Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Járvány ihlette könyvek – könyvajánló #9

Háy János

Ne haragudj, véletlen volt

Egy sajátos naplót tarthat kezében az olvasó, amikor Háy János 2020-ban megjelent könyvét olvassa. Az is a könyv alcíme, hogy „Szükségnapló”.

A napló első bejegyzése a 2020. március 17-i dátum alatt olvasható. Valószínűleg hosszú időre emlékezetes marad sokunk számára ez az időpont, mert Magyarországon ekkortájt fordult meg körülöttünk a világ: a koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések új kereteket rajzoltak a számunkra. Megváltoztak a hétköznapok és az ünnepnapok, megváltoztak a munkavégzés feltételei, a baráti és családi kapcsolattartás módjai. Egy ilyen nagy fordulat kihívás volt mindannyiunk számára.

De nemcsak az életmódunkban bekövetkezett kényszerű változtatás, a szabadságunkban való korlátozás tett próbára bennünket. Talán még ennél is nagyobb mértékben mozdított ki minket a kiszámíthatóság illúziójából a fenyegetettség érzése: egy láthatatlan és ismeretlen ellenséggel kellett szembe néznünk.

Hogyan lehet ilyen helyzetben megőrizni az egyéni és a kollektív józanságunkat? Jó lenne, ha ez a kérdés teoretikus lenne. De sajnos, most, szinte napra pontosan a 2020-as év tavaszán tomboló első után, itt a járvány harmadik hulláma. Érdekes ebben a helyzetben olvasni Háy János könyvét. Frissen élnek még bennünk a tavalyi veszélyhelyzet alatt átélt események, benyomások, melyek a Háy Jánostól megszokott éleslátással és érzékenységgel fogalmazódnak meg a könyv oldalain. Ugyanakkor borzongató azzal az érzéssel olvasni a könyvet, hogy – bár tavalyhoz képest többet tudunk a Covid vírusról, és már oltóanyagaink is vannak, – semmivel sem érezzük kiszámíthatóbbnak, kevésbé szorongatóbbnak a 2021-es tavaszt a tavalyinál.

Háy János szükségnaplójától ne az egy évvel ezelőtti események kronologikus felsorolását várja az olvasó. A járványhelyzetben megélt tapasztalatok, benyomások egyéni életen átszűrt gondolatai ezek a naplóbejegyzések. De annak ellenére, hogy bennük az író gyermekkori emlékei, személyes tragédiái, magánéleti mozzanatai elevenednek meg, mégis sajátunknak érezhetjük ezeket a helyzeteket. Ki ezzel ki pedig azzal az írói emlékképpel vagy reakcióval tud azonosulni, de mindenképpen rátalálunk a sorokban rokonlelkünk gondolataival. Hasonlóképpen járhatunk akkor is, amikor a napi bejegyzés nem valamilyen konkrét eseményhez kapcsolódóan hív elő a szerzőből múltbéli történéseket, vagy nem egy tapasztalatra reflektál, hanem az író töprengéseit olvassuk: a szöveg autentikusságáról, önmagunk megismerésének fontosságáról, a felelősségről, a mondatok formálódásáról, az emlékekről és az álmokról. Együtt vehetünk részt Háy János belső utazásán író és olvasó, s közben hol egyetértünk, hol meg más álláspontra kerülünk, de mindenképpen érezzük, tudjuk, fél szavakból is megértjük egymást, mert közösen éljük meg és –túl a mindennapjainkra árnyékot vető járványveszélyt.

Amikor kibillenünk az egyensúlyunkból, mert félünk, mert fontossá válnak elhanyagolt kapcsolataink, mert súlya lesz a rosszkor mondott, rosszul értett szavaknak, mert ki tudja, meddig lesz lehetőségünk azokat kijavítani; amikor szembesülnünk kell azzal, hogy valójában mi a fontos az életben: akár egy mély levegővétel, vagy az étel íze; nos, ezekben a helyzetekben íródott ez a könyv, és most, egy évvel a megjelenése után ismét „éles helyzetbe” kerülve olvashatjuk. Ezért még jobban hat az olvasóra.

Én azt mondom, érdemes ezeket a nehéz hétköznapokat is tudatosan megélni, mintha mi magunk is írók lennénk. Fogalmazhatunk, formálhatunk gondolatban mi is mondatokat arról, hogyan látjuk, érezzük ezeket a sokszor lelassuló perceket. Vessünk számot a múltunkkal, foglalkozzunk a kapcsolatainkkal, értelmezzük a jelenünkben zajló folyamatokat, mert nagyon sokat megtudhatunk önmagunkról. És olvassunk Háy Jánost, aki lenyűgözően tudja megragadni a legkülönbözőbb életkorban, élethelyzetben lévők érzéseit, gondolatait. Mint aki egyszerre sok emberéletet él. De hát ettől jó író egy író.

Írta: Feketsné Kisvarga Anita

Katalógusunkban

 

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések