzőművészet iránt érdeklődők és tehetségek önfejlesztésének klubszerű kereteit biztosítja, jó közösségi szellemmel, magas szintű szakmai munkával, és a szerény anyagi lehetőségeket hatékonyan kihasználva. Tevékenységük jellemzően a festészet és grafika, de foglalkoznak tűzzománc készítéssel, (régebben még plakáttervezéssel, rajzfilm-készítéssel, művészettörténet oktatással is). A kör tagjai között találunk selyemfestőt, bőr- fa- fém- és kőszobrászt.

A körben napjainkig több mint 800 fő tanult és alkotott. A mai – mintegy 56 főt számláló – 14 év feletti tagság részben olyan fiatalokból áll, akiknek későbbi hivatásához szükséges a jó ízlés és azok a képzőművészeti alapismeretek, melyeket a középiskolákban nem szerezhettek meg. Az itt nagy örömmel, rendszeresen alkotó felnőttek – a szó nemes értelmében amatőr képzőművészek – művészeti életünk bázisát képezik. Közülük kiemelkedő munkájával 47 képzőművész, 10 iparművész, 27 rajztanár, 21 dekoratőr, 6 fotós és 2 művészettörténész öregbítette a kör hírnevét.

A tatabányai Jászai Mari Színház, Népház a 3. emeleti Krajcsirovits termében ad otthont a képzőművész körnek. A tanévben hétfőn és szerdán 16-19 óráig tartott műtermi foglalkozásokat a nyári szünet igen népszerű kilenc napos saját szervezésű (tájképfestő) alkotótábora egészíti ki – 2019-ben már hatvanegyedik alkalommal.

A kör hatósugara messze túlnő Tatabánya határain. A tagság negyede Tatáról Szárligetről, Almásfüzitőről, Oroszlányból, Vértesszőlősről jár be.

A Bányász Képzőművész Kör tagjai közül 27 fő tagja a Tatai Eszperantó Egyesület Képzőművész Csoportjának, mely – az eszperantó nyelvtanulás mellett – kiállítások rendezését, további kapcsolatépítést tesz lehetővé. 3 fő tagja a budapesti „OKIT” Országos Képző- és Iparművészeti Társaságnak, 23 fő a Honvéd Kulturális Egyesület Képzőművészeti Tagozatának, melyek nemzetközi alkotótáborokban és országos tárlatokon való részvételt, szakmai tapasztalatcserét tesznek lehetővé.

Az országban szinte egyedülállóan hosszú és sokrétű alkotói tevékenység gazdag termését – az iskolagalériákkal, művelődési házakkal, intézményekkel együttműködve – Tatabányán, Budapesten, vidéken és külföldön számos nagysikerű egyéni és közös kiállításon mutatták be.

A többször kitüntetett, háromszoros „Kiváló Szakkör” színvonalas munkájáért 1998-ban MSZOSZ Díjat, 2002-ben a Tatabánya Kultúrájáért Díjat, 2005-ben Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjat, 2007-ben pedig Megyei Príma Díjat kapott.

A BÁNYÁSZ KÉPZŐMŰVÉSZ KÖR ELHIVATOTT TANÁRAI

(akik nélkül a kör ma már nem működne)

  • 1947-1950    Luzsicza Lajos  Munkácsy-díjas érdemes művész, és segítőtársa: Balázs István szobrászművész
  • 1951-1956    Szlávik Lajos  festő- és szobrászművész, és felesége:
  • Sz. Gőrfy Klára festőművész, Tatabánya díszpolgára
  • 1957-1958 Görgényi István       festőművész
  • 1958-2001  Krajcsirovits Henrik SZOT-, Csók István-, Ezüst Turul díjas grafikus- és festőművész, Tatabánya díszpolgára;
  • 1958-1978    Brém Ferenc Székely Bertalan díjas szobrászművész
  • 2002-2019    Rochlitz György       Ezüst Turul díjas festőművész
  • 2019-             Varga Benedek       Krajcsirovits Henrik díjas grafikus és művésztanár

 

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések