Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Könyvajánló – 32. hét

Cirmos-hadművelet

A kedves, romantikus történet rácáfolni látszik a „kutya –macska” barátsággal kapcsolatos közvélekedésre. A regény egyik főszereplője, egy játékos cica, MacGyver, aki a harmincnégy éves szingli, Jamie Snyder tulajdona. Pontosabban szólva inkább amolyan lelki társa, mert a sok férfiben csalódott lány, mindig Mac-nek önti ki a szívét, ha bánata van. Számos zátonyra futott kapcsolatot tudhat már maga mögött Jamie, amikor elhatározza, hogy gyökeresen megváltoztatja addigi életét. Még lakást is cserél, hogy a régi emlékek okán ne engedjen be több fájdalmat a szívébe. Amikor egy új házba költözik, Mac, aki pontosan érzi gazdija lelki állapotát, úgy dönt, hogy párt keres neki. Ezért, amikor a lány napközben dolgozik, felfedezőkörútra megy és a környékbeli lakásokban „portyázik”, hogy felderítse, ki lehetne alkalmas arra, hogy hű társa legyen „asszonykájának”. Egy David nevű magányos férfi szemet szúr Mac-nek, ám egy nagy baj van, mert a lakástulajdonos kutyája, Diogee nem nézi jó szemmel a betolakodót. Jamie pedig kétségbeesetten veszi tudomásul, hogy lakásában egyre szaporodnak a Mac által mások otthonaiból eltulajdonított apróságok. David a környékbeli barátságos kis pékség vezetője, aki évekkel ezelőtt egy balesetben elveszítette szerelmét, és azóta sem képes új kapcsolatot létesíteni. Barátja, Adam tanácsára egy közösségi oldalon regisztrál, hamarosan jelentkezik egy fiatal nő, Annabelle, ám néhány mondat után kiderül, hogy a nő valójában egy üzlethálózatba akarja beszervezni őt. Közben Jamie új ismerőse, egy idős hölgy, Helen összehozza a lányt az unokaöccsével, akivel egy vacsora alkalmával, néhány kínos órát kénytelen eltölteni Jamie. Amikor a balul sikerült randi után beül egy kávézóba, ott találkozik Daviddel, aki szintén a rosszul sikerült találkozó „fáradalmait” akarja kiheverni. Mivel látásból már ismerik egymást, bemutatkoznak egy csakhamar meghitt, baráti beszélgetésben folytatódik az első találkozásuk. Ezután már randevú randevút követ, és úgy tűnik Mac is mindent megtesz azért, hogy két szerető szív egymásra találjon. Mi több a történet végére a cica és a kutya is barátságot köt.

Szerző: Melinda Metz. Budapest : General Press, 2020

Katalógusunkban

Forrás: kello.hu


Dugódili – sommelier-k, palackvadászok és az ízek mámora ; kalandozásaim a borok világában

A profi újságíró és amatőr borivó Bianca Bosker mindaddig nem sokat tudott a borról, míg fel nem fedezte azt a világot, ahol az íz, a zamat az úr: az elit sommelier-k világát, akik életüket az íz szenvedélyes keresésének szentelik. Lelkesedésük és az ízérzékelésben megmutatkozó különleges képességeik láttán elhatározta, hogy kideríti, mi a titka ennek a „dugódilinek”. Kíváncsian, humorral és jó adag egészséges kételkedéssel vezeti be olvasóit a titkos borkóstoló csoportok, exkluzív New York-i éttermek és nagy borkészítő cégek világába, sőt arra is igyekszik fényt deríteni, mi megy végbe szervezetünkben az ízérzékelés folyamán. Könyvét borkedvelők és a borral még csak most ismerkedők egyaránt élvezni fogják.

 

„A bolygónkon fellelhető fogyasztható dolgok közül legjellemzőbben a bort tekintik a civilizált élet részének. Robert Louis Stevenson “palackozott költészetnek” nevezte, Benjamin Franklin pedig kijelentette, a bor az „állandó bizonyíték arra, hogy Isten szeret minket”. Ilyesmit soha senki nem állított a báránycombról és a lasagnéról, bármilyen finomak is. A borszakértők olyasmiket mondanak a borokról, hogy a lelküket végtelen magasságba repítik, mint egy Rachmaninov-szimfónia. Fogalmam sem volt, miről beszélnek, és ez a kijelentés, mit tagadjam, eléggé túlzónak, a valóságtól elrugaszkodottnak tűnt. Ezek tényleg eszement hülyeségek, vagy belőlem hiányzik az a képesség, hogy értékelni tudjam az élet egyik legnagyobb örömforrását?

Tudni akartam, hogyan lehetséges, hogy az élet más területein teljesen racionálisan gondolkodó emberek képesek észbontó összegeket és rengeteg időt áldozni arra, hogy átélhessék a különleges ízérzékelés néhány röpke pillanatát. Egyszerűbben fogalmazva: tudni akartam, miért ez a nagy felhajtás a bor körül.”

Szerző: Bianca Bosker. Budapest : Park Könyvkiadó, 2020

Katalógusunkban

Forrás: moly.hu


Kék sorsjegy

A disztópikus regény főszereplője, Calla éppen eléri a tizennegyedik életévét, amikor az olyannyira vágyott havi vérzése végre megjön. Ez a testi folyamat jelenti a belépőt abba a világba, ahol eldől majd a lányok későbbi sorsa. Calla édesanyját már egészen kisgyermek korában elveszítette, apjával való viszonya sem mutat semmiféle érzelmet. Egy rideg, zárt világ ez a távoli jövőben, amikor minden ember életét valamiféle felsőbb hatalom, a véletlen (!?) és a végzet határozza meg és irányítja.

Callát egy orvosi rendelőben alaposan megvizsgálja a nőgyógyász, A. doktor, majd miután testében mindent rendben találnak, a lánynak is sorsjegyet kell húznia egy automatából. Abba a csoportba, ahová Calla kerül, mindenkinek kék sorsjegyet dob ki a gép, egyetlen lánynak a kezében ékeskedik egy fehér sorsjegy, ám Calla ekkor még nem tudja, hogy a színek mit jelentenek. A későbbiek során derül ki számára, hogy akiknek a kék színű sorsjegy jutott, azok soha nem szülhetnek gyermeket, nem mintha nem lennének termékenyek, de annak a világnak a rendje, amelyben a lány él, tiltja a gyermekszülést a „kékeknek”. Az iskolában számos szüléssel kapcsolatos, elborzasztó filmet vetítenek le a lányoknak, akik látva a nők szenvedését és fájdalmát, többnyire el is vetik annak gondolatát, hogy valaha is gyermekük legyen. Calla azonban másként érez, amikor megismerkedik R.-el és szerelmes lesz, úgy érzi, boldogan hordaná a szíve alatt a férfi gyermekét. R. azonban tudja, hogy a lány „kék” és nem akarja veszélybe sodorni magukat, elhagyja Callát és egy „fehér” nő mellett talál boldogságra. Calla nem képes belenyugodni sorsába és egy ismeretlentől áldott állapotba kerül. Az orvosa, A. megtudja, hogy a lány megszegte a szabályokat és ekkor Calla, szíve alatt a gyermekével menekülni kényszerül, mert az orvos hajtóvadászatot indít utána. Kegyetlen körülmények között világra hozza kislányát, Novát, de ekkor már mellette van A. doktor, aki azonnal kiragadja karjai közül az újszülöttet. A megrendítő történet egyszerre szól a gyermek utáni vágyról, a szabadságról, az anyaságról és a társadalmi elvárásokról is. Elgondolkodtató, ugyanakkor nyomasztó regény.

Szerző: Sophie Mackintosh. Budapest : Athenaeum, 2020

Katalógusunkban

Forrás: kello.hu


Közel hozzád – (Fusion 2.)

Öt elválaszthatatlan barátnő fog össze, hogy létrehozzanak egy remek éttermet, amely rövid idő alatt Portland egyik legfelkapottabb helyévé válik. A Csábítás azonban nemcsak egy menő étterem, hanem a lányok szerencsehozó kabalája is. Először Addie találja meg élete párját, most pedig, úgy tűnik, Camire talál rá a szerelem.

Landon Palazzo mindig is dögös pasi volt. Amikor az érettségi után búcsú nélkül ment el, hogy pilóta legyen a haditengerészetnél, Cami úgy érezte, megszakad a szíve. Tizenkét év telt el azóta, ő mégsem tudta elfelejteni. Pedig tényleg mindent megpróbált, hogy sikerüljön: randizgatott, felhalmozott egy egész gardróbnyi magassarkút, segített sikerre vinni az éttermet, még egy kóbor macskát is befogadott, de semmi sem tudta betölteni az űrt, amelyet az első szerelme hagyott maga után.

Miután Landonnak egy légi baleset miatt le kell szerelnie, visszatér Portlandbe, és az apja építőipari cégénél kezd dolgozni. Micsoda kellemes véletlen, hogy a Csábítás bővítési munkálatait éppen a „kis” Cami LaRue irányítja, aki már kamaszkorában is megmozgatta a fantáziáját! Landon eleinte próbál ellenállni a szexi, szőke szépségnek, de be kell látnia, hogy menthetetlenül belezúgott. Aztán történik valami, ami mindkettejüket arra készteti, hogy átértékeljék a múltat, a jelent, sőt talán a jövőt is…

Szerző: Kristen Proby. Budapest : Vinton, 2020

Katalógusunkban

Forrás: moly.hu


Lesben

A stockholmi rendőrség bűnüldözési osztályának a munkatársai először rossz heccnek vélik azt az amatőr videót, amelyet egy névtelen feladótól kapnak, s amelyen egy ismeretlen nő a harisnyájával bíbelődik. Aztán másnap a harisnyás nőt holtan találják, valaki esztelen kegyetlenséggel összeszurkálta a fejét és a nyakát, majd otthagyta kivérezni fehérneműben. Alig egy nappal a felkavaró esetet követően érkezik a következő felvétel, amelyen egy másik nő, Susanna látható, amint edzés után épp megszabadul a mackónadrágjától. Szinte már meg sem lepődnek a nyomozók, hogy egy napra rá Susanna is halott: a gyilkos ugyanolyan módszerrel végzett vele is.

Sajnos a rendőrség nem talál használható nyomokat: a nő férje, Björn sokkos állapotba került, amikor meglátta felkoncolt feleségét, és magából kifordulva minden nyomot eltüntetett. Björnhöz az egyik legkomolyabb szakértőjüket, Erik Maria Barkot hívják be, aki hipnózisban hallgatja ki a férfit – és aztán mindenki döbbenetére nem hajlandó mondani semmit sem a kollégáinak. Vajon miért tartja vissza az információt? Lehet, hogy ő is érintett valamilyen módon?

Az ügy annyira összetettnek tűnik, amit talán csak Joona Linna felügyelő tudna kibogozni. Csakhogy ő halott – legalábbis ezt állítják róla…

Szerző: Lars Kepler. Budapest : Animus, 2020

Katalógusunkban

Forrás: kello.hu


Áttetsző viszonyok – versek

Krusovszky Dénes a kortárs magyar irodalom sokat emlegetett, népszerű szereplője. Minden értelemben korszerű. Ír verset, novellát, regényt, aktívan jelen van az irodalmi életben. Hozzászól, reflektál, kritikát, esszét ír. A mostani kötete is a mához szól, egy mai, középkorú, modern ember érzésvilágát tükrözi. Kassákosan asszociatív hosszabb szabadversei vagy minimalista epigrammatikus szövegei pillanatképek, az agy felvillanásai: egy-egy emlékkép, egy-egy látványelem bukkan fel a monologizáló sorokból, amihez azután váratlan következtetés kapcsolódik:

„Lehet, hogy csak részleteiben
 mond valamit nekem
ez a hajnali táj,
akár a dadogás,
egy-egy betűjét értem,
de nem áll össze jelentéssé
a kopár mező”

Így szól Az út vége. Szüts Miklósnak című vers felütése.

A hangulati elemek korunk általános szorongásaival (például a természethez kapcsolódóan vagy az emberiség jövőjét illetően) szürreális képekben kapcsolódnak össze. A kortárs líra kedvelőinek figyelmébe ajánlható a küllemében is igényes, szép kötet.

Szerző: Krusovszky Dénes. Budapest : Magvető, 2020

Katalógusunkban

Forrás: kello.hu


Ha/Ver – negyedik könyv

A jelen kötet a negyedik része Mark Millar és John Romita HA/VER képregénysorozatának, amelyben a szuperképességek nélküli szuperhős, a középiskolás Dave Lizewski és társa, Mindy, vagyis Kis Dög kalandjait követhetik nyomon a rajongók.

Az előző kötetben Mindy már majdnem “jó útra” tért, amikor ismét felbukkant New York utcáin Vörös Köd, így Mindy ismét visszaalakult Kis Döggé, hogy részt tudjon venni az összecsapásban… Ennek a résznek a nyitányában – köszönhetően az előzményeknek – Kis Dög rács mögött kuksol, így Ha/Ver egyedül kénytelen állni a sarat az Örök Igazság nevű szuperhőscsapat élén. Nem elhanyagolható tény, hogy az Örök Igazság időközben illegálissá lett, tagjait üldözi a rendőrség, így Ha/Ver duplán is célkeresztben találja magát: ősellenségei éppúgy a nyomában vannak, mint a rendőrök. Egyszer csak felbukkan a színen egy új szuper-rivális, a Halálfejes banda. Már csak ez hiányzott Ha/Vernek! Mindez idő alatt Kis Dög nem tétlenkedik a sitten: maga alá gyűri a börtönmaffiát…

Szerző: írta Mark Millar, rajz. John Romita Jr. [Budapest] : Fumax, 2020

Katalógusunkban

Forrás: kello.hu


A por könyve 2. – a titkos birodalom

2017-ben kezdett új trilógiába Az Úr sötét anyagai című fantasy-mesetrilógia szerzője, Philip Pullman.

A por könyve  a már ismert hősnő, Aranyszájú Lyra (korábban Lyra Belaqua) gyerekkori kalandjait mesélte el. Ebben a világban mindent áthatott a titokzatos Por.

Senki sem tudja, honnan jött, miből van, de a trilógia folyamán egyre többet és többet tudunk meg róla. A második kötet húsz évet ugrik előre az időben; a történet elejére a kis Lyra immár fiatal nővé cseperedett. Hét éve hagyta ott élete szerelemét, Will Parryt az oxfordi botanikus kertben. A lány daimónjával, Pantalaimonnal titkos és veszedelmes társaságok játszmáiba keveredik. Ismét felbukkan a színen Malcolm Polstead, az egykori csónakos fiú is, aki immár erős férfi. Mindhárman el kell, hogy hagyják Oxfordot, hogy Európán átvágva, Ázsia szívében keressék az elveszett titkokat: egy daimónok által lakott várost, hogy közelebb kerülhessenek a megfoghatatlan Por misztériumához.

Szerző: Philip Pullman. [Budapest] : Ciceró, cop. 2020

Katalógusunkban

Forrás: kello.hu

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések