Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Járvány ihlette könyvek – könyvajánló #8

Paolo Giordano

 Járvány idején

“Amikor lecsapott, földhöz vágott bennünket. Felkészületlenül ért bennünket, tapasztalatok, antitestek, vakcinák nélkül. Túlságosan új számunkra” – írta egy évvel ezelőtt könyvében Paolo Giordano, olasz  fizikus. Ez volt az első, a világjárványról megjelent irodalmi alkotás.

Giordano félelme, őszintesége társadalmi szintű. Mint írja: “Ami történik, az nem véletlen baleset, és nem is sorscsapás; és nem is új. Volt már ilyen és lesz is még. Ez a ragály kapcsolati hálónk megfertőződése.” Izgalmas gondolatmenet, mely összesűríti szorongásunkat, félelmeinket, a jövőre adható reakciónkat. Ebben a káoszban áraszt nyugalmat ez a könyv. Minden olyan kérdést feltesz Giordano, ami mindannyiunkban felmerül a koronavírus-járvány kapcsán, de nem tudjuk megfogalmazni. Kérdéseivel a járvány következményeire fekteti a hangsúlyt, és nem attól fél, mi lesz, ha megbetegszik. Távolabbra vetíti aggodalmát, szerinte civilizációnk csak kártyavár. Amikor sorra mondják vissza fellépéseit, konferenciáit, akkorra tudatosul benne, hogy amit eddig gondolt a  világról, az nem úgy van, megváltozott, megszűnik a kiszámíthatóság. Ez volt eddigi életünk alapja. Nem tehetjük azt, amit 30-40 éve csinálunk. Hogyan fogunk megbirkózni ezzel a helyzettel; agressziót, félelmet válthat ki belőlünk.

A könyv mondanivalója: a józan ész még ebben a kritikus időszakban is meg kell, hogy maradjon. Nem fér bele, hogy állati ösztöneinket szabadjára engedjük. Nem kell nekiesni az utcán egy ázsiai származású embernek. Túl kell lépnünk saját fizikai határainkat. Környezetünk védelmére hatalmas hangsúlyt kell fektetni, mert fertőzött Földünk. Rengeteg betegségnek kedvezhet a klímaváltozás. Gondolkodjunk ezen az otthon töltött karantén alatt, változtassunk – kéri az író alkotása utolsó fejezetében.

Írta: Sutáné Csulik Andrea

Katalógusunkban

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések