Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Járvány ihlette könyvek – könyvajánló #6

André Ferenc

Bújócskaverseny

A Bújócskaverseny című verses meseregény a gyerekek nyelvén kívánja a koronavírus-járványt és a közhangulatot játékosan ismertetni, érthetőbbé tenni. A tévé ijesztő hírein kívül a gyermekek számára is könnyen érthetővé teszi a körülményeket, próbálja a kicsiknek a kialakult borús helyzetet megérteni és feldolgozni, felvidítani mindenkit ebben a bezártságban.

A történet kezdetén kiderül, hogy egy gonosz varázsló átkának köszönhetjük a kórságot, aki elirigyli az emberek jókedvét, és elhatározza, hogy véget vet ennek a sok örömködésnek. Rontást küld, amiből járvány gerjed:

 „Vége legyen! Nincs több ünnep!/ Járványt küldök a földre közétek!/ Táncaitok mind elnehezülnek!/ Nincs kacarászás, csak köhögések!”

“Vége a táncnak, némul a nóta, / Szomorúságba fordul a móka. / Lassan az egész ország beteg, / S ugyanazok a tünetek!”

A tudósok megállapítják a világjárványt és szükségállapotot rendelnek el.

„Mindenki megriad,/ Mondhatni okkal/ Senki nem számolt/ Szükségállapottal,
Mi van ha a boltban/ Nem lesz több étel?/ S telefonokban/ Megszakad a vétel?
Mi van, ha elfogy/ Az olaj s a liszt is?/ Mi van ha ez tényleg/ Apokalipszis?”

Zokniországban ugyanúgy, mint az emberek, az ott élő különös lények is harcolnak a rontást hozó gonosz varázsló ellen, bízva a legjobbakban. A tudósok tehetetlenek, és az eluralkodó káoszban jelenik meg a főhős Bence, aki rájön, hogy nem átlagos betegségről, hanem varázsjárványról van szó. Pajtásával, egy zoknimanóval együtt lépnek a tettek mezejére – hátha együtt meg tudják menteni a világot a koronavírustól.

„André Ferenc könyve szavakkal karatézza le a koronavírust, a történet vígan bugivugizik, és kiderül, hogy egy járvány megfékezéséhez nem kell semmi más, mint néhány leleményes zokni, egy príma ötlet, egy agyafúrt gyerek meg egy virgonc elnök.”(Lackfi János, költő)

Írta: Ligeti Nikolett

Katalógusunkban

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések