Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló: A mennyország létezik – Egy idegsebész tapasztalatai a túlvilágról

Az ajánlót írta: Fábián Ildikó. Szerző: Dr. Eben Alexander; fordította: Farkas Veronika. Budapest: Magnólia Kiadó, 2017. 


Sokan sokféleképpen írtak már a halálközeli élményről, a klinikai halál ideje alatt átéltekről. Azonban teljesen új értelmet kap ez a történet, ha egy neves idegsebész, aki nemcsak kutató és orvos, de tanár is egyben, meséli el, mit élt át, amíg „fizikai valója” hosszú időn át kómában feküdt egy kórházi ágyon.

A munkájának és a családjának élő doktor egyik reggel influenzára emlékeztető tüneteket észlel magán, és nem is nagyon foglalkozik a dologgal, amíg el nem kezd nagyon gyorsan romlani az állapota, míg végül egy roham után kórházba nem kerül és kómába esik. Számtalan vizsgálaton megy keresztül, mire kollégái megállapítják, hogy egy ritka, de annál veszélyesebb baktérium támadta meg az agyát, és túlélési esélyei nagyon csekélyek. Mivel nem használnak az antibiotikumok, családja és barátai már csak a csodában (és az imában) bízhatnak.

A „testen kívüli” élmények közben sok furcsa dolog történik vele, miközben megérti a világ működését, és az egyén szerepét a nagy egészben. Mivel nem emlékszik rá, hogy ki ő és mit keres ebben a világban, nem is igazán vágyik máshová. Végül mégis visszahívja valami, ami talán a felesége és a gyerekei ragaszkodása, talán a barátai és az egyházközösség (amelynek nem olyan nagyon aktív tagja dr. Alexander) imája, vagy talán saját élni akarása. Vagy mindez együtt.

Idővel a doktor szerencsésen magához tér és a gyógyulás útjára lép, de érdekes módon mindenre emlékszik, amely a köztes állapotban történt vele. És tudósként megpróbál mindennek értelmet találni.

Dr. Eben Alexander előadásaiban rendszeresen megosztja az élményeit az érdeklődőkkel, és közösen próbálnak megoldást találni a miértekre. 2020 januárjában Magyarországon is járt, hogy beszámoljon a halál utáni élet lehetőségeiről. Hívőknek és szkeptikusoknak egyaránt ajánljuk.

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések