Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Járvány ihlette könyvek – könyvajánló #7

Eva Lohmann

Hanna és az elefántnyi távolság

Az óvodásoknak – a felnőttekhez hasonlóan – is lehetnek kérdéseik a koronavírussal kapcsolatban: miért van ez a vírus, mi ez, mit szabad és mit nem, miért nem szabad, mi az oka annak, hogy teljesen megváltozik az életünk, mikor lehet kimenni újra játszani? Nem könnyű elmagyarázni a legkisebbeknek, hogy ne ijedjenek meg, de megértsék a lényeget.

Eva Lohmann könyve bevezeti a gyerekeket és szüleiket a koronavírus okozta helyzet “rejtelmeibe”. Főszereplőnk, Hanna nem érti, miért nem járhat oviba, miért nem játszhat barátaival a játszótéren, miért nem puszilgathatja nagymamáját? A felnőttek elmagyarázzák neki, hogy koronavírus helyzetben ilyeneket nem szabad csinálni. Megbeszélik, hogyan és miért kell “szuper alaposan és szuper hosszú ideig” kezet mosni, hogyan tud “szörfözni” a vírus, hogy “elefántnyi távolságot kell tartani a többi embertől”. Az is kiderül, hogy mik azok a vírusok, és hogy mindent meg kell tenni azért, hogy minél kevésbé terjedhessenek. A könyv rajzai megmutatják, kikre a legveszélyesebb, így megértik, miért nem találkozhatnak nagypapával, nagymamával sokáig. Lehet azonban otthon izgalmas dolgokat csinálni: az erkélyen piknikezni, egész nap meséket olvasni és/vagy hallgatni, sütit sütni, rengeteget társasozni, kisebb akadálypályát építeni, rajzolni,színezni, festeni. Próbálja elfogadtatni az írónő, hogy nagyival, papával, kis barátaikkal most csak telefonon, számítógép segítségével tudják tartani a kapcsolatot a kicsik.

Ez a kis mesekönyv Hanna életét mutatja be játékos, hétköznapi szituációkon keresztül, kiemelve, hogy a kérdések tényleg a mindennapjaink részei ebben az életkorban.

Írta: Sutáné Csulik Andrea

Katalógusunkban

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések