Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló: Bécsi vér

Az ajánlót írta: Feketsné Kisvarga Anita. A könyvet írta: Frank Tallis; fordította: Balla Judit. Budapest: Magistra Kiadó, 2019.


Frank Tallis Londonban élő klinikai szakpszichológus. Számos tudományos könyv és cikk szerzője, aki 2005-ben kezdte szárnypróbálgatását a szépirodalom területén. Ekkor kezdett el krimik írásával is foglalkozni. Történelmi regényeiben az 1900-as évek Osztrák-Magyar Monarchiájába kalauzolja olvasóit. A regények főhőse a két jóbarát: Oskar Reinhardt felügyelő és Max Liebermann pszichiáter, aki nem mellesleg Freud tanítványa. A regényekben szereplőként maga Freud is megjelenik, és feltűnik egykori lakása is, a bécsi Berggasse 19. szám alatti házban, amely ma Freud Múzeumként funkcionál. Tallis tudományos alapossággal kutatta fel, és tárja olvasói elé a Monarchia társadalmi viszonyait, miközben a XX. századi Bécs építészeti szépségeivel is megismerteti olvasóit. Mindezek mellett izgalmas és fordulatos történetmesélésével tartja fenn az olvasói érdeklődést. A szerzőnek eddig két kötete jelent meg magyarul a Magistra Könyvkiadó gondozásában. A Liebermann-sorozat első kötete a Gyilkos illúziók volt, most a második kötetet, a Bécsi vér címűt ajánlom az olvasóközönség figyelmébe.

A történet 1902 októberében kezdődik, amikor Oskar Reinhardt felügyelőt egy felettébb furcsa gyilkosság felderítésével bízzák meg. A híres bécsi állatkertben valaki három felé vágta Hildegardot, az anakondát. Nincs nyom, nincs indíték, de még csak értékelhető tanúvallomás sem, amin elindulhatna a felügyelő e teljesen értelmetlennek tűnő és brutális állatkínzás felderítésében. Csakhamar azonban feledésbe merül az eset, mert újabb gyilkosságok sorozata borzolja a bécsiek kedélyállapotát. Ezúttal azonban emberek halnak meg. Kurtizánok, egy cseh tyúkkereskedő, egy afrikai szolga esik áldozatául egy minden valószínűség szerint megbomlott elméjű gyilkos ámokfutásának. Reinhardt felügyelő legalábbis úgy sejti, hogy aki ilyen brutális kivégzésekre képes, minden bizonnyal pszichésen sérült ember lehet. Ezért kéri pszichiáter-barátja, doktor Liebermann segítségét. A gyilkosságokban csak egy a közös: a kard, amellyel elkövetik azokat.

Izgalmas versenyfutás kezdődik tehát az idővel, mert a felügyelő és doktor Liebermann tudja, hogy egy sorozatgyilkossal állnak szemben, aki minden bizonnyal újra és újra le fog csapni, amíg el nem kapják. Miközben folyik a nyomozás, gondolatban az olvasó is barangolhat az 1900-as éveket megidéző Bécs gázlámpái alatt. Időnként betérhet a szereplőkkel egy török kávéra és finom süteményre a kávéházak egyikében, vagy éppen a korhely katonatisztekkel mulathat gondolatban törzshelyükön, egy nem éppen illusztris társaságban. Természetesen Freud lakásába is bebocsátást nyerünk, ahol Liebermann doktor és további három kollégája a nagy hírű pszichoanalitikus által létre hozott Pszichológiai Társaság szokásos ülésén ismerteti egy-egy esetét a szivarfüsttől elnehezülő levegőben. Megismerkedhetünk a Monarchia területén működő megannyi titkos társaság egyikével-másikával, melyek tudósokat, művészeket tudhattak tagjaik sorában. De találkozhatunk a pezsgő főváros árnyoldalaival is: a végeláthatatlan csatornarendszerben nyomorgó bevándorlók százaival, és a társadalmat mind jobban átható antiszemitizmus félelmetes érzésével.

A lebilincselő krimi olvastatja magát. A közel ötszáz oldalas könyvet nem lehet letenni, kellemes kikapcsolódást nyújt a műfaj kedvelőinek. Hogy ki a gyilkos, természetesen nem árulom el, de annyit elmondhatok, hogy Mozart Varászfuvolája közel visz a megoldáshoz.

Könyvtárunkban: http://opac.jamk.hu/cgi-bin/tlwww.cgi?show=b278694

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések