Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló: Firenze legszebb asszonya – Botticelli története

Az ajánlót írta: Nász János. A könyv szerzője: Alyssa Palombo; fordította: Sinka Erika. Budapest: I.P.C. Könyvek Kft, 2019.


Képzeletbeli kirándulásra invitál a szerző bennünket most, olvasásra szomjazó időkben. Mégpedig a reneszánsz kori Toscanaba, egy romantikus, feltétel nélküli szeretetről szóló történetbe. Emellett a könyv olvasása közben felfrissíthetjük tudásunkat a korszakról. Talán ez a rövid összefoglaló lehetne Alyssa Palombo: Firenze legszebb asszonyának regényének szinopszisa.

Dante, Petrarca, Donatello művészetén és a Mediciek mecenatúráján keresztül már-már művészettörténészi finomsággal leírva és izgatottan várhatjuk fejezetről-fejezetről a virágjába, a felnőttkorába érő Simonetta és Botticelli mester egymásra találásának elbeszélését. Románcuk túlmutat az egyszerű földi szerelmen, mivel a mai napig fennmaradt alkotásokban hozta el gyümölcseit az utókor számára is. A legendásan gyönyörű, intelligenciával megáldott, könyvekkel fekvő és ébredő teremtés a maga prozódiájával beszéli el történetüket. Miként alakult úgy a sorsa, hogy múzsájává lett a korszak egyik ikonikus művészének? Miképp alakult úgy, hogy rövid életének beteljesülése alatt Botticelli az egyetemes kultúra festészeti értékeiben több maradandó alkotásával ajándékozott meg bennünket. A hölgy arcképe, a Vénusz születése átérezteti velünk a kompozíciókhoz fűződő legendák történeti vonatkozásait. Már akkor is elégedettek lehetnénk, ha csak ez a két képe maradt volna fenn a mesternek, de múzsája tovább él alkotásaiban, még ha a végzet, a betegség el is ragadta tőle a korszak minden sallangjától lecsupaszított madonnáját, az örök nőben élő istennőt.

Simonetta Vespucci alig múlt el húszéves, amikor elhagyta a földi világot, , de visszhangozhatnak a történés lapjaiban a művészetbarát Medici Lorenzo életfilozófiájából a következők: „ A könyvek és a társaság adja az élet legnagyobb örömét.”

Így nem csak a könnyed kikapcsolódásra vágyóknak és a romantikus regények olvasóinak ajánljuk ezt a könyvet, a szerző más regényeivel – így például A velencei hegedűst említve -, hanem azoknak is, akik nem csupán egy átlagos olvasmányt akarnak elfogyasztani.

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések