Telefon

+36 34 513-680 és 513-677

Email

jamk@jamk.hu

Járvány ihlette könyvek – könyvajánló #10

Borbás Edina

Zárva

Mi van, ha nem tudod tartani … a biztonságos távolságot?

Egy könyv a karantén-szerelemről, mely azon túl, hogy egy romantikus történet, a sci-fi műfaját is súrolja.

A 2000-es évek elején végigsöprő világjárványok új időszámítást hoztak az emberiség életébe. 2034-re természetessé válik az érintésmentes lét és a karanténprotokoll, ami bármikor, bárhol bekövetkezhet. San Francisco-ban járunk, a 24 éves Michelle állásinterjúra siet egy toronyház legfelső szintjére, ám a lift a 32. emeleten megáll, és Orix, a ház mesterséges intelligenciája bejelenti a karanténállapotot. Az ismeretlen utastárs, Bruce, azonnal tudja, mi vár rájuk, hisz ő alkotta meg a rendszert: két hétre a toronyház fogságába esnek. Mivel hosszú ideje már csak a virtuális világban lehet szerelmi és szexuális kapcsolatot létesíteni, ezért nem meglepő, hogy mindössze pár nap kell csak ahhoz, hogy a két szereplő egymás iránti vonzalma, szenvedélye fellobbanjon.

A sci-fi műfaj világába illő elemek közé tartozik a mesterséges intelligencián kívül, hogy a szereplőknek levehető, biomechanikus kezük van, mely a saját idegrendszerükhöz kapcsolódik, és akkor is ugyanúgy érzik, hogy mit tapintanak vele, ha éppen másra csatolták.

Az emberek körében általánossá vált a 1,5 méteres távolságtartás, LED-csík (kommunikációs vonalon történő közlekedés), maszk, érintésmentes élet, kilépőkártya, más zóna, kijárási tilalom, online vásárlás, kapszulás ételek, nyomtatott hamburger – jellemzik  a mindennapokat. Be kell tartani a szabályokat, mert teljesen belénk kódolják, sőt mi több, bármely szabály megszegését a törvény bünteti. Chipek, kézre tetovált kódok, nyomkövető rendszer figyeli mindenki életét, mindenkinek egyforma szürke ruhát kell viselnie, a születések teljesen mesterségesen jönnek létre.

Hogyan lehet egy társadalmat úgy fenntartani, hogy megszüntetjük az emberközeliséget? Eltávolodunk nem csak egymás testétől, de az emberi mivoltunktól is. Kezdenek eltűnni a valódi kapcsolatok. Kiégett, érzéketlen, lélektelen zombikká válunk. Érintés nélkül elsorvadunk.

Bénító félelem uralja az egész testet, az ember a saját gondolatai börtönébe van zárva, csak a jéghideg rettegés marad.

Az a baj a világgal, hogy minden csak látszat, semmi sem valódi.

Mi is valami nagyon hasonlóban élünk. 

A könyv megfogalmazza sokunk félelmét, vajon a világ teljesen megváltozik? Vajon tényleg ez fog ránk is várni? A dolgok még visszafordíthatóak?

Én nem akarok ilyen jövőt!

Írta: Ballabás Andrea

Katalógusunkban

Leave a Reply

Ajánlott bejegyzések