Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyv- és filmajánló: A misszió

Az ajánlót írta: Adorján Mária. Szerző: Robert Bolt; fordította: Vajda Julianna. Budapest: Szent István Társulat, 1988.


Általában én is azok közé tartozom, akik vagy a könyvet, vagy a belőle készült filmet szeretik. Ritka élmény, ha mindkettő tetszik az embernek. Robert Bolt: Misszió című műve ezek közé tartozik. Először a filmváltozatával találkoztam 1986-ban, az akkor még üzemelő Táncsics moziban. Influenza szezon volt. A film hosszú, kevesen voltunk – és jószerével pisszenés, köhögés, prüszkölés nélkül néztük végig a filmet, annyira magával ragadott.

Világhírű, ma is ismert színészek remek alakításával, csodaszép tájakon felvett impozáns jelenetekből állt a film, az akkoriban igen népszerű Ennio Morricone zenéjével. A történet az 1760 –as években játszódik az Amazonas vidékén. Rodrigo Mendoza életét látjuk, hogyan lesz a szegény sorsú fiúból rabszolgakereskedő. A rabszolga nagyon kelendő árucikk, mert a bennszülöttek nem bírják a nehéz fizikai munkát, hamar meghalnak.

A másik főszereplő, a jezsuita Gabriel atya ezen a vidéken hoz létre egy missziót, hogy az őslakosok között hirdesse az igét. Részben, hogy védelmet nyújtson az embereknek, részben, mert az itt élők csodálatosan muzikálisak – ezáltal a misszió valami hihetetlen csodát, élményt nyújt. Hozzá fordul vezeklésért Mendoza, akit a véletlen saját imádott öccse meggyilkolásába sodor. Sok megindító esemény után együtt próbálják megvédeni a missziót, amely az európai hatalomért és helyi földért, továbbá a rabszolgákért folytatott harc középpontjába kerül. Harcuk látványosan elbukik, azt példázva, hogy a hatalom és a pénz érdekében az ember a legnagyobb csodák elpusztítására is képes. A könyvet és a filmet egyaránt ajánlom minden felnőtt olvasónak és filmet kedvelő embernek.

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések