Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Idegennyelv-tanulás gyermekirodalommal – A Nemzetközi Digitális Gyermekkönyvtár

Írta: Szilassi Andrea. A gyűjtemény címe: https://en.childrenslibrary.org/


Ez az elektronikus könyvtár nemcsak olvasmányokat kínál a világ gyermekirodalmának legjavából a XVI. századtól kezdődően, hanem kitűnő lehetőséget nyújt az idegennyelv-tanulásra és egyéb oktatási célok megvalósítására is. Ennek támogatására egy tanároknak szóló kézikönyvet is készítettek, amely angol nyelven letölthető a honlapról. A honlap angol, spanyol, francia, orosz és mongol nyelvű verzióban érhető el, sajnos a magyar nincs közöttük. Ezeken a nyelveken tudó 3-13 éves korú gyermekek, pedagógusok és szülők számára ajánlott ez a digitális könyvtár, vagy a webes fordító alkalmazások is bevethetők segítség gyanánt.

Szépen rendszerezett kínálatából kereshetünk földrészenként, országonként, vagy akár válogathatunk a kiemelt, díjnyertes és különleges gyűjtemények mesekönyveiből is. A részletes kereső alkalmazásával sokféle szűrést végezhetünk. Beállíthatunk a gyűjteményből nyelvi szűrést egy, vagy akár több nyelvre. Ezt akkor érdemes választani, ha legalább az egyik nyelvet jól megértjük, a másikat pedig szeretnénk elsajátítani / elsajátíttatni. Egy ismert történet szókincse könnyebben megérthető idegen nyelven, könnyebben megy a tanulás. Szűkíthetjük a keresést az olvasóközönség életkora, a mese típusa, témája alapján is. E cikkben nem részletezek mindent, érdemes személyesen megismerni a webhelyet!

Így néz ki a könyvtár egyszerű keresője

Gyűjteménye 4619 kötetből áll, amelyek 59 nyelven jelentek meg. Az angol nyelvű irodalom a legjelentősebb: 3197 kötetből áll. Magyar nyelvű olvasmány 17 található benne. Népmesékből jelentős választéka van, ezek zöme angol nyelven is olvasható. Önkéntes és hivatásos fordítók segítségével törekednek arra, hogy az olvasmányok több nyelvre is le legyenek fordítva.

Nemcsak önálló és családi felolvasásra használható a könyvtár! A mesekönyvek illusztrált oldalainak kivetítésével egy kis közösség előtt is történhet mesemondás.

A webhely 2002 óta létezik, az International Children’s Digital Library Alapítvány működteti. Az elektronikus könyvtár a Maryland University munkatársai és az Internet Archive együttműködésével valósult meg. 10 évvel ezelőtt az amerikai iskolai könyvtárosok szövetsége a 25 legjobb oktatási és tanulási webhelyek közé választotta.

 

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések