Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló – 27. hét

A puskakereskedő legendája

A Kalkuttában született indiai író nemcsak regényeivel, de történelemmel, politikával és kultúrával foglalkozó esszéi által is ismertté vált hazájában. A hazai olvasóközönség azonban még kevéssé ismerheti a nevét. Éppen ezért üdvözlendő a tény, hogy Amitav Ghosh a magyar olvasók előtt most A puskakereskedő legendája című, folklorisztikus kalandregényével debütál. A napjainkban játszódó történet központi alakja, Deen Datta kalandvágyó férfi, aki könyvritkaságokkal kereskedik.
Amikor egy összejövetelen a régen feledésbe merült, Puskakereskedőről szóló, bengáli legendát meséli el a társaság egyik tagja, Deen élete egy csapásra megváltozik. A monda Manasza Devi, a kígyók titokzatos istennőjéről és az ismeretlen Puskakereskedőről szól. Dattát annyira magával ragadja a történet, hogy elhatározza, felkeresi a legenda „forrásvidékét”. Tipu a vakmerő és szókimondó fiatal fiú kalauzolja el a férfit a Puska-szigetre, ahol a kígyóistennő szentélye található. Deen itt ismerkedik meg Rafival, aki a legenda írásos nyomait segít neki értelmezni. Úgy tűnhet, hogy ezzel a felfedezéssel véget is ér Deen utazása, ám nem így történik, mert ez még csak a kezdete annak a barangolásnak, amelynek során, kalandos utakon Indiából Los Angelesbe és Velencébe is eljut a könyvkereskedő. Utazása során azonban egyre másra tűnnek el mellőle azok az ismerősei, akikkel a Puska-szigeten találkozott. Fordulatokkal és élményekkel teli történéseket él át, és az útközbeni rejtélyek megfejtésében, a velencei kultúrtörténész Cinta, valamint a biológus és természetvédő Piya segítenek neki. Együttesen „bogozzák” ki azokat a szálakat, amelyek megmutatják a máig érő, mélyebb összefüggéseit a misztériumokkal teli történetnek. A különös nyomozás során a csodálatos környezetben megszületett legenda háttere bontakozik ki és eközben a XVII. századi Velence tengeri kereskedelmét is élénk színekkel varázsolja olvasói elé a szerző. A történelmi korokon és az időtlenség „tengerén” átívelő regény nemcsak „szűken vett” története okán lehet érdekes, mert szerzője végül arra vetít fényt, hogy a legenda szálai miként fonódnak össze a napjainkban élő emberek vándorlásaival és a klímaválsággal. A számos kötetével már rangos irodalmi díjakat elnyert szerző gyönyörű nyelvezettel életre keltett, mesés világa értékes regénnyé avatják a történetet. Mindazoknak megkerülhetetlen olvasmánya, akik a kortárs világirodalom remekműveit szeretnék megismerni.

Szerző: Amitav Ghosh. Budapest : Európa, 2020

Katalógusunkban

Forrás: kello.hu


Egy kisállatrendelő hétköznapjai – vidám történetek kutyákról, macskákról és más állatfajtákról

James Herriott nyomdokain jár Philip Schott, aki nagy elődjéhez hasonlóan sok humorral, szeretettel, s nem utolsósorban irodalmi érzékkel mutatja be rajongva szeretett hivatását: az állatgyógyászatot. A szerző több mint három évtizede gyógyít saját rendelőjében minden bundás, tollas, s ha kell, akár pikkelyes jószágot a kanadai Winnipegben; elképesztő, kacagtató, sokszor megható élményeit pár éve saját blogján kezdte el megosztani. Ennek válogatott anyagából készült ez a kötet, amely egyrészt magával ragadó élménybeszámoló egy állatorvos korántsem hétköznapi mindennapjairól, másrészt szakmai beszámoló, szakszerű hobbiállattartási tanácsok valóságos kincsestára. Írásai négy tematikus részbe rendezve olvashatóak a kötetben. Az elsőben arról vall, hogy miért választotta az állatorvosi hivatást, és miként tanulta ki a szakmát. A folytatásban egyrészt bemutatja hivatása hétköznapi praxisát, majd az állatorvoslásról mint természettudományról ír. Az utolsó részben emlékezetes állattörténeteit osztja meg az olvasókkal. A kötet tizenkét éves kor felett már ajánlható.

Philipp Schott. Budapest : Partvonal, 2020

Katalógusunkban

Forrás: kello.hu


A király háborúja

A 2011-ben több kategóriában is Golden Globe – és Oscar-díjas film, A király beszéde Mark Logue és Peter Conradi azonos című, ugyancsak világhírű regényén alapult. A történet szerint VI. György, II. Erzsébet apja és elődje a dadogását rendkívüli erőfeszítéssel fejlesztő brit uralkodó beszédhibáját, amely súlyosan korlátozta volna a nyilvánosság előtti szereplésekkor, egy tapasztalt, ám felettébb furcsa módszereiről híres ausztrál logopédus segítségével küzdötte le. A Thomas Hooper rendezésében, Colin Firth és Geoffrey Rush főszereplésével készült mozi végén olvasható felirat szerint Lionel Logue a háború alatt minden egyes élő közvetítés alatt VI. Györggyel volt és életre szóló barátságot kötöttek. Ez a folytatás válik hozzáférhetővé magyarul az Athenaeum Kiadó kötetében.

Logue, a tanár továbbra is bejáratos a Buckingam-palotába és fontos szerep hárul rá: támogatja a királyt Dunkerque sötét napjaiban és a normandiai partraszállás idején az 1945-ös végső győzelemig – sőt még azután is. Peter Conradinak, a Sunday Times újságírójának és Mark Logue-nak, Lionel unokájának könyve bőséggel merít a Logue-archívum kivételes anyagából: Lionel és tüzes felesége, Myrtle hátrahagyott naplóiból, levelezéseiből és más dokumentumokból. Remekbe szabott portrét fest a két emberről és családjukról, a Windsorokról és Logue-ékról, ahogyan együtt néznek szembe Nagy-Britannia történelmének legnagyobb kihívásával.

Szerző: Mark Logue, Peter Conradi. Budapest : Athenaeum, 2020

Katalógusunkban

Forrás: kello.hu


Az igaz szerelem nem öregszik

Elsősorban az idősebb korosztálynak, másodsorban pedig minden érzelmes történetet kedvelő olvasónak kedveskedik egy romantikus történettel Beth Morrey. Regénye főhőse egy idős hölgy, Missy, aki nyolcvan éves korára magára maradt egykori családi házukban. A fia, Alistair, és a kisunokája, Arthur Ausztráliában telepedtek le, a lányával Melanie-val egy réges-régi konfliktus miatt évek óta nem beszélnek; élete szerelme, Leo pedig nemrég meghalt.

Egy nap a közeli parkban üldögél, amikor elveszti az eszméletét. Többen is a segítségére sietnek, és az egyikük, egy Sylvie nevű nő egy kávéra is meghívja, később pedig egy másik fiatal nő, Angela is sétálni invitálja. Missy eleinte konokul ellenáll annak, hogy új barátokra tegyen szert, de aztán Syvie és Angela kitartó érdeklődése és szeretete ismét megnyitja a szívét. A finoman építkező kapcsolatokkal együtt kibomlik előttünk Missy mútja, személyes és családi történetei is. A kötet a hölgyolvasóknak ígér kellemes kikapcsolódást.

Szerző: Beth Morrey. [Budapest] : Álomgyár K., 2020

Katalógusunkban

Forrás: kello.hu


Doktor Aphra – a szabadulóművész ; Star Wars

Jelen képregény-gyűjtemény, melynek szövegét Simon „Si” Spurrier írta, rajzait pedig Kevin „Kev” Walker készítette, a Marvel Doktor Aphra sorozatának 20-25. számait foglalja magában. A Star Wars-széria egyik kevésbé ismert szereplőjének újabb kalandjairól van szó. Chelli Aphra egy renegát történésznő, aki csak nagy nehezen szabadult ki Darth Vader markából.

A legújabb kötet nyitányban azonban ismét börtönben van, és helyzetét egy egészen speciális dilemma nehezíti meg. A testébe ugyanis robbanószerkezetet ültettek be, amely megöli őt, és csak akkor távolítják el, ha hajlandó a Birodalom ügynökeként harcolni a galaktikus háborúban. De vajon sikerül megszöknie a kísértetjárta börtönállomásról? És valahogy megszabadulni a robbanószerkezettől?

 

Szerző: írta Si Spurrier ; rajz. Kev Walker ; ford. Sándor Zoltán. [Szeged] : Szukits, [2020]

Katalógusunkban

Forrás: kello.hu


Gyógyító légzés – gyakorlatok asztma, horkolás, alvási apnoé, magas vérnyomás, stressz és pánikroham esetére

Patrick McKeown korábbi könyvében már kifejtette, hogy véleménye szerint silány fizikai és szellemi teljesítőképességünk, rossz alvásunk, koncentrációs zavaraink, stresszelésünk és túlsúlyunk hátterében gyakorta az áll, hogy nem a megfelelő módon lélegzünk. Most ezeket újabb káros következményekkel egészítette ki: olyanokkal, mint az asztma, a horkolás, a magas vérnyomás, a pánikbetegség.

Kötetében elsőként az ún. Buteyko Clinic-módszer alapjait ismerteti, amely az oxigénellátottságot hivatott növelni. Ezt hat Buteyko Clinic-gyakorlat részletes leírása követi, amelyek segítségével kidugíthatjuk orrunkat, ráállhatunk a csökkentett légzés ritmusára, növelhetjük fizikai erőnlétünket, csökkenthetjük a szorongás, az asztma, a pánikrohamok tüneteit. A folytatásban olvashatunk azokról az életmódra vonatkozó tényezőkről, amelyek veszélyeztetik az egészséget, és hatnak a légzésre is, itt esik szó a fent említett betegségek Buteyko-módszerrel való kezeléséről, és ezek személyre szabásáról is. A függelékkel, irodalomjegyzékkel, és kitöltendő fejlődési táblázattal záruló kiadvány az alternatív gyógyászat iránt érdeklődők figyelmére számíthat.

Szerző: Patrick McKeown. [Budapest] : Jaffa, cop. 2020

Katalógusunkban

Forrás: kello.hu


Itt nyomd! – reflexológia kezdőknek ; lábreflexológia: az egészségmegőrzés gyakorlata

A reflexológia kiváló és hatékony természetes módszere a különféle betegségek, fájdalmak kiegészítő kezelésének, a relaxációnak, a test és lélek természetes egyensúlya visszaállításának. A jelen kötet legismertebb változatát mutatja be: a lábfejen alkalmazott speciális nyomótechnikákat. A bevezető részben olvashatunk működési alapelveiről, hatásmechanizmusáról, megismerkedhetünk a talp reflexzóna-térképével, és a zónák használatával. Ezután tanulmányozhatjuk a különféle nyomótechnikákat. A kötet további részében kaptak helyet a talpon található reflexpontok ismertetései, testrészenként haladva fentről lefelé, az agytól a lábfejig: a bal oldalon találunk egy rövid leírást az adott pontról, tájékozódhatunk kezeléséről és ennek jótékony hatásairól, a jobb oldalon pedig megtaláljuk bejelölve, kiemelve egy talptérképen. A szép kivitelű, jól használható, színes magyarázó ábrákkal kísért könyv végén betegségmutató segíti a keresést.

 

Szerző: Stefanie Sabounchian. Budapest : Bioenergetic, 2020

Katalógusunkban

Forrás: kello.hu


Jóga – nem csak hajlékonyoknak!

Egy népszerű amerikai jógaoktató-pár kínál bevezetőt művészetükbe olyanoknak, akik kezdő szintről indulnak. Az általuk összeállított program az alapoktól kezd: eszközök, alappózok, bemelegítés, légzőgyakorlatok. Ezt követően tanulmányozhatjuk az előrehajlásokat, a vállnyitásokat, a csípő- és lábhajlításokat, a hátrahajlásokat, az ún. core-erősítéseket, a kartámaszos és inverz-pózokat, valamint a csavarásokat. Az egyes gyakorlatok, ászanák részletes leírását szemléltető fényképek kísérik. A jól használható kézikönyv végén mutató segíti az eligazodást.

 

 

 

Szerző: Max és Liz Lowenstein Budapest : Bioenergetic, 2020

Katalógusunkban

Forrás: kello.hu

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések