Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló: A leggazdagabb árva

Az ajánlót írta: Adorján Mária. A könyvet írta: Bauer Barbara. Budapest: Jaffa Kiadó, 2017.


Bauer Barbara hosszú éveken át volt légiutas-kísérő. Közben két diplomát szerzett. Dolgozott újságíróként, televíziós szerkesztő- és műsorvezetőként. 2012-ben jelent meg első regénye a „Légikisasszonyok”, amelyet még két rész követett. Azóta sorban írja regényeit. Nem tudom könyveinek pontos műfaji meghatározását – én történelmi családregénynek nevezném őket. Kiválasztja a magyar történelem egy kicsi, kevésbé ismert részét, vagy hősét, és megismertet vele bennünket. Bármelyik könyvét ajánlom a felnőtt olvasók közül azoknak, akik érdeklődnek a regényes, szép történetek iránt. Kétségtelen ugyanakkor, hogy könyveit elsősorban a hölgyek keresik, olvassák inkább.

A leggazdagabb árva című regényében Wenckheim Krisztina grófnő, Sissi palotahölgyének történetét ismerhetjük meg. A történelmi részek, helyszínek és tények hitelesek (és néha hihetetlenek), a felbukkanó érzelmek pedig igazi női problémák.

Bauer Barbara járt nálunk író-olvasó találkozón. Ott mesélt többek között arról, hogyan végzett kutatómunkát ehhez a regényéhez. Békés megyében egy helytörténész plébánossal beszélt, dokumentumokat, kápolnákat, templomokat nézett meg. Rengeteg emberrel beszélgetett, megidézve a kor hangulatát. Egyik hőse sírjához hosszú szoknyában mászott át a temető kerítésén, hogy azonosulni tudjon a szereplővel. Ezek a dolgok egyébként a honlapján is olvashatók. De volt egy érdekesség, ami ott nincs meg.

Az írónő nagyon ad arra, ha történelmi részt ír, az hiteles legyen. Elmesélte, hogy nem talált bizonyítékot arra, hogy Krisztina grófnő részt vett-e a budai koronázási ünnepségen. És éppen a Békés megyei plébános említette, hogy írja meg nyugodtan, hiszen kilencszáz vendég volt és Wenckheim Krisztina Sissi palotahölgye volt. Ha nincs is róla irat, nagy valószínűséggel ott járt az eseményen.

Krisztina apja az ország tekintélyes idős főura, a kígyósi uradalom gazdája, akinek éppen a temetésére készülnek, amikor kiderül, hogy esküvő lesz! Feleségül veszi kulcsárnője lányát, ami kiváltja az örökségre ácsingózó rokonság haragját. Az esküvő napján hintó érkezik egy fekete koporsóval – nászajándékba. Antal Józsefről, Krisztina apjáról mintázta Jókai az „Egy magyar nábob” című regénye főhősét. Az ominózus koporsós jelenet a valóságban is megtörtént.

Krisztina háromévesen árván marad. Családi viszályok, rosszakarók nehezítik életét. Nagyanyja és gyámja mindenben segítik, de sokáig kételyek és kérdések gyötrik, ki ő, és mi a helye a világban. Amikor igen fiatalon utoléri a szerelem, még akkor is kételkedik, hogy szerelme őt, vagy vagyonát akarja-e. Hozzámegy szerelméhez, sok gyerekük születik, ám közben meghal az imádott nagymama, aki mindig jó tanácsokkal látta el. Ekkorra azonban már Krisztina is felnő, hisz magában, és a maga útját járja. Az 1850-es évektől a századfordulóig tartó történetben a kor több fontos politika eseményét és szereplőjét is megismerjük. Ezáltal egy útját kereső, majd megtaláló nőalak élete mellett Magyarország egyik történelmi korszakával is megismertet bennünket a könyv.

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések