Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló: Sohanapján – Jack Reacher-krimi

Az ajánlót írta: Feketsné Kisvarga Anita. A könyv szerzője: Lee Child; fordította: Gieler Gyöngyi. Budapest: General Press Kiadó, 2020.


Olvasóink körében nagyon népszerűek Lee Child könyvei. Bevallom, ennek hatására vettem kezembe legfrissebb hazai kiadású könyvét. Szerettem volna megtudni, miért kedveli egy jelentős olvasói réteg az írásait.

Mivel ritkán olvasok krimit, számomra újdonság volt, hogy a Sohanapján című könyv (eredeti címe Blue Moon) főszereplője az a Jack Reacher, akinek története két amerikai akciófilm forgatásához is alapot szolgáltatott. Lee Child egy egész regénysorozatban és egy novellagyűjteményben szerepelteti ezt az amerikai katonai rendészettől leszerelt figurát, melyet a filmekben Tom Cruise személyesített meg. Az író „repülőtéri könyveknek” szánta a Jack Reacer-sorozatot. Olyan könnyű olvasmánynak, amit – ahogy ő fogalmazott –, megvesz az ember a reptéri boltban, elolvassa az utazás alatt, aztán landolás után kidob a kukába, mert nem éri meg cipelni a bőröndben. Lee Child – valódi nevén James Dover Grant – 43 éves koráig talán nem is gondolta, hogy valaha sikeres íróként fogják számon tartani. Noha jogászdiplomát szerzett, hosszú éveken át gyártásvezetőként dolgozott a Granada Televisionnél, és csak azután kezdett el írni, amikor a cég átszervezése után elbocsátották. Első könyve 1997-ben jelent meg. Regényeinek helyszínei különböző amerikai államok és városok, ahová magányos, nyughatatlan főhőse autóstoppal vagy távolsági busszal elvetődik.

A Sohanapján című könyvben a történet indulásakor is éppen egy ilyen utazásba kapcsolódunk be. Jack most is céltalanul buszozik, amikor felfigyel az egyik utas viselkedésére, ami felkelti érdeklődését. A megfigyelt utas egy elszunyókáló öreg férfi zsebéből kikandikáló, tömött pénztárcát vesz észre, és amikor az idős ember leszáll a buszról, ő is utánaered. Természetesen Jack sem marad tovább a buszon, mivel úgy sejti, az idős embernek valószínűleg hamarosan el fog kelleni a segítség. Főhősünk előrálátása beigazolódik, mivel valóban ki akarja rabolni kiszemelt áldozatát buszos utastársa. Jack Reacher természetesen megakadályozza a rablótámadást. Így ismerkedik meg Aaron Shevickkel, aki leánya gyógykezelésének finanszírozása miatt volt kénytelen a helyi albán maffia uzsorahitelét igénybe venni. Reacherrel való találkozásakor éppen a hitelt szerette volna visszafizetni. Nem sejtette azonban, hogy aznap veszi kezdetét a várost uraló ukrán és albán maffia között a területi felosztás átszervezése érdekében kialakuló harc. Reacher kiképzésének köszönhetően, és tapasztalatai birtokában éles szemmel látja át a kibontakozó maffiaháború lehetséges okait és következményeit, és először egyedül, a későbbiekben viszont negyedmagával száll szembe a kegyetlen bűnözőkkel. Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy a történet végére sikerül megtisztítania a várost mindkét bandától, ráadásul a rendkívül eladósodott Shevick-házaspár számára is biztosítani tudja az anyagi szempontból felhőtlen nyugdíjas éveket. Miután Shevickék lányának gyógykezeléséről is bíztató híreket kap, a történet zárásaként elégedetten folytatja útját Jack Reacher más városok, más kihívások felé.

Kaland, izgalom, bevezetés a lőfegyverek és a bűnözői körök világába, megfűszerezve egy kis romantikával – ezt kínálja olvasóinak a Sohanapján című könyv a műfaj kedvelőinek legnagyobb örömére.

Könyvtárunkban: http://opac.jamk.hu/cgi-bin/tlwww.cgi?show=b279745

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések