Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló: Az én világom

Az ajánlót írta: Fink Noémi. Szerző: Peter Sagan; fordította: Vancsó Éva. Budapest: Scolar Kiadó, 2019.


Peter Sagan, a harmincéves szlovák kerékpáros, minden idők egyik legnagyobb profi kerékpáros versenyzője. Számos sikert tudhat maga mögött, 2008-ban junior Mountain-bike Világbajnokságot nyert és a Junior Cyclocross Világbajnokságon második helyen végzett. 2013-2015 között Szlovákiában az év sportolója lett, 2015-ben pedig világbajnoki címet szerzett. A Tour de France pontversenyét hét alkalommal nyerte meg, legnagyobb eredménye pedig, hogy egymás után három évben viselhette a szivárványszínű trikót, azaz a világbajnoki mezt.

Tehetséges fiatal, aki nem csak az eredményei miatt érdekes és sokak által kedvelt. Igazi jelenség, aki figyelemmel kíséri a kerékpárversenyeket, biztosan ismeri a nevét. Sajátos humora van, ami John Deeringgel együtt jegyzett önéletrajzi könyvének sorait olvasva is átüt.

Az olvasóhoz közvetlenül szól, úgy szólít meg, mint egy ismerőst, egy partnert. Ettől is szórakoztató olvasmány amellett, hogy néhol igencsak oda kell figyelni egy-egy verseny menetének leírására. Ebben a sajátos stílusában enged betekintést kulisszatitkokba, megismerhetjük a gyerekkorát, a pályafutását, a csapatot, röviden beszél a családjáról, egyedi esküvőjéről is. Legnagyobb hangsúlyt azonban a versenyekre helyezi, izgalmas, élményszerű leírással, ezek közül is a három egymás után szerzett a világbajnoki győzelmére koncentrál.

Beavat egy profi kerékpáros mindennapjaiba, örömeibe, lelki vívódásiba, a nehézségekbe, rossz döntéseibe és a sikerekbe. Többször kitér arra, hogy mindenkinek megvan a története, ő csak a sajátját tudja elmesélni, mert mindenki máshogy éli meg ugyanazt az eseményt.

„Ha van üzenetem, akkor így szól: éld az életet mindennap. Nem azért, mert golyóállóak vagyunk, hanem pont azért, mert nem. Légy kedves másokhoz! Vigyázz másokra! És éld az életet mindennap!”

Why so serious? – vagyis Miért vagy ilyen komoly? – kérdést tetováltatta magára, és ezzel a visszatérő kérdéssel billenti ki az olvasót, ha néhol kicsit komolyra fordul a történetfolyam.

 

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések