Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Olga – Bernhard Schlink könyve

Az ajánlót írta: Adorján Mária. Szerző: Bernhard Schlink; fordította: Szijj Ferenc. Budapest: 21. Század Kiadó, 2018.


Olga törekvő, okos, de szegény gyermek. Apja német, anyjában szláv vér is van, ezért ragaszkodik hozzá, hogy kislányát Olgának hívják. A kislány szülei szegény sorban élnek, apja szenet rakod, anyja mosónő. A szomszédasszony imádja a kislányt, és mire az iskolába kerül, megtanítja írni, olvasni. Ott a tanár pálcával veri a 40 szegény gyermekbe az ábécét.

A nagymama nemigen szereti fiának feleségét, de amikor árva lesz, kötelességtudatból felneveli a gyermeket. Olga beleszeret Herbertbe, akinek az apja katona volt, fiát is annak neveli. Büszke Németországra, a fiatal birodalomra, a fiatal császárra, tekintélyes gazdaságára, nagy házára, az anyagi jómódra, amit megszerzett a családjának. Gyermekeit házitanító neveli. A fiatalok egymásba szeretnek.

Olga tanul, dolgozik, Hertbert segít neki (például a nyelvtanulásban). Küzdelmek árán elvégzi a tanítóképzőt, tanító lesz. Herbert 1904-től háborúba megy, mint büszke német katona. Tulajdonképpen azért is, hogy ne kelljen gazdagon nősülnie, kitartson szerelme mellett. Itt kialakul benne a német felsőbbrendűség érzése, és megszereti az utazást is.

Mikor hazatér, előadásokat tart, és sokfelé utazik a nagyvilágban. 1912 nyarán áthajózik az északnyugati átjárón. Cél a Spitzelbergák egyik szigete, de az utazás közben eltűnik. Olga éli tovább mindennapi életét. Megél két világháborút, családja lesz, iratai elégnek, nem ismerik el tanítói munkáját, varrásból kénytelen megélni idősebb korában. Egész életében írja csodaszép szerelmes leveleit eltűnt kedvesének.

1971-ben szobrot állítanak Bismarcknak, akit Olga a Németországgal történt sok rossz dolog okozójának tart, ezért úgy gondolja, nem kellene szobrot állítani neki. Utolsó tettével felrobbantja a szobrot. Senki sem gyanakszik az idős asszonyra, mivel azt hiszik, ő is a robbantás áldozata. Utolsó levelében ezt írja „Felrobbantom Bismarckot. Vele kezdődött minden. Te azt gondolod, jó volt, ami kezdődött, de nem volt jó.” És sommásan megadja a hetvenes évek képét is.

Mindig jönnek az erkölcsi ítéletekkel a múltról és a jelenről, és annak ellenére, hogy életük biztonságos, és semmibe se kerül nekik, hogy erkölcsösek legyenek, bátornak tartják magukat, és bátorságukkal pöffeszkednek.”

A könyv emberi sorsokon keresztül mutatja be a német birodalom létrejöttét és alakulását egészen a 70-es évekig. Ez emberközelbe hozza a történelemórákon tanultakat. Mellette egy meghatóan szép szerelem története áll, ahol a lány bizonyos szempontból sírig kitart szerelme mellett. Habár a kezdő ok a férfinél is az, hogy kitartson szerelme mellett, de ő végül beleszeret az utazásba, kalandozásokba, és számára az ”önmegvalósítás” válik a legfontosabbá. Emiatt eltűnik szerelme szép, de hétköznapi életéből.

A művet jó szívvel ajánlom minden szépirodalmat kedvelő felnőtt olvasónak.

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések