Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló: A szél árnyéka

Az ajánlót írta: Fink Noémi. Szerző: Carlos Ruiz Zafón; fordította: Berta Ádám és Vajdics Anikó. Budapest: Európa Könyvkiadó, 2019.


Carlos Ruiz Zafón 2001-ben jelentette meg első regényét La sombra del viento (A szél árnyéka) címmel. Ekkor nem keltett nagy érdeklődést, de rövid időn belül a spanyol bestseller-listák élére került, majd hatalmas nemzetközi sikert aratott: a könyvet több mint negyven nyelvre fordították le. Zafón ma már Cervantes után a második legolvasottabb spanyol író. A szél árnyéka című műve keveréke rengeteg különféle irodalmi elemnek, stílusnak, gyönyörűen, magával ragadóan megírt történet.

A második világháború utáni Barcelonában járunk. A regény főszereplője, mesélője egy tíz éves kisfiú, Daniel, akit antikvárius édesapja elviszi egy titokzatos helyre, az Elfeledett Könyvek Temetőjébe, hogy kiválasszon magának és megmentsen egy kötetet az elfeledés homályától, de amit talál egész további életére hatással lesz, élete összefonódik vele. Míg Daniel felnő, folyamatosan nyomoz, keresi az író, Carax életének nyomait. Minden kaland arra szolgál, hogy kiderüljön, mi történt vele, miért tűnt el, miért nem hallott róla még sohasem, és ki az a rejtélyes alak, aki Danielt követi mióta kapcsolatba került a könyvvel. Néhol háttérbe kerül életében az elveszett könyv, aztán újra felbukkan, idővel egyre többet tudunk meg Carax meglehetősen tragikus életútjáról. Minél több mindent tud meg Daniel a könyv történetéről, annál inkább szaporodnak a rejtélyek. Élete minden fordulatát mintha neki köszönhetné: az első szerelmét, a nagy kiábrándulást, új barátait és még inkább fenyegető ellenségeit, majd az újabb nagy szerelmet.

Szerelem, barátság, krimi, dráma… sok-sok minden felüti a fejét, de nem zavaros, egyik sem nyomja el a másikat.

„A könyvek olyanok, mint a tükör: mindenki azt látja bennük, amit a lelkében hordoz …”

A könyvnek is lelke van, ennek a könyvnek biztosan. Rabul ejtő történet, romantikus, izgalmas, kalandos, mosolygós és szomorú. Megkönnyezhető. Mélységek és magasságok váltakoznak, letehetetlen olvasmány.

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések